Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
15°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
15°C

A veszprémi életfelfogás nyitja ki az első borszalont a városban

2024. április 3. 15:02
Van az a szakállas vicc, amikor két ivócimbora beszélget: „Te ittál már rossz bort?” „Igen.” „És milyen volt?” „Jó.” A magyarok hosszú éveken keresztül cinkos mosollyal kacsintottak össze, ha ezt a viccet hallották, mert hát kivel nem történt meg ugyebár…  Aztán már egyre kevésbé. Szépen lassan a társadalom polgári gondolkodású része felfedezte a kultúrát az alkohol- és elsősorban a borfogyasztásban most pedig az első alkalommal életre hívott Veszprémi borszalonban mindez kiteljesedhet egy igazi aromaorgiában.

A rendszerváltás után újjászerveződő magyar borkultúrának idő kellett ahhoz, hogy a „milyen lett a borod?” kérdésre már ne olyan válasz érkezzen elsősorban, hogy „nyolc hektó.” Idő kellett, hogy a ház borát felváltsák a különböző fajtatípusok az éttermek kínálatában. Aztán annak is, hogy megismerjék az emberek a borvacsora fogalmát, vagy, hogy a borkóstolókon a mennyiséget nem a pohár űrmértékében kell értelmezni, sokkal inkább a tételek számában. Bátor vállalkozó volt, aki megcsinálta az első borfesztivált, majd a személyes borklubokat.

De talán mégsem akkora szélmalomharc ez, ha olyan közegben teszi, amit a polgári értékrendek az évszázadok alatt sejtszinten átszőttek. Márpedig Veszprém pont ilyen város. Polgárok lakják a szó azon nemes értelmében, hogy ezek az amúgy átlagemberek amellett, hogy igényesek a környezetükre szabadidejüket előszeretettel áldozzák arra, hogy személyes kompetenciájukat fejlesszék és áldozzanak a kultúrának. Ebben pedig vastag szeletet képvisel ma már a borkultúra is.

Így tudott gyökeret verni a nyár egyik slágerfesztiválja, a Rozé, Rizling, Jazz Napok és ezért tudnak teltházzal működni a város borklubjai is. Az egyik ilyen kisközösség pedig eljutott oda, hogy a „klubhelyiség” után megnyitja a „szalont” is.

Március elején kezdett keringeni a Facebookon egy bizonyos Veszprémi borszalon kreatívja. Aztán a fellelhető információk nagyon hamar elvezettek a belváros legnépszerűbb, vagy inkább egyetlen borklubjához, a Wine&Vinylhez. A szalonnak mégsem ez a hely fog otthont adni, hanem egy még exkluzívabb a Várban.

De mielőtt elérnénk ide, fontos tisztázni, hogy mit is jelent a borszalon pontosan azonkívül, ami a sztereotip fogalomrendszerünkben él egy elegáns, öltönyös helyről. Ebben az esetben nem is annyira a dress code, sokkal inkább a miliő az, ami az eleganciát táplálja.

Louis Pasteur, francia gondolkodónak tulajdonítják azt az idézetet, ami úgy szól, hogy „a bor, amikor szőlő, halott, de amikor később borrá válik, akkor kezd el valóban élni.” Ebből is jól látszik, hogy a borászat a tudományok közül nem csak a biológia különböző ágait gyűjtötte maga köré, hanem megkarcolta a filozófiát is, de minden bizonnyal a közgazdaság, az irodalom és még ki tudja mennyi területen találkozhatnánk vele.

Talán ezért nem véletlen, de az is lehet, hogy sorsszerűség, hogy a Veszprémi borszalonnak éppen a Várban székelő Magyar Tudományos Akadémia helyi székháza fog otthont adni, pontosabban annak borospincéje, mert ilyen is van a Vár végében található patinás épületben.

Annak érdekében, hogy eloszlassuk a szalonnal kapcsolatos sztereotip, vagy talán sznobériára hajazó berögződésünket, Zsandár Tamással a Wine&Vinyl tulajdonosával, a Veszprémi borszalon megálmodójával ültünk le egy pohár bor mellé, hogy tőle tudjuk meg első kézből a koncepciójának lényegét.

Azzal nem tévedtünk, hogy a szalon életérzését egyfajta eleganciával és kultúrával társítottuk, viszont a protokolláris kötött formátumnak pontosan az ellenkezője lesz igaz a május végén esedékes rendezvényre. Hívhatnánk sétáló borkóstolónak is, mondja Tamás, hiszen amikor a vendég megérkezik csupán egy üres poharat kap a kezébe, onnantól pedig csak rajta múlik, hogy hány borászt keres fel és hányféle bort kóstol meg náluk.

