Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Petőfi veszprémi látogatására emlékeztek

2024. március 7. 14:24
1848-ban, néhány nappal a forradalom kitörése előtt szállt meg Veszprémben Petőfi Sándor és felesége. A látogatás emlékére koszorúzást szerveztek szerdán. 

Petőfi Sándor és felesége, Szendrey Júlia 1848 márciusában a költő betegeskedő öccsét, Istvánt látogatták meg Városlődön – ekkor szálltak meg a veszprémi Korona szállóban, a mai Mackó cukrászda épületében. A látogatásnak dombormű állít emléket, ahol a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém vármegyei tagozata évről évre megemlékezést szervez az évfordulón. 

Kapcsolódó cikk
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.

Ezúttal Sz. Csordás Éva előadóművész, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad vezetője szavalt el két Petőfi-költeményt, az ünnepi beszédet pedig Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő mondta. 

Sótonyi Petőfit úgy jellemezte: egy kivételes magyar költő és forradalmár volt, egy egész korszak szószólója, egy nemzet érzéseinek adott hangot, szavai örökké élnek a magyar irodalomban és történelemben. Munkássága áthatotta azokat az eszméket, amik a nemzeti szabadság kivívását erősítették. Petőfi nemcsak a tollával, hanem fegyverrel is harcolt a nemzeti függetlenségért. Veszprémi látogatása talán nem játszott kulcsszerepet rövid, ám annál tartalmasabb életében, de mi mégis büszkén emlékezünk rá és gondoljuk, hogy a nálunk töltött rövid idő is hatott rá és költészetére, emlékét pedig büszkén ápoljuk. 

A megemlékezésen koszorút helyeztek el az önkormányzat valamint civil szervezetek képviselői.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről. 2024. április 26. 22:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.