Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 15. Zsófia
Veszprém
16°C
2024. május 15. Zsófia
Veszprém
16°C

Együtt élés, külön alvás?

2024. április 28. 22:24 // Forrás: Borítókép: cottonbro studio / pexels
Ha egy pár külön ágyban, ne adj isten külön szobában hajtja álomra a fejét, legtöbbször már temetjük is a kapcsolatot. Ez a szokás azonban jobb minőségű alváshoz segíthet minket, ami pozitívan hathat a kapcsolatra is. 

Aki megosztja az ágyát a párjával, az biztosan fel tudná sorolni azokat a helyzeteket, amivel a másik zavarja a nyugodt pihenésben. A leggyakoribb példa a horkolás, de az állandó forgolódás, fészkelődés, hangos szuszogás, a közös ágy nagy részének elfoglalása is felmerülhet. Nehézséget okozhat az is, ha a két félnek más-más körülményekre lenne szüksége a pihentető alváshoz. Például az egyikük fázós, és pulcsiban reszket a takaró alatt, míg a másik meztelenül is azt érzi, hogy fojtogató a hőség. De az eltérő életritmus is megkeserítheti a pihenésre szánt időt: ha az egyik fél korán fekszik, míg a másik éjszakai bagoly, akkor akaratlanul is felébresztheti párját, amikor hajnali kettőkor bemászik a paplan alá – és fordítva: aki tovább szunyókálna reggel, annak kitörölheti az álmot a szeméből, ha szíve választottja hajnali ötre állítja a vekkert, mert ő munka előtt szeretne futni.

A problémára a legegyszerűbb megoldás az, ha nem erőltetjük a közös alvást. Az esti közös program után ki-ki a saját, számára kényelmes és pihentető alvást biztosító környezetbe vonul vissza, hogy aztán a reggeliző asztalnál mindketten kisimultan örüljünk annak, hogy ismét együtt tölthetjük a napot. 

Ez a megoldás gyakoribb, mint gondolná. Példaként az amerikai orvosi alváskutató akadémia egy 2023-as felmérését citálnám. Ebből az derül ki, hogy az amerikaiak 35 százaléka alkalmanként vagy akár rendszeresen külön helyiségben alszik, mint a párja. Érdekesebb az eredmény, ha generációkra bontva vizsgáljuk a kérdést: míg a boomerek (59-76 évesek) mindössze 22 százaléka vallott erről, az Y generáció (27-42 évesek) esetében 43 százalék válaszolt úgy, hogy alkalmanként vagy állandóan egyedül hajtja álomra a fejét. 

Ne becsüljük alá az együtt alvás erejét, az összebújás, az intimitás építheti a kapcsolatot – azonban ha rendszeresen kialvatlanul ébredünk, akkor ingerlékenyebbek leszünk, védtelenebbek a stresszel szemben, és ez könnyen veszekedésekhez vezethet. Ugyanakkor a külön alvást sem kell egy kötelező érvényű megoldásként kezelni, amihez minden esetben tartani kell magunkat. 

Mindenesetre az alvásminőségen túlmutató tanulság, amit szerettem volna átadni, annyi: az életben számos dologhoz ragaszkodunk, mert úgy gondoljuk, hogy az szükségszerű része a párkapcsolatnak, miközben lehet, hogy csak problémát okoz, és ha változtatnánk rajta, akkor külön-külön emberként és együtt, párként is jobban működnénk. Keressük azokat a megoldásokat, amelyek mindkettőnknek jobban esnek ahelyett, hogy csendben szenvednénk egymás mellett!

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A testet és a pszichét is edzik Pribék István tréningjei életmód A testet és a pszichét is edzik Pribék István tréningjei A testet edzi, a pszichét megnyutatja az az edzésforma, amit Pribék István, veszprémi személyi edző kínál, ráadásul mostantól új helyszínen, az Ibolya utcai Énidő életmód- és sportközpontban. 2024. május 11. 7:26 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.