Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Költségvetés 2024 - az idei esztendő a veszprémiek éve lesz

2024. február 6. 0:49
„2024 a veszprémiek éve lesz” – hangzott el Porga Gyula polgármestertől hétfő este, amikor az ActiCity-ben bemutatta Veszprém idei költségvetésének sarokpontjait. A büdzsé 43,5 milliárd forintról szól, aminek egyharmada fejlesztésekre fog menni, valamint elindítanak több olyan programot és támogatási rendszert, amelyeket kifejezetten csak a veszprémiek vehetnek majd igénybe. Az idei költségvetés viszont nem csak 2024-ről szól, a polgármesternek ennél hosszabb távú tervei vannak.

 

A cikkben szó lesz arról, hogy

  • az idei költségvetés valójában nem csak a 2024-es évről szól;
  • hogyan hidalja át az önkormányzat azt, hogy már nincsenek EKF-es források;
  • milyen újabb európai címek megszerzését célozta meg Veszprém;
  • milyen szolgáltatások fejlesztésére költ a város;
  • és, hogy milyen kedvezményeket kapnak idén a veszprémiek.

Pep Guardiola a Manchaster City edzője mondta azt, amikor 2023-ban csapatával megnyerte a Bajnokok Ligáját, hogy „az elnökség tagjai most hátra dőlhetnek, de a futballisták nem, mert nekik holnap is gólt kell lőni.” Porga Gyula ezzel az idézettel kezdte beszédét, amit hétfő délután tartott az ActiCity-ben, ahová hivatalosak voltak a veszprémi cégvezetők és intézményvezetők is. Tehát azoknak a szervezeteknek a képviselői, akik közvetlenül is érintettek abban, hogy a megyeszékhely mekkora büdzsével és milyen stratégia mentén áll neki 2024-es tervei megvalósításának.

A települések költségvetésének transzparenciájáról egyébként az önkormányzati törvény is rendelkezik, viszont a korábbi években nem volt példa arra, hogy a polgármester közvetlenül az érintettek előtt beszéljen a tervekről, álltalában a helyi sajtó képviselőivel osztotta meg a részleteket, akik aztán gondoskodtak a nyilvánosságról. Most viszont szakítva ezzel a hagyománnyal egy újat teremtett Porga Gyula, és mint mondta azokat hívta meg, akik a legtöbbet hozzáadnak a város költségvetéséhez – például a helyi adók befizetésével – és akik ezt a leghasznosabban használják fel.

Az esemény viszont jóval több volt annál, mint csupán egy termelési előirányzat száraz ismertetése. Gyakorlatilag egy közel másfél évtizedes stratégiának a részleteit tárta fel a polgármester, aminek éppen a derekánál tart Veszprém.

Hét évvel ezelőtt, amikor komolyra fordult a szándék, hogy a megyeszékhely a régióval együtt megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet azt mondták, hogy a címmel együtt járó lehetőségeket és előnyöket eszközként fogják felhasználni egy olyan cél érdekében, ami jóval túlmutat 2023-on, de még 2024-en is. „Az évtized végére kerüljön be Veszprém Európa húsz legélhetőbb városa közé!” (Mindezt a saját kategóriájában, azaz a százezer lakosnál kisebb városok között.) Ez volt az a cél, ami mellé rendelték az EKF fejlesztéseit és ez a fő vezérelv a 2024-es és a következő hat év költségvetéseinek esetében is.

Az élhetőséget pedig négy szempontrendszeren keresztül igyekszik a polgármester fejleszteni: legyen élénk kulturális élet, erős közösségek, magas életszínvonal és fenntartható működés.

Porga Gyula megemlített két olyan európai címet is, amit Veszprém még nem nyert el, de a város fókuszában már ott vannak, és ahogy egy korábbi beszédében nyilatkozott, a veszprémiek szeretnek győzni. Az Európa sport városa és Európa zöld városa versenyre tehát már készülődik az önkormányzat, előbbibe aktívan bevonják Kiss Balázst, Veszprém egyetlen olimpiai aranyérmesét (1996-ban kalapácsvetésben diadalmaskodott Atlantában), utóbbinál pedig már most több európai zöldítési címmel rendelkezik a város, ami jó alap lehet a további célok eléréséhez.

Ezekhez a célokhoz kapcsolódik az idei költségvetés is, amiben 43,5 milliárd forintból gazdálkodik Veszprém.

