Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

'Papírmalom állott, most kőhalom'

2024. február 3. 21:29
Sóly mellett a Séd partján van egy régi épületrom. Az omladozó falakról ma már nehéz megmondani, hogy mi is volt pontosan fénykorában. Lakóház, templom? Esetleg malom? Aki az utóbbira tippelt, az gondolta helyesen. De még így is maradt egy különlegesség, amit az épület történelme rejt magában. Itt nem búzát, vagy rozst őröltek az elődök. A sólyi malom egy papírmalom volt.

Habár Európában a papír nélkülözhetetlen szerepét a mindennapokba Gutenberg hozta el a XV. század derekán, amikor a német ötvösmester fejéből kipattant az első nyomdagép ötlete, valójában már az ókori Mezopotámiában is készítettek papirusztekercseket, Kínában pedig az időszámítás kezdetén már papírpénzek is forgalomban voltak.

A papír széles elterjedése mégis a középkorra datálható, az évszázadok múlásával pedig a technológia is egyre kifinomultabb lett és egyre inkább eltolódott a tömegtermelés felé. Így jöttek létre a papírmalmok, azok az üzemek, amik ellátták egy-egy térség hivatalait, egyházmegyéit a szükséges papírmennyiséggel.

Veszprém mellett az egyik ilyen ipari létesítmény Sólyon épült fel és 1790. április 7-én meg is kezdte a termelést. A papírmalmot a zirci cisztercita apátság alapította, hogy kiszolgálja a monostor és a térség igényeit. Az országban akkoriban körülbelül hatvan papírmalom működött, ebből három Veszprém vármegyében.

A sólyi ezek között is relatív nagynak számított. Egy 577 négyszögöles telken építették fel, a földszinten a malommű mellett két szoba is volt, az emeleten szintén két szoba és egy konyha is helyet kapott, a padlás pedig szárítóhelyként funkcionált. A kertben pedig istálló, fészer, kamra és egy pince is volt, a Sédre pedig vízduzzasztó is épült.

Amikor teljes kapacitással működött , akkor átlagosan tízen dolgoztak az év 250 napján. A mesteremberek mellett szolgálóknak, szakácsoknak és kocsisoknak is adott megélhetést a malom, utóbbiak az elkészült papír célba juttatásáért feleltek.

A kor szokása az volt, hogy az ilyen ipari tevékenység valamelyik tőkeerős vállalkozó kezébe került, de a súlyi papírmalomnál más utat követtek. Egyszerű, de a szakmájukhoz jól értő német, vagy holland papírkészítő mesterek feleltek a malom működéséért és termeléséért. Habár a malom piaca biztosított volt, sőt, olykor alig tudták követni a termeléssel az igényt, valójában egy rendkívül megterhelő és sok pénzt felemésztő munka volt működtetni a papírmalmot. Nem csoda, hogy alig hatvanéves működése alatt tizenkét bérlője is volt.

A megrendelők pedig sorban álltak a papírért. Sólyról látták el a már említett zirci apátság kancelláriáját, Veszprém vármegye és Veszprém város adminisztrációját, de a híres Szammer-nyomda is innen vásárolt.

Az itt készült papírra viszont elsősorban nem könyveket nyomtattak, hanem sokkal inkább fejléces levélpapírok, gazdálkodási-, számvevőségi összeíró ívek és körözvényekhez szolgáltak.

Ahogy akkoriban elterjedt volt a papírkészítésnél, a sólyi esetében is a késztermékeket ellátták egyedi vízjellel, ezek közül néhány tucat még a mai napig fellelhető a közeli levéltárakban. A vízjelezés amellett, hogy egyfajta márkajelzésként is szolgált, a hamisítás ellen is védett, amit akkoriban nagyon szigorúan, nem egy esetben halállal büntetett a törvény.

A XIX. században aztán egyre nagyobb teret nyert a gépiesítés a papírgyártásban, aminek a gyorsaságával és a gazdaságosságával a papírmalmok már nem tudták felvenni a versenyt. A sólyi üzem utolsó bérlője Joseph Haas volt, ő zárta be végleg a malmot 1851-ben.

Ugyan a 1920-as években felmerült, hogy a megmaradt épületet vízimalommá alakítják át, erre nem került sor, ráadásul a II. világháborúban még találat is érte, ezután már nem építették újjá.

Bő száz éve már csak a sűrű növényzet között lehet megtalálni a megmaradt falait egy olyan épületnek, ami egykoron püspökök és várbírók és ispánok mindennapi munkáját segítette, és amiről a büszke sólyiak még egy költeményt is írtak:

"... Kétkezi munkáját Isten boldogítsa.
Fáradsága hasznát bőven szaporítsa.
Nemes országunknak légyen nagy hasznára.
E kis helységnek szolgáljon javára.
Egy szóval: forgását Isten igazgassa,
Kiket illet pedig megjutalmaztassa."

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ugyanott sétáltak és imádkoztak az apácák, ahol elődeik közel nyolcszáz éve tették ugyanezt. Hétvégén ugyanis olyan domonkos rendi nővérek érkeztek Veszprémbe, akik először nem sokkal a tatárjárás után telepedtek le a Benedek-hegy alatt, itteni történetüknek pedig egy szentéletű apáca és egy magyar hercegnő is a része. 2024. április 13. 12:12 Apró töredéke, mégis annál hangosabb része Veszprém történelmének a Jókai utcai "beszélő" várbörtön Apró töredéke, mégis annál hangosabb része Veszprém történelmének a Jókai utcai "beszélő" Egy furcsa női alak integet a várbörtön cellái felé a Jókai utcán, emléket állítva annak a korszaknak, amikor a maga arcon vágó valóságában kapcsolódott össze a börtönön kívüli és belüli élet. 2024. április 7. 17:49 Áprilisban hét tél, hét nyár Amiről az időjárás mesél Áprilisban hét tél, hét nyár "Amiről az időjárás mesél..." című sorozatunk legújabb fejezetében Kovács Győző, helytörténeti kutató, meteorológus a régi áprilisok időjárásból szemezget. 2024. április 7. 10:04 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.