Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Folyamatosan változnak a szabályok

2024. március 5. 6:38
Meccsről meccsre tart a vita, hogy miért kellett bevezetni a VAR-t a labdarúgásban, hiszen így sem sikerül kiszűrni minden hibát. Nos, rossz hírem van, kedves futballrajongók: ahol ember dönt, ott mindig előfordulhat a hiba. De mi lenne most már a VAR nélkül? Ugyanis ismerjük el: a technika segítségével mégiscsak több hibát szűrnek ki, mint amennyit elkövetnek, mert a játékvezető két szeme nem kelhet versenyre egy tucatnyi televíziós kamerával.

Ma már nem lehetne eladni azt a tilitoli focit, ami egykor jellemezte a világ legnépszerűbb csapatjátékát. Az öreguras labdarúgás helyébe a sok rövid vágtára és számos ütközésre épülő atomfutball lépett. S bár a sportág szabályalkotó bizottsága igazán konzervatív, ám időnként kénytelen engedni, és az élet ritmusához igazítani a játékot. Ez a pörgés más sportágakra is jellemző: a kézilabdában a passzív játék megítélése, a röplabdában pedig a minden labdamenetért járó pont (korábban csak a nyitó csapat szerezhetett pontot) a legjellemzőbb változás.

De nézzük, mi történt folyamatában a futballban!

A játékot gyorsító szabályok közé tartozott, hogy a kapus nem foghatta meg a hazaadást, később szinte azonnal ki kellett dobnia vagy rúgnia a labdát. Most, az újabb változás okán a kapusoknak nem kell kapkodni a labda újbóli játékba hozásával.

Fotó: m4sport.huFotó: m4sport.hu

Ugyancsak gyorsította a tempót a Covid idején bevezetett három helyetti öt csere, ugyanis ezért nem lehet többször megállítani a meccset, viszont a friss erő bevetése nyilván hatással van a játék sebességére. És az elvesztett idő beszámítása is ide tartozik, hiszen nem ritka már a nyolc-tíz perces hosszabbítás sem. Tehát egyre értelmetlenebb a hajrában a „fetrengés”, bár ha időt nem is lehet vele nyerni, a játék ritmusát meg lehet törni. Ezért is „büntetik” ezt azzal, hogy akit a pályán ápolnak, annak utána le kell mennie, és nem mindig engedi vissza a játékvezető a hirtelen „feltámadt”, a partvonal mellett idegesen integető, már teljesen egészséges futballistát, mert nem akarja azonnal észrevenni, mondván: én is tudok szórakozni veled, nem csak te velem...

Viszont a VAR bevezetése miatt sokat áll a játék, ami lassítja a tempót. Sokan szidják, nem mindig ok nélkül, de valószínűleg kevesebb a vita a VAR-ral, mint nélküle, ugyanis a sok kamera többet lát, mint a játékvezető. S amit a bírónak a játék hevében, gyakran futás közben és takarásból egy másodpercen belül kellene megítélni, néha többszöri visszanézés után sem teljesen egyértelmű. Aki most szidja, az a VAR eltörlése esetén visszakövetelné, ha történetesen a játékvezető nem látná, de a televízió mutatná a csapata kárára hozott ítélet helytelenségét. Ahol ember dönt, ott lehetetlen százszázalékosan kiküszöbölni a hibát. És a VAR bevezetése ellenére is ember dönt, csak a technika segítségével lehetőséget kap a mérlegelésre.

És itt nem áll meg a szabályok változtatása. Felmerült a kék lap, azaz az időleges kiállítás bevezetése, amivel elsősorban a reklamálások számát és intenzitását szerették volna csökkenteni. Ám a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA ellenállt, ezért nem kezdik el a tesztelését. Teszem hozzá, hogy: egyelőre. Ugyanis nem ok nélkül vetették fel valakik a szükségességét, és valószínűleg a jövőben is lobbizni fognak az elképzelésük megvalósítása érdekében.

A szabályok változtatását mindig az élet kényszeríti ki. Kezdetben háló sem volt a kapun, és számozatlan mezt viseltek a játékosok. Képzeljék el ma a futballt kapuháló nélkül...

Darcsi István

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.