Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C

Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben

2024. március 3. 13:13 // Forrás: Veszprémi Érsekség
Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében.

Az emlékévet március 3-án, vasárnap 10:30-kor kezdődő szentmisével indították a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházban.

Bár Mindszenty József püspöki szolgálata rövid ideig tartott - 1944. március 5-től 1945. szeptember 8-ig -, rendkívül tevékeny és gazdag időszak volt. Templomokat és iskolákat alapított és építtetett, gondoskodott a háború elől menekülő családokról, valamint azok gyermekeinek iskolázásáról és hitoktatásáról. Határozottan kiállt a szélsőséges ideológiák és a megszálló csapatok ellen, akik nemcsak a vallásszabadságot korlátozták, hanem az egyházi intézmények működését is ellehetetlenítették. Elszánt álláspontjának köszönhetően elismerték ellenállását, így a veszprémi püspökség földjeinek egy részét megtarthatta. A háború után kitartóan dolgozott a lelki, szellemi, testi, anyagi és erkölcsi károk enyhítésén, gyógyításán és helyreállításán.

Minden tevékenységével - legyen az pásztori, tanítói vagy kormányzói - Isten Országának megvalósulását, valamint népe megszentelődését szolgálta. Bátran ragaszkodott a felismert igazsághoz, Krisztushoz, aki szabaddá tesz. Ezért kész volt vállalni a küzdelmeket, az üldöztetést és a börtönbüntetést is.

Mindszenty püspök bátor lépéseinek köszönhetően hamarosan Isten szolgálója, Bódi Mária Magdolna boldoggá avatási ügye a Bíborosok Testülete elé kerülhet - a hivatalos eljárásrendnek megfelelően -, mely testület javaslattal élhet a Szentatya felé. 

A Mindszenty 80 év eseménysorozat március 3-án indul, amikor Dr. Udvardy György ünnepi körlevelet tesz közzé, és Egyházmegyénk meghirdeti a Bódi Mária Magdolna Imaszövetséget, melyre március 23-ától lehet jelentkezni. Országos lap-book készítő pályázatot hirdet a Veszprémi Érsekség az általános iskolás 3-4. osztályosoknak, valamint hittanversenyt a felső tagozatosoknak. A középiskolásokat is megszólítjuk, akik részt vehetnek a "Bódi Magda életét köszönöm Istennek… Ma valóban kellenek ilyen eszmények. Áldását küldi Mindszenty József" elnevezésű országos fotó- és rövidfilm pályázaton. Március 25-én, Mindszenty József veszprémi püspökké szentelésének napján a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár mutatja be a "Szent Mihály veszprémi egyháza" című egyháztörténeti kötetet.

A Mindszenty 80 év folyamatosan frissülő, bővülő programjairól a www.veszpremiersekseg.hu oldalon tájékozódhatnak. Az Érseki Turisztikai Központ vezetett sétákkal, tematikus témákkal és érdekességekkel színesíti majd az eseménysorozatot. A Mindszenty 80 év 2025. március 23-án zárul, Bódi Mária Magdolna halálának 80. évfordulóján, ezzel egy időben megnyitva a Bódi Mária Magdolna 80 évet.

Fotó:ERKY-NAGY TIBOR - FOTO:Fortepan 

vehir.hu
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. 2024. június 14. 18:12 Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. 2024. június 14. 14:13 A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. 2024. június 14. 11:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.