Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
22°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
22°C

Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével

2024. február 19. 11:59
Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett.

Bár a találkozóra az egyesület tagsága volt hivatalos, portálunk a szerencsének köszönhetően mégis tudomást szerzett róla. Gerstmár Ferenc és Adamecz Zoltán találkozója önmagában még nem is lenne meglepő, hiszen főleg utóbbi többször kijelentette, hogy ő nyitott a társadalmi párbeszédre minden politikai oldallal. Viszont Ungár Péter jelenléte, na meg persze az elszeparált teremben tartott találkozó már sugallhatja azt is, hogy többről volt szó, mint néhány városfejlesztési vízió megvitatása.

Az esemény után megkerestük Adameczet és Gerstmárt is, hogy többet megtudjunk a találkozóról. Megkeresésünkre mindketten készséggel reagáltak, habár Gerstmártól sok konkrétumot nem tudtunk meg, csupán annyit mondott, hogy „a helyi közélet aktuális kérdéseit tekintettük át kötetlen beszélgetés formájában.” Azt még hozzátette, hogy az egyesület meghívásának eleget téve vettek részt a találkozón Ungárral.

Ki keresett meg kit?

Adamecz-től már jóval többet sikerült megtudni. Habár Gerstmár azt mondta, hogy az egyesület hívta meg őket a találkozóra, valójában a meghívónak volt előzménye is, ami az összkép szempontjából jóval fontosabb. Ha hinni lehet Adamecznek, korábban Gerstmár már megkereste őket azzal, hogy a LMP zöld programja tökéletesen illeszkedne az Adamecz-féle civil egyesület programjába. Sőt, állítólag felmerült az együtt indulás ötlete is, szintén az LMP irányából.

Ungár Péter és Gerstmár Ferenc egy korábbi veszprémi sajtótájékoztatónUngár Péter és Gerstmár Ferenc egy korábbi veszprémi sajtótájékoztatón

Nincs együttműködés, hacsak…

Ugyancsak Adamecztől tudjuk, hogy Gerstmártól elhangzott egy olyan állítás, miszerint az LMP nem fog összefogni más baloldali pártokkal a választáson.

Adamecz Zoltán korábban párbeszédet és együttműködést hirdetett minden helyi kezdeményezéssel, ami az Együtt Veszprémért Egyesület szerint építhetné a várost. A politikai pártoktól viszont elhatárolódott, ezt pedig mostani portálunknak küldött válaszában is megerősítette, amikor azt írta: „Egyesületünk az elmúlt fél év tárgyalásai során szerzett tapasztalatai okán nem kíván pártokkal együttműködni.” Hogy ez az álláspont mennyire tűnik inkább gumiszabálynak a civil szervezeten belül, arra Adamecz azon mondata adhat gyanút, miszerint „amennyiben egy párt garantálni tudja, hogy helyi politikusa a város érdekét a pártja felett állónak tartja, akár ettől (a politikai párttal való együttműködéstől – a szerk.) sem zárkózunk el, de ennek kidolgozása, biztosítása egyelőre kérdéses számomra.”

Az egyik baloldali párt tehát már felfedezte Adameczben a lehetőséget, ő pedig egyértelműen nem zárkózott el az együttműködéstől, viszont jelenleg még Adamecz Zoltán és Gerstmár Ferenc is polgármester-jelölt, bár ezt hivatalosan csak akkor lehet kimondani, ha mindketten összegyűjtötték a szükséges ajánlást, viszont ezen szándékukat már korábban kifejezték. Ha valóban létrejön az együttműködés, akkor viszont már csak a politikai játszmák íratlan szabályai szerint sem maradhat mindkettő jelölt. Kérdés, hogy a helyi LMP enged-e egy civil formációnak, és Gerstmár megelégszik egy képviselői hellyel, vagy ellenkezőleg, a civil egyesület hajt fejet idő előtt egy politikai párt nyomásának?

Adamecz Zoltán, amikor tavaly év végén zászlót bontott egyesületévelAdamecz Zoltán, amikor tavaly év végén zászlót bontott egyesületével

