Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mintha véget sem ért volna az EKF-év

2024. január 18. 21:01
Egy komplett nemzetközi kulturális hálózat viszi a jó hírét Veszprémnek és az EKF-régiónak a jövőben köszönhetően a Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött háromoldalú megállapodásnak, amit csütörtökön írtak alá Veszprémben. A sajtónyilvános eseményen kiderült az is, hogy mi vár a veszprémiekre azután, hogy december 31-gyel véget ért az ünnepi év.

Egy héttel ezelőtt Athénban hivatalos formában is átadta a stafétát Veszprém, valamint a két másik 2023-mas EKF-város, Temesvár és Elefszína az utódoknak, akik 2024-ben viselhetik a címet. Egészen pontosan az észtországi Tartunak, a norvég Bodø-nak, valamint az ausztriai Bad Ischl-nek. Ezen az ünnepi eseményen Veszprémet Porga Gyula polgármester képviselte, aki azóta hazaérkezett és csütörtökön már egy olyan aláíráson vett részt az ActiCity-ben található Barátfüle étteremben, ami már a vármegyeszékhely EKF utáni időszaka szempontjából lesz meghatározó.

A Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött formális együttműködés értelmében a minisztérium által koordinált Liszt Intézeteken keresztül ugyanis továbbra is biztosítják majd Veszprém és a régió nemzetközi láthatóságát.

Az eseményen a polgármester felidézte, hogy a veszprémi EKF-program küldetése elsősorban az volt, hogy az illeszkedjen a városstartégiához. Tehát itt a tyúk és a tojás esetével ellentétben egyértelmű volt, hogy az EKF-re eszközként tekintettek, hogy elérjék azokat a célokat, amiket már korábban megfogalmaztak maguknak.

„2024-ben sem kapcsolunk le. Ugyanazon a hőfokon hajtjuk végre a terveket, ahogy 2023-ban is tettük.”

– fogalmazott Porga Gyula, aki hozzátette még, hogy az infrastrukturális beruházások, amik megvalósultak tavaly itt maradnak, üzemelnek, de a sikerességükhöz az kell, hogy a veszprémiek belakják, használják ezeket.

A rendezvényekről elmondta, hogy sikerült több fesztivált is magasabb szintre emelni, valamint újak is beléptek a veszprémi éves programkínálatba, ezeket sem tervezik elengedni. Ennek egyébként már februárban lesz kézzelfogható jele, hiszen 22-25 között jön a Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál.

Az építkezések sem fejeződtek be az év végével, az idei évben még három fontos fejlesztés is elkészül, szintén még az EKF-nek köszönhetően, emelte ki a városvezető. Elkészül a Várbörtönmúzeum, a Laczkó Dezső Múzeumban az állandó veszprémi helytörténeti kiállítás, valamint a régi Dimitrovban a CODE névre keresztelt digitális élményközpont. (Utóbbi fejlesztés egyébként az elsők között volt, amit még 2023 előtt bejelentettek, de sokáig úgy tűnt, hogy a megvalósítása mégis elmarad, most viszont már egészen biztos, hogy 2024-ben ez a nem mindennapi attrakció is csatlakozik a veszprémi kulturális kínálathoz.)

A sajtótájékoztatón a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. részéről Markovits Alíz vezérigazgató osztott meg néhány beszédes számot 2023-ból. Eszerint a becslések szerint 1,6 millió látogató érkezett Veszprémbe, ezzel együtt növekedett a külföldi tursták száma is 17%-kal. A régióban 3500-nál is több programot szerveztek meg 24 különböző műfajt képviselve.

A vezérigazgató a polgármesterhez hasonlóan szintén kitért arra, hogy 2024-ben milyen formában folytatódik az EKF, illetve több esetben állandósulnak Veszprémben a tavaly elindított, felépített eredmények.

  • Készül egy átfogó kiállítás, ami felöleli és egységesen bemutatja a programév eredményeit és élményeit. Ezt egyfajta „tananyagnak” is szánják más EKF-aspiráns városoknak, hogy hogyan kell sikerre vinni egy ilyen projektet.
  • A Művészetek Házában az EKF alatt létrejött képzőművészeti alkotásokból lesz egy best of kiállítás.
  • Tovább működik a Hangtár zenei központ.
  • Az EKF „Ragyogók” önkéntesprogramját a Pannon Egyetem karolja fel és viszi tovább.
  • A felépült közterek szintén megmaradnak és aktívan működnek a jövőben is.
  • Ezen kívül az összes olyan intézmény, épület – például Ruttner-ház, ActiCity – is folytatja, de sokkal inkább kiteljesíti tevékenységét a következő időszakban.

Markovits Alíz hozzátette még, hogy a hazai és nemzetközi sajtófigyelés során ezernél is több cikkel találkoztak, ami Veszprémről és az EKF-ről szólt, ezek közül egy német újságírótól idézett, aki úgy fogalmazott: „Ha valaki a magyarokat meg akarja érteni, akkor Veszprémbe kell látogatnia.”

Az eseményen a Kulturális és Innovációs Minisztérium részéről Csaba Gábor, kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár vett részt, vele együtt írta alá a polgármester és a vezérigazgató azt a dokumentumot, ami immáron formális keretek közt is megerősíti azt, hogy a minisztérium nemzetközi hálózatával segíti a térség jó hírének nemzetközi szinten is az öregbítését.

A minisztérium összesen huszonnégy országban huszonhat Liszt Intézetet működtet, ezeknek a legfontosabb feladata abban rejlik, hogy képviseljék és a lehető legszélesebb körben bemutassák a magyar kultúrát más nemzetek tagjainak is különböző programokon keresztül.

„A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja Veszprém és kulturális értékeinek, sokszínűségének, kínálatának külföldi megjelenését, nemzetközi kapcsolatainak szélesítését, új együttműködések kialakítását; a kulturális diplomácia eszközeivel népszerűsíti külföldön Veszprémet és a régiót ezáltal mint egészéves, vonzó turisztikai célpont kerülhet be a nemzetközi köztudatba” – mondta Csaba Gábor.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.