Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
15°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
15°C

Apró töredéke, mégis annál hangosabb része Veszprém történelmének a Jókai utcai "beszélő"

2024. április 7. 17:49
Egy furcsa női alak integet a várbörtön cellái felé a Jókai utcán, emléket állítva annak a korszaknak, amikor a maga arcon vágó valóságában kapcsolódott össze a börtönön kívüli és belüli élet.

Veszprémben sohasem léteztek azok a tipikus no-go zonák, amilyenekről Európa más városaiból hallani lehet. Ahová a rendőr se megy be szívesen, ahol a veszélyt utcai táblákon kellene hirdetni.

Viszont Veszprémben is sokáig létezett olyan környék, ahol a kellemetlen érzés, ha átment valaki rajta szinte az aszfaltból sugárzott. A Jókai utca pont ilyen volt egészen a kétezres évek elejéig. Ekkor, egészen pontosan 2003-ban zárták be Európa utolsó várbörtönét. Egészen addig a fogvatartottak családtagjai legegyszerűbb módon úgy oldották meg a beszélőket, hogy kiálltak a Jókai utcára a börtön alá, és felkiabáltak a zárkák ablakai felé.

Még a kilencvenes években is hangos volt a Jókai utca ezektől a kiáltásoktól, és a rácsok mögül érkező válaszoktól, amik visszhangoztak a völgyben.

Volt olyan, hogy újszülöttet hoztak a börtön alá, hogy az édesapa láthassa többemelet magasból, de születésnapi köszöntések, sőt még szerelmes vallomások is elhangoztak ilyen formán.

Valójában ezek az élethelyzetek sosem teremtettek veszélyesebb környezetet, mint bárhol máshol a városban, mégis a veszprémiek, ha tehették, elkerülték ezt a részt. Talán csak azért, mert a Jókai utcában a várbörtön alatt a maga arcon vágó valóságában kapcsolódott össze a börtönön kívüli és belüli élet.

Ezeknek az asszonyoknak, akik így jártak „beszélőre” állít emléket egy kovácsoltvas alakzat, ami a Ruttner-házzal szemközti lépcső alján áll, és az egykori várbörtön, ma múzeum felé fordul.

Hajas Bálint
további cikkek
Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Számos szökés és elfogás tanúja volt a veszprémi Várbörtön őrbódéja történelem Számos szökés és elfogás tanúja volt a veszprémi Várbörtön őrbódéja A Jókai utca egyik oldalát magas kőfal szegélyezi és sokáig csak egy falra erősített apró bódé hirdette, a fal mögött bizony egy másik, sokkal sötétebb világ létezett egykor. Ez a bódé volt a veszprémi várbörtön ikonikus megfigyelő állomása, amelynek már megépítése is kuriózum volt, az évek alatt pedig több szökési kísérletnek volt a tanúja. Ezekről a történetekről Szijártó József, nyugalmazott alezredes mesélt, aki majdnem 40 éven át dolgozott a Veszprémi Büntetés Végrehajtási Intézet régi és új falai között is. 2022. május 13. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.