Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller

2024. március 16. 21:20
Március 13-án tartották annak a Peter Quilter darabnak a sajtótájékoztatóját, amelynek előbemutatójára készül a Pannon Várszínház. A műnek kétféle verziója van, egy hatszereplős, valamint egy háromszereplős, utóbbit még soha senki nem játszotta. A Pannon Várszínház tehát világpremierre készül, az előbemutató március 23.

Két fiatal szerző érkezik egy isten háta mögötti házikóba, ahol a különc és titokzatos krimiíró, Maureen szállást és lehetőséget biztosít nekik, hogy nála fejezzék be a könyveiket. Ahogy Shelley, a romantikus ponyvaregények koronázatlan királynője és az éppen alkotói válságban szenvedő Alex elfoglalják szobáikat, a bestsellernek szánt könyveik lapjaira vetett történeteik megelevenednek a színpadon. Legyen szó izgalomról, feszültségről, szerelemről vagy párkapcsolati válságról, a Bestseller a fikció és a valóság közötti határvonalat keresi és arra is megpróbál rávilágítani, hogy a legjobb és legizgalmasabb történeteket talán mégis az élet írja.

A plakát szövegéből is kiderül, gazdag színészi játékot kíván az előadás, a sajtótájékoztatón Oravecz Edit, Kárpáti Barbara, valamint Szelle Dávid, a darab szereplői mind rávilágítottak ennek fontosságára, izgalmára. Arról, hogy a történet miként került a színház repertoárjába, Dávid úgy fogalmazott, hogy Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója ezúttal nem egy konkrét darab megrendezésére kérte fel, hanem szabadkezet adott a fiatal rendezőnek, hogy maga választhasson darabot.

Dávid hamar kutakodni kezdett, s tervei között elsősorban nem a komédia műfaja szerepelt, viszont amint rátalált a szóban forgó történetre, tudta, ezzel szeretne foglalkozni. Elmondása szerint nem az a tipikus komédia, ami e szó hallatán az embereknek az eszébe jut, hiszen végtelen széles érzelmi skálán mozog, többek között azért is, mert egy szereplőnek számos karaktert kell megjeleníteni.

Ami szintén különlegesség, hogy ezúttal a három színész, valamint Balázs Nikolett rendezőasszisztens, most nem dolgozott külön fodrászokkal, kellékesekkel, díszlettervezőkkel, hanem mindent a saját elképzeléseik szerint készítenek el. Kárpáti Barbara elmondta, ezzel egyébként még könnyebb belemerülni a történetbe. A helyszín egy antikvárium is lehetne, hiszen – ahogy ezt a sajtótájékoztatón láttuk – rengeteg könyv borítja majd a színpadot, különböző funkciókat ellátva.

Vándorfi László elmondta, ezúton is köszöni azt a sok-sok segítséget, felajánlást, amelynek során ilyen sok könyvet adományoztak a teátrumnak. Folytatta, büszke a csapatra, akik mintegy alkotóműhellyé avanzsálódtak az elmúlt időszakban. Az előbemutató március 23-án lesz, míg repertoárszerűen októberben kezdik játszani.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. ma 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről. 2024. április 26. 22:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.