Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
26°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
26°C

Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban

2024. március 19. 15:47
Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet.

A történetről: Két fiatal szerző érkezik egy isten háta mögötti házikóba, ahol a különc és titokzatos krimiíró, Maureen szállást és lehetőséget biztosít nekik, hogy nála fejezzék be a könyveiket. Ahogy Shelley, a romantikus ponyvaregények koronázatlan királynője, és az éppen alkotói válságban szenvedő Alex elfoglalják szobáikat, a bestsellernek szánt könyveik lapjaira vetett történeteik megelevenednek a színpadon. Legyen szó izgalomról, feszültségről, szerelemről vagy párkapcsolati válságról, a Bestseller a fikció és a valóság közötti határvonalat keresi és arra is megpróbál rávilágítani, hogy a legjobb és legizgalmasabb történeteket talán mégis az élet írja.

Még soha egy színház sem játszotta a Bestseller háromszereplős változatát. Hogyan jött az ötlet, hogy ez a történet kerüljön a veszprémi közönség elé?

Szelle Dávid: Színházunk igazgatója, Vándorfi László tavaly azzal az ötlettel állt elő, hogy a következő évadbeli rendezésemet én választhatom. Rendkívül jól esett a bizalma, így hamar neki is álltam a keresésnek. Érdekes, hogy a felkérést követően elhatároztam, nem komédiát fogok rendezni! Amikor rátaláltam Peter Quilter darabjára – ami nem egy hétköznapi vígjáték –, tudtam, mégiscsak ezzel szeretnék foglalkozni, ahogy abban is biztos voltam, hogy Oravecz Edittel és Kárpáti Barbarával fogom színpadra vinni. Megláttam a darabban rejlő lehetőségeket, amik kreatív megoldásokat kínálnak. A szöveg pedig szabadkezet ad, hiszen nincsen tele szerzői instrukcióval, így mi magunk határozhatunk meg számos tényezőt.  

Mi volt az első benyomásotok a történetet olvasva?

Oravecz Edit: Én úgy érzem, hogy ez a szerep remek lehetőség számomra. Az elmúlt évek női vígjátékkarakterei mintha találkoznának Maureen figurájában. Bár komédiáról beszélünk, mégis lehetőséget ad mélyebb érzelmek kifejezésére is.

Kárpáti Barbara: Az fogott meg először a történetben, ahogy egyik pillanatról a másikra megelevenedik egy-egy jelenet valamelyikünk könyvéből. Vagyis folyamatosan ugrálunk egyik karakterből a másikba, s ez nem csak a rendezőnek ad kreatív lehetőségeket, de a színésznek is. Én egy szerelmes, romantikus történeteket kreáló írónőt játszom, Shelley-t.

Szelle Dávid: Fontos, hogy képes legyek úgy megrendezni az előadást, hogy a nézőnek egyértelmű legyen a történetvezetés, még ha olykor elég kacifántosnak is tűnhet. Az alapszál az, hogy három író egy alkotóházban próbálja befejezni regényeiket, mindenki a maga személyiségéhez mérten írja történeteit, s ezekből a főszálakból zökkenünk ki – és zökkentjük ki a nézőt – olyan módon, hogy az írók által megalkotott karaktereket is eljátsszuk.

Hogyan jellemeznétek saját karaktereteket? Milyen ember Maureen, Alex és Shelley?

Oravecz Edit: Maureen egy furcsa, rejtélyes nő, akiről hamar kiderül: a különcség és az elmebetegség között egyensúlyozik. Fanyar humorával valószínűleg leplez valamit, és éppen ez az izgalmas benne, mert nem tudjuk, mi rejlik e mögött. Saját története elől a krimiírásba menekül.

Kárpáti Barbara: Shelley egy csapodár, elköteleződni képtelen nő, aki addig tartja maga mellett a pasikat, amíg el nem jegyzik őt. Utána felhasználva a férfiak történeteit regénybe foglalja az összegyűjtött sztorikat. Ontja magából az újabbnál újabb műveket, amiket az olvasói imádnak.

Szelle Dávid: Alex alkotói válságban szenved, könyvének ötletét egy újságcikk adja, amit tovább ír regényében. Nehezen fogad meg olyan tanácsokat, miszerint a belső lelki vívódásokat érdemes felhasználni írásaiban. Személyes történeteit inkább megtartaná magának. A vígjátéki helyzeteket a három karakter sokszínűsége és az általuk írt történetek megelevenedése adja.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. tegnap 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.