Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C

Légy megint bolond egy kicsikét!

2024. március 9. 23:19
Kicsit lükék, kicsit kispolgáriak, de azért nagyon szeretjük őket: a Veszprémi Petőfi Színház színpadára másodszor is visszatér a Mézga család, hogy elmeséljék nekünk újabb kalandjaikat.

Első ízben a 2022/23-as évadban találkozhattunk velük: akkor Szűcs Gábor rendezett zenés színpadi vígjátékot Mézga Géza, Paula, Aladár és Kriszta, Máris szomszéd, no meg MZ/X kalandjaiból a 60-as, 70-es, 80-as években futott rajzfilmsorozat alapján.

Annak idején generációk gyerekkorát határozta meg a kissé nevetséges család, így aztán nem csoda, ha évtizedek múlva is nagy népszerűségnek örvendenek, akár a televízióban, akár a színházban találkozik velük az ember. Mondhatni magától értetődő volt tehát, hogy a Mézga család története folytatást kap a Petőfi Színházban is: a Szárnyal a kedv! Mesejáték március 10-én debütál, és ezúttal Paulát helyezi a középpontba.

Végre ő is megismerkedik ugyanis MZ/X-szel, a jövőbeli rokonnal, és persze azonnal vérszemet kap: ne csak a család többi tagja részesüljön különleges küldeményekben, hanem ő is. Persze, ahogy az lenni szokott, a kérés nem várt bonyodalmakkal jár – és sok kacagással a nézők részéről.

Módri Györgyi, a figura alakítója elmondta, igazán élvezetes próbafolyamaton vannak túl, s bár a rajzfilmfigurák valamelyest keretet adnak, alapvetően mégis csak embereket játszanak, egy kispolgári család mindennapjait igyekeznek megeleveníteni, akik akár mi is lehetnénk.

MZ/X (vagy Köbüki, Öcsi, ahogy tetszik) persze kicsit más tészta: bár a ma embere már otthonosan mozog az online térben, és a 60-as-80-as években megálmodott mesebeli találmányok nem is tűnnek elérhetetlennek, a jövőbeli rokon karaktere egy kicsit még mindig fantasztikus figurának tűnik: néha csupán mondateleji szótagokban beszél, mert a 30. században ennyiből is értik egymást az emberek – ami, ahogy Máté P. Gábor, MZ/X alakítója elmondta, nem éppen könnyíti meg a szövegtanulást a színésznek –, s ha látszólag egy nyelvet beszél velünk, akkor is teljesen mást ért a mondatok alatt. Máté P. szerint egyébként pont ez a figura szépsége: ő maga nagyon szereti a meséket, és azt is, ha szélsőséges figurákat kell játszania.

Paula és MZ/X mellett természetesen fontos szerep jut a műszaki zseni Aladárnak és a tudálékos Krisztának, valamint a családfőnek, Mézga Gézának is, de ismét találkozhatunk Máris szomszéddal és Blökivel is, illetve új karakterekkel is megismerkedhetünk.

A márciusi előadások listája itt érhető el.

Galéria
Szárnyal a kedv! - A Mézga család a Petőfi Színházban
Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. 2024. június 14. 18:12 Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. 2024. június 14. 14:13 A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. 2024. június 14. 11:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.