Ennek az összegnek a 65,6%át fogják működési költségekre felhasználni 34,4%-át pedig további fejlesztések és különböző programok megvalósítására.

Hogy mindez kézzelfoghatóan mit jelent, arról is beszélt Porga Gyula.

Az idei évben három nagyobb infrastrukturális fejlesztést fognak még átadni, ezek még az EKF-nek köszönhetőek, úgy, mint a régi Dimitrovban épülő CODE névre hallgató digitális élményközpont, a Várbörtön múzeum, valamint a Laczkó Dezső Múzeumban egy állandó veszprémi kiállítás, ami méltó módon örökíti meg a város ezeréves történelmét.

A szolgáltatások fejlesztésében is várható nagyobb előrelépés. 2024-ben hétezer lámpatestet cserélnek ki Veszprémben a köztéri lámpáknál például. Tavasszal megkezdi működését a Katolikus Szeretetszolgálat szakmai felügyelete mellett a korai fejlesztőközpont, ami régi igény volt az érintett családok körében. Folytatódnak az útfelújítások – idén 150 milliót költenek erre – és az EKF örökségeit sem hagyják figyelmen kívül, többek közt a Gyárkertbe is terveznek programokat.

De, hogy miért is mondta Porga Gyula, hogy 2024 a veszprémiek éve lesz, azt alátámasztja több olyan program is, amit idén indítanak, vagy idén porolnak le és egyértelműen a veszprémiek lesznek a kedvezményezettjei.

Ilyen a Veszprém kártya újraszervezése is, aminek végleges kedvezményeiről a februári költségvetés dönt majd, de már most számos olyan előnyt bejelentettek, amik érezhetően megkönnyítik majd a veszprémiek mindennapjait.

Elindul a fiatalok albérlettámogatása, ezzel az önkormányzat a megnövekedett lakhatási költségekre reagál és így próbálja segíteni a huszonötévesnél fiatalabbak önálló életének elindulását.

Illetve átlagosan 15%-os intézményi béremelést is tartalmaz a költségvetés, jelentette be Porga Gyula.

A számok mögött viszont van egy fontos részlet, ami még inkább más tükörbe helyezi az idei költségvetést. Ez az első év, amikor már nincsen EKF-es forrás és a Modern Városok Program kormányzati pénzei sem. Ennek ellenére sikerült 6,6%-kal nagyobb büdzsét összerakni a tavalyi évhez képest, valamint a kiadásokat 12,4%-kal csökkenteni. Ebben pedig nagy szerepe van a helyi vállalkozóknak is, akiknek a szerepére Porga Gyula külön kitért. Az adóbevételekből ugyanis 13,6 milliárd forint folyik be idén, ami a helyi cégek jó vezetésének és a kedvező gazdasági légkörnek köszönhető. Ez persze akár veszprémi sajátosságnak is mondható, hiszen Porga Gyulának volt egy félmondata, amikor a koronavírusos időszakra tért ki, pontosabban az azt követő újjáéledésre, ekkor országos statisztikák is bizonyították, hogy a veszprémi cégek álltak először talpra.

„Minden veszpréminek éreznie kell, hogy ő fontos, a városnak pedig észre kell vennie, ha valahol segítségre van szükség.” – Húzta alá Porga Gyula az egyik legfontosabb üzenetet 2024-re.

Végezetül visszakanyarodott a már említett 2030-as célokhoz, aminek eléréséhez, mint fogalmazott érzi magában az erőt és készen áll a hosszú távú munkára Veszprémért.

2024. június 9-én önkormányzati választás lesz Magyarországon.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc Minél nagyobb összegről dönthetnének közvetlenül az emberek, annál nagyobb lenne az állampolgári érdeklődés is – véli a képviselő. 2024. március 25. 11:24 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? választás 2024 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? Hogyan lehet jellemezni azt a teljesítményt, amikor a végeredménynek csupán 0,11%-án szeretne módosítani valaki? Márpedig a legutóbbi közgyűlésen pontosan ez történt, amikor az amúgy általában szürke napirendi pontok között ott volt Veszprém 2024-es költségvetésének vitája is, amihez a helyi ellenzék  egy módosító indítványt nyújtott be, ami a teljes büdzsének csupán a 0,11%-át érintette. 2024. március 5. 14:29 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.