Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
20°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
20°C

Veszprémi szál is van abban az ügyben, amiben a magyar államot akarták megpuccsolni

2024. január 29. 14:20 // Forrás: Fotók: police.hu
A magyar állam megdöntésére és a Szkíta Magyarország megalapítására készült az a csoport, akiken a TEK a Készenléti Rendőrséggel és a Nemzeti Nyomozóirodával közösen ütött rajta a múlt héten. A razziák során lőfegyvereket és éles lőszereket is találtak, a letartóztatottak között pedig 68 éves veszprémi férfi is van.

Tavaly novemberben a közösségi médiába került ki egy videó, amiben egy társaság bejelentette, hogy megalapítják a Szkíta Magyarországot, ezzel együtt megindítják a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzését. Ezenkívül azt ígérték, hogy mind a jelenlegi, mind a korábbi kormánytagokat letartóztatják, a magyar rendőrséget és katonaságot pedig lefegyverzik, amennyiben nem állnak át az ő oldalukra.

A videó hatására a rendőrség az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészülete miatt azonnal elindította a nyomozást, a szervezet tagjait pedig rövid idő alatt sikerült is beazonosítani.

A rajtaütés január 23-án hajnalban volt, az ország tíz helyszínén - Veszprém, Pest, Zala, Bács-Kiskun vármegyékben, valamint Budapesten – és összesen 150 rendőr vett benne részt.

A TEK jelenlétére azért is volt szükség, mert fennállt a lehetősége, hogy a gyanúsítottaknál különböző lőfegyverek is vannak.

Végül összesen 11 emberrel szemben intézkedtek, közülük 8-at gyanúsítottként hallgattak ki, egy 53 éves murakeresztúri, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit pedig őrizetbe is vettek, derül ki a rendőrség esettel kapcsolatos közleményéből.

A nyomozók előzetes gyanúja egyébként beigazolódott, hiszen a házkutatások során több helyszínen találtak feltehetőleg éles maroklőfegyvert, lőszereket, de még gépkarabélyt is. Ezeket lefoglalták és vizsgálatoknak vetik alá őket.

De a fegyverek mellett további meghökkentő dokumentumokat is összegyűjtöttek a rendőrök. A közleményben leírják, hogy a lefoglalt tárgyak között szerepelnek még különböző – a magyar állam létezését tagadó – dokumentumok és a Szkíta Magyarország nevű szervezettel kapcsolatos iratok is. A nyomozók találtak olyan okmányokat is, amiket a társaság állított ki tagjainak. Ezek között voltak személyazonosító igazolványok, forgalmi engedélyek, de még diplomáciai mentességet igazoló papírok is.

A rendőrök lefoglalták a szervezet tagjainak informatikai eszközeit és elektronikus adatait is a további bizonyítékok beszerzése érdekében.

A három őrizetbe vett férfi letartóztatását az NNI a Zala Vármegyei Főügyészségen kezdeményezi.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.