Az el nem lopott 500 millió és egy MSZP-s sztárügyvéd a várban

A múlt csütörtöki nap nem csupán az Adamecz-Gerstmár-Ungár találkozó miatt lehetett emlékezetes a veszprémi baloldali politika életében. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a délutáni órákban a várból lefelé jövet először Adamecz Zoltánt pillantotta meg, utána nem sokkal Katanics Sándor, egykori DK-s politikus, jelenleg független önkormányzati képviselő Hartmann Ferenccel, az MSZP helyi elnökével és Litresits Andrással, az ugyancsak a Magyar Szocialista Párthoz köthető sztárügyvéddel együtt jöttek le az Óváros tér felé. Litresits neve onnan lehet ismerős, hogy ő védte a trágár szónoklataival híressé vált kamaszt, Nagy Blankát a rágalmazási perekben, valamint a milliárdos adócsalással vádolt, Gyurcsány Ferenchez szorosan köthető szombathelyi politikust, Czeglédy Csabát is, illetve korábban a Nemzeti Választási Bizottság MSZP-s delegáltja is volt. Adamecznél arról érdeklődtünk, hogy mindez csupán véletlen egybeesés, vagy a helyi baloldal egy másik tömörülésével is folynak egyeztetések az önkormányzati választás kapcsán. Adamecz válaszában megerősítette, hogy valóban nem véletlen, hogy együtt – pontosabban nem sokkal egymást követve – látták őket, viszont nem egy egyeztetésen vettek részt, hanem egy törvényszéki tárgyaláson. Itt Adamecz elmondása szerint ő volt a felperes. Ahogy portálunknak írta: „Valóban folyik egy per, amelynek arra kell választ adnia, hogy a választási kampány során a jognak megfelelő-e, ha az ellenfél lejáratását úgy oldjuk meg, hogy ne legyen felelősségünk benne, azaz kamu nevek, vagy beteg embereket felhasználva, egy jól futó posztunkhoz megjelentetjük, hogy a másik lop, pedofil, korrupt, stb. Ez a per jelen pillanatban úgy áll, hogy a bíróság az elsőrendű alperest jogerősen el is marasztalta, azonban Katanics, mint másodrendű azzal védekezik, hogy én közszereplő vagyok és ezért nekem tűrnöm kell, hogy azzal vádoljanak - és ő ennek nyilvánosságot adjon -, hogy a kétmilliárdos Gyárkert projekt negyedét, azaz 500 milliót én elloptam.”

Ezek alapján tehát egy olyan Facebook-posztról lehet szó, amiben Adameczet valaki azzal vádolta, hogy a Gyárkert-projektből ellopott félmilliárd forintot. Ennek a bíróság által is kimondottan hamis állításnak pedig Katanics vélhetően teret adott a saját oldalán a közösségi médiában, Adamecz pedig a bíróságon kíván elégtételt venni emiatt.

A veszprémi baloldal tehát, habár az önkormányzatban rendszerint összefogásban politizálnak, a színfalak mögött mégis bomlani látszik az egység és ezt Adamecz mozgolódása tovább erősítheti. Amíg az egyik vezető baloldali politikussal egy együttműködés lehetősége formálódik, a másikkal éppen perben áll a bíróságon. A tárgyalás Adamecz szerint áprilisban lezárulhat, az LMP és az Együtt Veszprémért összefogása, vagy külön politizálása viszont nyílt kérdés. Legkésőbb június 9. előtt pár nappal viszont erre is választ kaphatunk, akkor lesz az utolsó lehetőség, hogy valaki visszalépjen.

Hajas Bálint
további cikkek
Régóta nem volt ennyire színes a veszprémi képviselő-testület választás 2024 Régóta nem volt ennyire színes a veszprémi képviselő-testület Bár csak októbertől alakulnak meg hivatalosan az önkormányzatokban az új képviselő-testületek, a megbízóleveleket az újonnan megválasztott képviselőknek már átadták. Veszprémben kedden délután a városházán több olyan politikus is átvette ezt a dokumentumot, akinek első ciklusa lesz képviselőként. 2024. június 19. 1:29 Orbán Viktor: Európában a békepártiak győztek Orbán Viktor: Európában a békepártiak győztek  Európában a békepártiak győztek - értékelt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az M1 aktuális csatornán hétfő este sugárzott interjúban. 2024. június 11. 12:52 Ők debütálnak polgármesterként a környéken Ők debütálnak polgármesterként a környéken Habár Veszprémben Porga Gyula győzelme nem forgott kockán, a környéken több polgármesteri szék bérlője megváltozott az önkormányzati választás után. Körképünkben megmutatjuk, hogy hol milyen változások történtek, a városoktól a kisebb falvakig. 2024. június 11. 22:04 A jobboldal előretört, több kormány pedig megbukott az EP-választás után Európában A jobboldal előretört, több kormány pedig megbukott az EP-választás után Európában Emmanuel Macron, francia elnök vasárnap éjszaka bejelentette, hogy még a nyáron feloszlatja a parlamentet és előrehozott választásokat ír ki. Döntésének oka, hogy pártja, a centrista Reneszánsz párt messze elmaradt a Marine Le Pen által vezetett szélsőjobboldali Nemzeti Tömörüléstől. Az EP-választás a baloldali belga kormányt is megbuktatta, Olaszországban és Németországban pedig kimagaslóan szerepeltek a jobboldali pártok. 2024. június 10. 11:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.