Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban

2024. április 3. 1:50
Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben.

Dosztojevszkij mondta, hogy „egy társadalmat nem az alapján kell megítélni, hogy hogyan kezeli a kiemelkedő polgárait, hanem az alapján, hogy hogyan bánik a bűnözőivel.” Ez a morális dilemma az, ami a mindenkori büntetésvégrehajtás intézményénél időről időre felmerül. Függetlenül tértől és időtől. És pontosan ezt az alapkérdést vették elő Veszprémben is az EKF-programon belül, amikor nekiláttak a legendás várbörtön múzeummá való átalakításának.

Mostanra révbe ért a beruházás, a keddi hivatalos megnyitó után pedig már a nagyközönség előtt is megnyílt a nem hétköznapi tárlat, amibe már bejutni is formabontó módon lehet, hiszen a Ruttner ház földszintjéről – itt lehet egyébként a belépőt is megváltani – egy lift visz fel a régi őrbódéig, ahonnan a bejárat nyílik. A kijárat viszont már nem itt van, habár amikor még működött a börtön, több rab is megpróbált lepedőket összekötve erre megszökni, amiről külön szó van a kiállításon, most viszont már a déli oldalon a szintén most elkészült panorámalépcsőn lehet kijutni a Sziklai János utcára.

A hivatalos megnyitón Porga Gyula polgármester elsősorban arról beszélt, hogy az EKF kihívásai nem értek véget azzal, hogy egy erős mezőnyben Veszprém elnyerte a címet, de még akkor sem lehet ezt kimondani, amikor tavaly év végén sikeresen lezárták a programsorozatot. A kihívások tovább tartanak, hogy Veszprém használja, lakja be ezeket az elkészült fejlesztéseket, mondta.

A várbörtön múzeummal egy olyan unikális projektet sikerült megalkotni – folytatta – ami országosan is egyedülálló. Amellett, hogy a Ruttner-házzal közösen megmentették Veszprém egyik épített örökségét tanulságként szolgál a jövő nemzedékének is.

Hogy pontosan mi minden került be Az ember a rács mögött című kiállításba, arról korábbi cikkünkben olvashatnak, amikor az átadás előtti sajtóbejárásról tudósítottunk.

Kapcsolódó cikk
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből
Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.
 

A megnyitón jelen volt Schmidt Mária a Terror Háza főigazgatója is. Ő beszédében elsősorban a kiállítás edukatív jellegét emelte ki. Azt, hogy a fiatalok betekintést nyerhetnek, hogyan alakult a büntetés gyakorlati megoldása és idővel milyen erkölcsi irányvonalak változtattak ezen. Ezalatt kitért arra, hogy a középkorban a társadalom számára veszélyes embereket még kivégezték, aztán a keresztény erkölcs térnyerésével egyre inkább előtérbe került az, hogy van lehetőség visszaintegrálni őket a társadalomba.

Ezzel pedig rátapintott a veszprémi kiállítás egyik legkülönlegesebb tulajdonságára. Hogy nem csak történeti betekintést enged a várbörtön évszázadaiba, hanem morális kérdéseket vet fel úgy, hogy egyébként nem foglal erkölcsi állást.       A látogatóra bízza, hogy hogyan éli át, mi marad meg benne a látottakról és hogyan fog ezután gondolkodni a társadalmi mechanizmusokról, aminek tagadhatatlanul része a büntetésvégrehajtás is.

A megnyitón jelen volt az összes városi intézmény vezetője, valamint a térséget képviselő politikusok is. Közülük Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter portálunknak nyilatkozva felidézte, hogy 2003-mas bezárásával ez volt Európa leghosszabb ideig működő várbörtöne. Ráadásul a falain belül kivégzéseket is végrehajtottak, volt olyan, hogy valakit politikai nézetei miatt. A kiállítás az ilyen, ártatlanul elítélt embereknek is emléket állít, valamint rávilágít a szabadság relativitására, hogy hogyan őrizték meg sokan gondolatban függetlenségüket egy ilyen zárt helyen is.

Fotók: Pesthy Márton

Hajas Bálint
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.