Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök

2024. január 23. 17:17
Komoly kedvezmények várnak a veszprémiekre: új tartalommal töltik meg a Veszprém-kártyát. Erről is döntött a képviselő-testület a januári közgyűlésen. 

Napirend előtt

AGRESSZÍV PEDAGÓGUS. Mint korábban megírtuk, egy Veszprém vármegyei pedagógus többször is bántalmazta diákjait. Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) interpellációjában azt kérdezte, taníthat-e egy agresszív pedagógus veszprémi iskolában? Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) azt válaszolta: az eset nem veszprémi iskolában történt.

TŰZIJÁTÉK. Kovács Rajmund hiányolta a szilveszteri tűzijátékot, ezért interpellációjában azt kérte, legyen újra ilyen látványosság Veszprémben. A polgármester kitartott az évekkel korábbi döntés mellett, és a szavazáson a képviselők is mind ezen az oldalon foglaltak állást. 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS. Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) frakcióvezető kezdeményezte, hogy élő televíziós közvetítésen lehessen követni a közgyűléseket. Porga Gyula polgármester szerint ez stratégiai kérdés, amiről az ősszel felálló új testületnek kellene foglalkoznia. 

KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐK. Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) azt kérte, biztosítsanak nagyobb keretet, hogy több közterület-felügyelőt alkalmazhasson a város. Porga Gyula azt felelte, hogy nem a kerettel van a baj: van üres státusz a közterület-felügyeletnél, amire már fél éve nem találnak embert. 

AGÓRA. Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy az Agóra öt évre elnyerte a minősített közművelődési intézmény címet. 

Nagy kedvezményekre jogosít majd a Veszprém-kártya

A városvezetés úgy döntött, hogy új tartalommal töltik meg a Veszprém-kártyát. A plasztikkártyát veszprémi lakosok igényelhetik, és különféle kedvezményekre jogosít. Az elmúlt években kiüresedett a szolgáltatás, az önkormányzat azonban új életet lehelne belé márciustól. Így egy saját autóra évente 12 ezer forintnyi parkolójegyet válthatunk vele, a V-Busznál a havi bérletből 20%, a nyugdíjas bérletből 30%, a féléves V-Bike bérlet árából pedig évente egyszer 90% kedvezményt biztosít. Az állatkerti belépőjegyek is 20 százalékkal olcsóbbak lesznek a kártya felmutatásával. A kedvezmények körét várhatóan még a márciusi indulás előtt kibővítik a kulturális intézmények szolgáltatásaival. 

Porga Gyula polgármester a napirend vitájában kifejtette: a Veszprém-kártya kihasználatlan lehetőség, amibe érdemes új életet lehelni, első körben az önkormányzat saját szolgáltatásai révén. Abban bízik, hogy a jó példát a veszprémi cégek is követik, és hasonló kedvezményeket biztosítanak majd a veszprémieknek. 

Hartmann Ferenc, Kovács Rajmund és Katanics Sándor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) elsősorban a világos üzleti tervet hiányolták. Katanics szerint a kezdeményezés üdvözlendő, azonban kérdés, mekkora veszteséget okoz az önkormányzati cégeknek. Hartmann szintén támogatandónak nevezte a szándékot, azonban az önkormányzati cégek állapotát illetően pesszimista, azok többnyire veszteségesek. A polgármester azzal érvelt, hogy a kedvezmények hatására többen veszik majd igénybe a város szolgáltatásait, ami összességében bevétel-növekedést eredményez majd.

Bemutatkozott az új rendőrkapitány

A korábbi veszprémi rendőrkapitányt, Rausz Istvánt a pápai kapitányság élére helyezték át, míg a megyeszékhely rendőrkapitányságát megbízott vezetőként Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes irányítja. Hivatalos kinevezése előtt az önkormányzat közgyűlésének is bemutatkozott. 

Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán szerzett bűnügyi tiszt szakképzettséget, rendészeti szakvizsgát tett, illetve elvégezte a rendészeti vezető képző tanfolyamot. 1998. július 1. óta teljesít szolgálatot a rendőrség kötelékében, 2009 májusa óta vezetői beosztásban. Osztályvezetőként irányította a fővárosban az ötödik és a hetedik kerületi bűnügyi osztályt, az ötödik kerületben kapitányságvezető-helyettesi tisztséget is betöltött. 

Az új kapitány megtisztelőnek nevezte, hogy Veszprémben szolgálhat, céljai között megnevezte, hogy a közbiztonságot erősítené, javítaná a lakosság szubjektív biztonságérzését. 

A felszólaló képviselők méltatták a veszprémi rendőrök munkáját, valamint a kapitányság és az önkormányzat között fennálló jó kapcsolatot. Hartmann Ferenc szerint az elődök magasra tették a lécet, az alezredes előélete azonban azt vetíti előre, hogy folytatni tudja ezt a színvonalat munkát. Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) a sikeres közös munka folytatását ígérte, Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) pedig köszönetet mondott Rausz Istvánnak szolgálataiért. Az új kapitánynak Kovács Rajmund néhány tippet is adott: a képviselő az autósok „pofátlanítását” és a problémás hajléktalanokat nevezte meg kihívásként.
 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. tegnap 21:13 Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya A májusi, rövidre szabott közgyűlésen sem maradtak el a napirend előtti interpellációk, kérdések és felszólalások csütörtökön. tegnap 20:16 Legyen szivacsváros Veszprém! Legyen szivacsváros Veszprém! Adamecz Zoltán és Gerstmár Ferenc, az Együtt Veszprémért Egyesület két tagja, valamint polgármester- és képviselő-jelöltje azonnali intézkedéseket sürgetnek az utóbbi időben gyakran tapasztalható villámárvizek megoldására. Mindezt az úgynevezett „szivacsváros” koncepció megvalósításával érnék el. 2024. május 22. 15:21 Porga Gyula az ATV-n: vannak még célok, amiket el szeretnénk érni Porga Gyula Porga Gyula az ATV-n: vannak még célok, amiket el szeretnénk érni Porga Gyula, Veszprém polgármestere volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának a vendége, ahol a VOKS 2024 rovatban szóba került az is, hogy mi motiválja tizennégy év városvezetői munka után még, reagált a helyi ellenzék kritikáira, valamint arra is, hogy milyen indíttatásból vett részt a Telekom Veszprém szurkolói által szervezett megmozduláson a kudarcos BL-szereplést követően. 2024. május 22. 11:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.