Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A show-nak vége, jöhet egy régi-új korszak

2024. február 23. 14:17 // Forrás: Nyitókép: MTI
Novák Katalin lemondásával elvesztett valamit a politikai közélet, amit Sulyok Tamás valószínűleg sosem fog tudni pótolni. Cserébe ő képes adni valamit, amit viszont Novák nem tudott volna. Sólyom László szellemisége újra bejárhatja a Sándor-palota termeit, miközben a politikai show-tól elbúcsúzhatunk. Véleménycikk a csütörtöki balatonalmádi bejelentésről.

Elmaradt a „hűha” érzés csütörtök délután, amikor Kocsis Mátéék Balatonalmádiban a Fidesz és a KDNP kihelyezett frakcióülése után kamerák kereszttűzében megnevezték azt a személyt, akit Novák Katalin utódjául jelölnek köztársasági elnöknek.

Pedig az elmúlt két hét magyar közhangulatát bármelyik bukmékeriroda megirigyelhette volna. Röpködtek a politikusnevek Trócsányitól Szalay-Bobrovniczky-n át Navracsicsig, akik esélyesek lehetnek a Sándor-palota ötéves albérletére. Eközben az ellenzéki pártok eljutottak addig, hogy sikerült rádöbbenniük, ahhoz, hogy ők is tudjanak jelöltet állítani, szükség lesz legalább negyven képviselői ajánlásra egy személy mellet. Ezt a kihívást hamar fel is adták, hiszen csak az LMP-nek és Mi Hazánknak volt jelöltje, előbbi Hack Pétert, utóbbi Csath Magdolnát szerette volna, de nem volt negyven ajánlásuk.

Visszakanyarodva Balatonalmádiba a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének végéhez, a dobpergés, majd a név elhangzása után nagyon sokan a Google-keresőbe temetkeztek, hogy gyorstalpalón felzárkózzanak Sulyok Tamás életútjából.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Magyar Jogász Egylet „Értékek és intézmények a tízéves alaptörvényben” című konferenciáján a Kúria dísztermében 2021. június 25-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTISulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Magyar Jogász Egylet „Értékek és intézmények a tízéves alaptörvényben” című konferenciáján a Kúria dísztermében 2021. június 25-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Fidesz és KDNP ugyanis őt, az Alkotmánybíróságon 2016 óta elnöklő jogtudóst jelöli köztársasági elnöknek, aki a parlament 2/3-os támogatásával hétfőn el is foglalhatja a helyét.

Közéleti élménye viszont eddig vajmi kevés van róla a magyaroknak. A köztársasági elnökjelöltek közti megjelenését is leginkább úgy lehet elképzelni, hogy egy jogiratokból épített dossziémanhatten között éppen megcsörrent a telefonja a kijelzőn pedig a miniszterelnök neve szerepel, hogy közölje vele a felkérés tényét.

Hogy mégis miért nem lehet azzal vádolni Sulyok Tamást, hogy bábember lenne, vagy pláne azzal, hogy alkalmatlan a pozícióra az a köztársasági elnökség hivatalának két egymástól egyébként merőben eltérő funkciójából ered.

Ugyanis ennek a hivatalnak a nagykönyv szerint egyszerre kell megtestesítenie a magyarok egységét, a kapcsolódási pontot az állami adminisztrációhoz, mellette pedig az Alaptörvény leghűségesebb védelmezőjének, az utolsó bástyájának is kell lennie.

Egyszerre társadalmi és jogi szerep az államberendezkedés hierarchiájának csúcsán. E kettő közül pedig Sulyok Tamás karaktere az utóbbinak maradéktalanul megfelel. Kicsit sótlan, kicsit szürke, de vitathatatlanul az Alaptörvény utolsó vesszőjét is ismeri.

Nincs meg benne viszont az a faktor, ami Novák Katalinban csúcsosodott ki talán a rendszerváltás óta hivatalban lévő elnökök közül a leginkább: a társadalmi kapcsolódás, az azonosulható érzése. (Egyébként az ő esetében a kegyelmi ügy botrányában éppen ezt vesztette el, ezért is volt olyan hirtelen és olyan nagy a bukása.)

Márpedig ezt kabátot csak egy politikus képes viselni. A show-t ők tudják szolgáltatni még egy köztársasági elnöki hivatalban is. Az emberek pedig ehhez szoktak az elmúlt években. A könnyebb azonosuláshoz a köztársasági elnök személyével. A Sándor-palota már nem volt elefántcsont-torony.

Sándor-palotaSándor-palota

Sulyok Tamással viszont sok dolog meg fog változni. Ő vélhetően nem fog közéleti show-t csinálni.  Nem fog hétvégente a Kék túráról bejelentkezni a közösségi médiában, vagy nem láthatjuk majd, ahogyan közösen süt mézeskalácsot az unokákkal. De egyelőre még az is távolinak látszik, hogy özvegy Kalmárné Marikával meghittséggel átitatott beszélgetéseket folytasson egy-egy országjárás alkalmával, ahogy az ilyeneket Novák a csúcsra járatta, ezzel egy azonosulható, mi több szerethető elnök alakját megtestesítve.

Cserébe viszont képes lehet arra, hogy az országgyűlés lelkiismerete legyen. Utoljára ennek a karakternek Sólyom László felelt meg. Ő 2005-ben viharos körülmények közt lett a legnagyobb közjogi méltóság az országban, éppen a Gyurcsány-korszak tombolásának elején. És bár az azóta elhunyt elnököt sokszor érték hivatali ideje alatt is olyan vádak, hogy karakánsága hagy némi kívánnivalót maga után, valójában számos alkalommal próbálta a kezében lévő jogkör minden lehetséges eszközével fékezni az akkori ámokfutást.

A 2/3-os Fidesz-KDNP többsége lehetővé tette volna, hogy bármelyik politikusukat ebbe a pozícióba helyezzék, mégsem ez történt. A rendszer a konszolidációt és megnyugvást választotta, ehhez viszont le kell mondania az embereknek a politikai show-ról.

Hajas Bálint
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.