Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából

2024. március 22. 14:01
Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek.

Rendkívül színvonalas, megható műsorral készültek a Báthory gála fellépői. Az ünnepélyes eseményen felszólalt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Beszédét külön fűszerezte, hogy Navracsics szintén báthorys diák volt, így emlékeit felidézve mesélt arról, hogyan épült fel a panelrengeteg közepén egy rendkívül színvonalas iskola, 1978-ban.

Sokan a mai napig piros iskolának hívják, Navracsics szerint elképesztően modern és élvonalbeli iskola volt, ahol délután is volt tanítás, hiszen olyan sokan jártak oda. A miniszter hozzátette: tanuszodájuk is volt, mi több, még használhatták is, folytatta humorosan. Véleménye szerint az intézmény rendkívül erős értékrendet kínált, s ez a „Báthory örökség” a mai napig kíséri útján.

Porga Gyula polgármester is felszólalt, és feltette a kérdést: vajon mit jelent egy iskola egy város számára? A történelmi múltat vizsgálva egyértelmű, hogy amikor veszély fenyegette a várost, s amikor újjáépítésre volt szükség, a túlélés és a továbblépés zálogát mindig az iskolák építése jelentette. Ahol otthon van, ott iskola is, s mivel a Bem iskola kinőtte már lehetőségeit, felépítették a Báthory Iskolát.

Porga megköszönte a szülőknek, hogy a mai napig bíznak az intézmény szellemiségében, és oda íratják gyermekeiket.

Pohl Brigitta, az iskola igazgatója elmondta: a jelen a múlt és a jövő találkozik ezen az eseményen, tehát az elődökre is emlékezünk. A szóban forgó rendezvény a jubileumi programsorozat ékköve, amit megelőzött már számos ünnepély, és még nincs vége. Az esemény az iskola összetartó közösségét fémjelzi, amelyet az elődök megalapoztak. Az igazgató megköszönte a munkatársaknak, a szülőknek, a diákoknak, és mindenkinek, aki hisz a Báthory intézményében, szellemiségében.

A beszédek után a város szellemi és művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, a város jó hírének öregbítéséért végzett tevékenység elismeréseként Pro Meritis érmet vehetett át Buknicz Erzsébet, aki 1992-ben végzett Győrben az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán tanító-könyvtáros szakon. 1990 óta a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola pedagógusa, a Kék Madár programban pedig több mint 20 éve dolgozik. Személyiségét az állandó fejlődés jellemzi.  Nagyon tájékozott, felkészült , következetes, határozott személyiség, aki a nevelés terén is nagyon eredményes.  A sokrétű iskolai munkássága mellett is folyamatosan képezi magát: mesterpedagógus, továbbá szakértőként segíti, illetve motiválja kollégáit.

Buknicz Erzsébet mély elkötelezettséggel adja tovább immár több mint harminc éve a néphagyományok és a néptánc szeretetét a felnövekvő generációknak. A Báthory Táncegyüttest 1992-ben alapította meg egy maroknyi, de annál lelkesebb gyermekből, 26 fővel. A létszám az évek során folyamatosan bővült, a kitartó munka pedig városi, megyei, majd országos és nemzetközi sikereket hozott. A néptánccsoport, amelynek alapítója és a mai napig oktatója Buknicz Erzsébet, jelenleg a veszprémi Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola tagintézményeként működik. Az elmúlt 30 év alatt több mint 1000 gyermek volt tagja a táncegyüttesnek. 

Báthory emlékéremben részesült Novák-Rippel Melinda, Rybár Olivér, Stigelmaier Józsefné és Szabó-Komáromi Beáta.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak. ma 15:52 A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót. ma 14:40 Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. tegnap 21:13 Kapcsolatok és közösségek Kapcsolatok és közösségek A Veszprémi Érseki Főiskola Pedagógia Tanszéke fotó- és rövidfilmpályázatot hirdetett középiskolások és felsőoktatásban tanulók számára Kapcsolatok és közösségek címmel. tegnap 10:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.