Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elindult a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál Veszprémben

2024. február 2. 14:45
Tizedik alkalommal rendezik meg a BIDF-et, amelynek veszprémi rendezvényét a Pannon Egyetem Humántudományi Kara látja vendégül. A helyszínt idén a Foton biztosítja.

Három nap alatt összesen hét díjnyertes dokumentumfilm kerül a közönség elé, mindegyik vetítés után kerekasztal-beszélgetés formájában oldják fel a kicsit sem könnyed témájú alkotásokból adódó hangulatot. Az ünnepélyes megnyitón elsőként Porga Gyula polgármester kapott szót: mint elmondta, amióta vége a 2023-as évnek, gyakran kérdezik tőle, vajon mi maradhat az Európa Kulturális Fővárosa programból? Mi az örökség?

Porga folytatta: a fesztivál helyszínéül is szolgáló Foton például az EKF-nek köszönhető, de számos példával tudna élni, ami egyértelmű örökségnek mondható. A városvezető úgy véli, az EKF további sikere azon múlik, hogy tudunk-e élni a lehetőségekkel. Sok sikert kívánt a fesztiválhoz, s megköszönte a szervezőknek, hogy a dokumentumfilm műfaját elhozták a közönségnek.

Szentgyörgyi Szilárd, a Pannon Egyetem Humántudományi Kar dékánhelyettese elmondta, számos olyan képzést kínál az intézmény, ami a dokumentumfilm fesztiválhoz szervesen kapcsolódhat, hiszen a közösségszervezőktől kezdve a kommunikáció szakosokon át mindenki megtalálhatja a rendezvényen a saját területét, feladatát. Jó lehetőség tehát a fiatal hallgatóknak, hogy kipróbálják magukat.

Németh Rajmund, az EKF projektmenedzsere 2020 januárjában csatlakozott az EKF csapatához, ahol elsősorban a filmes rendezvényekért felel. Úgy véli, valódi otthonra lelt a dokumentumfilm fesztivál a városban, és nem igaz, hogy Veszprém „csak” a zene városa, hiszen például a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó is erősíti a város filmes világát a szóban forgó fesztivál mellett.

András Ferenc, a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézeten működő kommunikáció- és médiaszak vezetője is örömét fejezte ki, amiért egy ilyen nagy volumenű rendezvényt láthatnak vendégül. Fontos, hogy a dokumentumfilm műfaja széles körben is ismert legyen, pláne, ha díjnyertes filmekről van szó.

Horváth Virág, a veszprémi fesztivál főszervezője szólalt fel utoljára: rávilágított, a Pannon Egyetem idén hetvenöt éves, ezzel a rendezvénnyel is csatlakozni kívánnak a jubileumi év programsorozatához. Virág megköszönte a vendégeknek a jelenlétet, majd felvezette a következő napok programját.

A fesztivál programjairól részletesen itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.