Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ősbemutatók és világpremier a Pannon Várszínházban

2024. február 10. 14:18 // Forrás: FotóK. Pannon Várszínház
Még épp hogy csak elkezdődött a 2023/24-es évad második fele a Pannon Várszínházban, a teátrum azonban félig már a jövőre koncentrál: elkészült a 2024/25-ös évad terve, amelynek egyes darabjait még ebben a félévben láthatjuk.

Huszonhárom éves fennállása alatt a Pannon Várszínház mindig is élen járt abban, hogy bátran nyúlt itthon eddig még nem játszott darabokhoz. Nem lesz ez máshogy a jövőben sem: még ebben az évadban és a következőben is három-három ősbemutatót láthat a közönség, sőt, utóbbiak között olyan előadás is akad, ami a világon is először debütál ilyen formában.

Ez a Bestseller, Peter Quilter komédiája, melynek előbemutatója március 23-án lesz a Tavaszi Fesztiválon. A fikció és a valóság határvonalán táncoló darabban az írás néha könnyekkel, néha kínnal, néha eufóriával fűszerezett folyamatába is betekinthetünk, miközben rájövünk, hogy a legjobb szerző még mindig az élet. Az előadást Szelle Dávid rendezi, és a világon is most először lesz látható háromszereplős változatban, a premierre pedig maga a szerző is igyekszik majd ellátogatni – ígérte Vándorfi László igazgató.

A jövő évadban egyébként rendesen meg lesznek mozgatva a rekeszizmaink: az öt bemutató szinte mindegyike komédia.

A 2024/25-ös évad bemutatói:

Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja – előbemutató: 2024. június
Bestseller – előbemutató: 2024. március 23.
Kulcskeresők – előbemutató: 2024. június
Jászai Mari feltámasztása – 2025. február
Játék a kastélyban – 2025. április

Örkény István halálának 45 éves évfordulójának apropóján jön a Kulcskeresők, a főszerepben Gazdag Tiborral. A színésznek nem ismeretlen a terep, 1994 óta játszott Veszprémben kisebb-nagyobb megszakításokkal Vándorfi László vezetése alatt, s a pilóta szerepét is eljátszhatta volna már korábban, akkor azonban nemet mondott a felkérésre, mondván túl fiatal hozzá, ezúttal azonban nem volt „felmentés”.

Az ősbemutatók sorát gazdagítja a Hrutka Róbert – Kovács Dominik – Kovács Viktor trió által jegyzett Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Bár a neves zenész, zeneszerző számára sem ismeretlen a Pannon Várszínház (Grecsóval együtt ő a szerzője a Stop című előadásnak), mégis igazi kuriózum, hogy elvállalta a darab zenéjének megkomponálását, a műfajban szerzett negatív tapasztalatai miatt ugyanis korábban úgy döntött, nem ír újra dalokat musicalhez. Mégsem így lett, a Pablo és Picasso pedig reményei szerint egy olyan minden korosztály számára élvezetes előadás lesz, amely több évadot is megér majd.

A Kovács ikrek által írt történet középpontjában egy kisfiú, Szegfű Alex áll, akit a környezete Picassonak nevez, és aki meglehetősen nehezen boldogul az iskolában, a rajzolásban és a festészetben azonban kiemelkedő tehetséget mutat. Új formákat keres a szürke hétköznapokban, így kerül kapcsolatba egy mesei, csodákkal teli állatvilággal. Az előadás első részében Picasso boldogulását láthatjuk az állatvilágban, ahol megismerkedik Pabloval, az orrszarvúval is, a második részben pedig az állatok embervilágban való boldogulása kerül fókuszban, s közben az is kiderül, milyen sok a hasonlóság köztünk, mennyire azonosok például a konfliktusaink.

Az alkotófolyamat január elején már elkezdődött, a tervek szerint pedig a színház online és offline fórumokon folyamatosan hírt ad majd a készülő produkcióról, bemutatva az állat- és emberszereplőket, előbbiekhez kapcsolódva pedig egy gyermekrajz-pályázatot is hirdetnek a Kárpát-medencében, hogy a gyerekek is inspirálhassák az alkotókat.

Ugyancsak szép vállalásnak ígérkezik a Márton László szövege alapján készülő Jászai Mari feltámasztása című komédia. A Covid idején játszódó színműben a középiskolai színjátszó szakkört vezető Viktória ötlete alapján egy közös dráma írására készülnek a gyerekek a legendás színésznő életéről, akivel a történet előrehaladtával a tanárnő egyre inkább azonosulni kezd, ahogy fontosabb szerepeit, köztük Médeia alakítását tanulmányozza. Márton László elmondta, a művet kifejezetten a teátrum felkérésére, hat szereplőre írta, s számára is meglehetősen izgalmas volt a kérdés, hogyan lehet egy ilyen ikonikus személyiséget megeleveníteni a mai korban.

Az ősbemutatókra olyan sokat nem is kell egyébként várni, akárcsak a Bestseller, a Pablo és Picasso, valamint a Kulcskeresők is látható lesz már egy-egy alkalommal a nyár elején.

Unatkozni tehát nem fogunk, bár ez nem is lenne jellemző a Pannon Várszínházra: ahogy Halmay Gábor önkormányzati képviselő rámutatott a sajtótájékoztatón, a teátrum az egyik legaktívabb intézmény volt az EKF ideje alatt is, igyekeznek élni minden lehetőséggel.

Ráadásul márciusban jön a Tavaszi Fesztivál is: március 2. és június 2. között összesen kilenc előadásra válthatunk jegyet, amelyek közül hármat most utoljára láthat a közönséget, így A szív hídjait, a Valahol Európábant és a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsbant.

Bertalan Melinda
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.