Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki

2024. január 24. 21:43
Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban nyílt meg a 75 éves Veszprém egyeteme című kiállítás.

Idén még számos ünnepi rendezvény lesz a városban, amely az egyetem születésnapja köré épül, a rendezvénysorozat első állomása a kiállításmegnyitó volt. A tárlat a Veszprém Megyei Helyismereti Gyűjtemény válogatása. A kiállítás február 29-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

A kiállításmegnyitón az intézmény rektora, Gelencsér András egy kisebb áttekintéssel is szolgált az egyetem éveiről. Mint mondta, a kiállítás bizonyára nagyon sok embert érdekel, hiszen a városlakók nagy része valamilyen módon kötődik az egyetemhez.

Gelencsér humorosan hozzátette: az intézmény lehetne idősebb, mint 75, s akár az ország legrégebbi egyetemeként is tiszteleghetne, hiszen Veszprémben működött a káptalani főiskola, Magyarország első, XIII. századi felsőoktatási intézménye.

Aztán jött a hosszú évszázados csend, nem volt tehát folytonos az egyetemi jelenlét a városban, így valójában a második világháború utánra tehető az egyetem megszületése. Az eltelt 75 év alatt sok minden történt, nevet változtatott az intézmény, mára viszont már nem csupán Veszprém városában működnek a képzései, ráadásul számos olyan képzési formája van, amely az országban is egyedülálló, éppen ezért mindenféle tájról érkeznek hallgatók, sőt, külföldi tanulókból sincs hiány.

A rektor rávilágított: büszke arra, hogy egy kukoricaföldön létrejött intézmény, amit eredetileg nem is egyetemnek szántak, végül oktatási intézménnyé lehetett. Ma öt városban működik az egyébként öt kar, és doktori iskolával is rendelkezik. Ezen 75 év alatt soha nem volt főiskola, mindig teljesítették az egyetemi lét meghatározott kritériumait.

A kukorica helyett tehát végül egyetem termett – foglalta össze viccesen Gelencsér, mert a második világháború után a huszonnyolcéves Polinszky Károly megbízást kapott az intézmény alapítására. A sikeres repülőrajtot az akkori politikai helyzetnek is köszönhetjük, hiszen például a Budapesti Műszaki Egyetemről a politikailag nem kívánatos személyeket Veszprémbe küldték, s „csak” itt kaptak lehetőséget. Rögtön magas színvonalon indult tehát az egyetem működése.

Gelencsér kiemelte még a hetvenes éveket is, hiszen az volt az az időszak, amikor az egyetem jelentősen újítani tudott képzési szerkezetén, például 1973-ban, amikor még senki nem beszélt a környezetvédelemről, létrehozták a környezetvédelmi szakmérnök képzést, ami egyedülálló volt az országban.

Az egyetem hetvenötévének bemutatása egész évben terítéken lesz, jól láthatóvá válik az ív, amit ez idő alatt az intézmény befutott.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.