Ha már tudomány, akkor egy pillanatra hozzuk ide a matematikát is! A szorzótábla szerint, ha a 11 borász, akik jelen lesznek a borszalonon egyenként legalább 3-4 tételt hoznak magukkal, akkor közel 40 különböző bor lesz terítéken. A cél pedig az, folytatja Tamás, hogy a vendégek minél több bort meg tudjanak ismerni, ezért a kóstoló mértéke eben az esetben csupán fél deci.

Az viszont már egyéni döntés, hogy hány borásznál, hány különböző palackból kéri valaki, hogy töltsenek a poharába. Nincs megszabva a kötelező haladási irány, nincs olyan szempontból korlát sem, hogy ki-ki kapacitásához mértem hány pohárra kompatibilis.

A tizenegy résztvevő borászt, vagy borkereskedőt Tamás személyesen kereste meg. Markáns lesz a balatoni vonal, hiszen itt lesznek többek közt a Csopaki kódex borai, Kovács Tamás képviseletében, a Veszprémi Érseki Borászat palackjai Benesch Antal, főborász szervírozásában, Mórról Csetvei Krisztina érkezik, a nemzetközi vonalat pedig szintén a teljesség igénye nélkül a Zwack Izabella borkereskedés részéről Szittnyai Zalán borszakértő is képviseli majd, ő egyébként proseccokal is készül.

Kiállító pincészetek:

Csetvei pince - Móri borvidék
Csopaki kódex / ST. Donát , Guden kisbirtok, Jásdi pince - Csopaki borvidék
Veszprémi Érseki pincészet - Mindszentkálla
Dobogó pincészet - Tokaj
Borkorzó Olaszország boraival:
Cantina Orsogna - Abruzzo, IT
Caruso & Minini - Sicilia , IT
Merotto Spumanti - Valdobbiadene, IT
Zwack Izabella borkereskedés:
Ca’ Di Rajo - Veneto, IT
Lanson Champagne - Reims, FR

Gusto Delicate - Sonkák, sajtok, olíva, antipasti

Hogy miért is fontos kihangsúlyozni a borászok és borkereskedők neveit, arra ugyancsak Tamás adta meg a választ. A standok mögött ugyanis személyesen ők fognak állni, nem hostess-ek és pincérek. Azok az emberek, akik hivatásból készítik, vagy forgalmazzák ezeket a borokat, pezsgőket, akiknél többet nyugodtan mondhatjuk, hogy senki nem tud róluk.

A Veszprémi borszalont ezért egy találkozásnak is fel lehet fogni. Olyan eseménynek, ahol a borkultúrára nyitott emberek a saját közegükben érezhetik jól magukat és az sem számít, hogy valaki különbséget tud-e tenni két bor között a tannin mértékében, vagy sem. Ezért vannak ott a borászok, hogy segítsenek jól kóstolni egy kezdő érdeklődőnek, vagy éppen elbeszélgessenek a már haladó borszakértőkkel a reduktív folyamatokról.

Tamás azért néhány hasznos tippet adott, hogyan érdemes felépíteni magunknak egy ilyen sétáló borkóstolót. Könnyedebb fehérborok után az érlelt verziók felé haladva jutunk el a rozékig, majd nem árt átnyergelni a vörösborokhoz sem, szintén először a könnyűeket megkóstolva, majd jöhetnek a testesebbek is, végül koronaként a pezsgőkkel lehet zárni az aromaélményt. Mindezt persze ezerféle módon árnyalhatja majd az egyén saját ízlésvilága, amiben nem létezik olyan, hogy jó, vagy rossz.

A borszalonra a jegyeket ezen a héten kezdték el értékesíteni a Wine&Vinylben nyitvatartási időben. Mivel a borszalon exkluzivitása arra is kiterjed, hogy nem egy egésznapos programról van szó, hanem a májusi késő délutántól az estébe nyúló néhány órás eseményről, így a rendezvénynek lesz egy felső korlátja is a résztvevők számában.

Amennyiben pedig a veszprémi polgárság tetszését elnyeri, amire elöljáróban nagy esély mutatkozik, akkor negyedévenként újra kinyit a borszalon, hogy ősz elején, majd decemberben is találkozhassanak az olcsó alkoholos poénokat már maguk mögött hagyó közösségek a veszprémi várban.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   tegnap 17:13 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. 2024. április 28. 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.