Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz

2024. február 27. 15:04
2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet.

Erről sajtótájékoztatón beszélt Pálinkás Roland frakcióvezető és Halmay Gábor önkormányzati képviselő, ahol emlékeztettek, 2024-ben összesen 43,5 milliárd forintos keret áll Veszprém rendelkezésére, melynek 65,6%-át fogják üzemeltetési feladatokra felhasználni, 34,4%-át pedig további fejlesztésekre és programokra fordítják.

Ez az összeg azért is érdekes, mert ez az első év, amikor sem az EKF, sem a Modern Városok Program forrásai nem állnak rendelkezésre, ennek ellenére sikerült a tavalyi évhez képest 6,6%-kal nagyobb büdzsét összerakni. Ami a konkrét számadatokat illeti, 8,4 milliárd forint érkezik az államtól, mely 1,5 milliárddal több, mint a tavalyi összeg, és amelyet elsősorban olyan működési költségekre fordít az önkormányzat, mint a gyermekétkeztetés, a köznevelés és a szociális feladatok ellátása. Emellett az adóbevételekből 13,6 milliárd forint folyik be idén, ami ugyancsak 3,6 milliárd forinttal több az eredeti előirányzathoz képest. Működési kiadásokra összesen egyébként 14,6 milliárd forintot tervez költeni az önkormányzat, valamint egy 1,4 milliárdos céltartalékot is elkülönítenek többek között a városi fenntartású intézmények rezsiköltségeire – tájékoztatott Pálinkás Roland.

Halmay Gábor önkormányzati képviselő szerint egy abszolút támogatható költségvetési tervezetről van szó, ráadásul hosszú évek óta nem volt példa arra, hogy az önkormányzat kizárólag saját bevételből tudjon gazdálkodni és fejleszteni. Ez elsősorban a veszprémi vállalkozások eredménye, akik fontosnak tartják az itteni közösséget, és az önkormányzat vezetése mellett gondoskodnak arról, hogy a város fejlődési pályán tudjon maradni.

Büszkeségre ad okot az is, hogy a választókerületek egyéni képviselői továbbra is 3 millió forintos keretből tudnak gazdálkodni, illetve hogy a költségvetési többletnek köszönhetően egy 15%-os intézményi béremelés történhet, a köznevelési intézmények épületeire pedig 50 millió forintos támogatás jut a tervezet megszavazása esetén. Reményteli jövő elé tekintenek Veszprém kulturális intézményei és kiemelt művészeti együttesei is, melyek szintén a stabil működést lehetővé tevő fejlesztési támogatásra számíthatnak.

A képviselő röviden kitért Hartmann Ferenc, a tegnap bejelentett közös ellenzéki polgármesterjelölt korábbi kijelentésére is, mely szerint 2023 a meg nem valósult ígéretek éve volt. Mint mondta, visszautasítják ezt, hiszen számos épület, utca és közösség újult meg, és a 2024-es költségvetés is azt a célt szolgálja, hogy a veszprémiek igényei szerint, a veszprémiekért dolgozzanak.

Kapcsolódó cikk
Költségvetés 2024 - az idei esztendő a veszprémiek éve lesz
„2024 a veszprémiek éve lesz” – hangzott el Porga Gyula polgármestertől hétfő este, amikor az ActiCity-ben bemutatta Veszprém idei költségvetésének sarokpontjait. A büdzsé 43,5 milliárd forintról szól, aminek egyharmada fejlesztésekre fog menni, valamint elindítanak több olyan programot és támogatási rendszert, amelyeket kifejezetten csak a veszprémiek vehetnek majd igénybe. Az idei költségvetés viszont nem csak 2024-ről szól, a polgármesternek ennél hosszabb távú tervei vannak.
Bertalan Melinda
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.