Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

Rosszabb a soktestvéres kamaszok mentális egészsége

2024. január 22. 11:27 // Forrás: The Guardian // Borítókép: Roman Holoschchuk on Unsplash
Egy friss, amerikai és kínai tinédzsereket vizsgáló kutatás arra jutott, hogy minél több testvére van egy kamasznak, annál negatívabban hat ez a boldogságára.

A kutatás az Egyesült Államokban és Kínában élő középiskolásokat vizsgált, és arra a következtetésre jutott, hogy rosszabb mentális állapotban vannak a nagyobb családban élők, mint a hasonló korú, ám kevesebb testvérrel rendelkező társaik. A leginkább negatív hatást azoknál a családoknál tapasztalták a kutatók, amelyekben a gyerekek között kicsi a korkülönbség. 

Az okokról egyelőre maguk a kutatók is vitáznak. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a szülők figyelme is véges, és ha kevesebb gyerek között oszlik meg, több figyelem jut egy-egy csemetére. De azt a tényezőt is számításba kell venni, hogy a jobb életkörülmények között élő családok tagjai jobb mentális állapotban vannak – a kevesebb gyerek mellett pedig nagyobb összeg jut az életminőséget növelő kiadásokra. 

Illusztráció: Zhivko Minkov on UnsplashIllusztráció: Zhivko Minkov on Unsplash

A kutatók ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a testvéri kapcsolatoknak számos pozitív hozadékát is tapasztalhatjuk: azok a gyerekek, akik nagyobb családból érkeznek, könnyebben illeszkednek be az óvodai és bölcsődei közösségekbe, mint az egykék, és az ő körükben később a válás is kisebb arányban fordul elő, hiszen már kicsi korukban megtanulják a konfliktushelyzetek kezelését. 

Érdekes ellenpont, hogy egy 2016-os norvég tanulmány merőben más megállapításra jutott: az ő eredményeik szerint minél nagyobb a család és minél kisebb a korkülönbség a gyerekek között, annál jobb hatással vannak egymásra a gyerekek. 

Az egymásnak látszólag ellentmondó eredmények valójában összeegyeztethetők. A norvégok ugyanis óvodás és kisiskolás korú gyerekeket kutattak, vagyis a két dolgozatot egymás mellé téve árnyaltabb kép bontakozik ki, és fontos tanulságot vonhatunk le. Az eredmények ugyanis arra utalnak, hogy kisebb korban, általános iskolában, óvodában és még az előtt, a testvérek erősítik egymást, pozitív hatással vannak egymás lelki egészségére. A tendencia kamaszkorban változik meg, ami belegondolva nem meglepő: ez az életszakasz a családdal, az otthonról hozott értékekkel való szembefordulás, a lázadás, a saját identitás keresésének természetes időszaka, és minél nagyobb a család, annál több irányban alakulhatnak ki konfliktusok. Különösen, ha több testvér is ugyanebben a normatív krízissel járó életkorban keresi éppen önmagát. 

A tanulság tehát az, hogy a nagycsaládos szülőknek érdemes kiemelten figyelniük kamaszkorú gyermekeikre, mert az életkorral járó feszültségek náluk fokozottabban jelentkezhetnek, ez pedig könnyen boldogtalansághoz vezethet. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Együtt élés, külön alvás? életmód Együtt élés, külön alvás? Ha egy pár külön ágyban, ne adj isten külön szobában hajtja álomra a fejét, legtöbbször már temetjük is a kapcsolatot. Ez a szokás azonban jobb minőségű alváshoz segíthet minket, ami pozitívan hathat a kapcsolatra is.  2024. április 28. 22:24 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.