Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyugdíjas örömtánccal a boldog és egészséges szenior évekért

2024. január 16. 22:16
Várakozáson felüli sikere volt hétfőn az Agórában megszervezett szenior örömtáncnak, amelyen hatvanhét veszprémi nyugdíjas vett részt az Életet az éveknek program keretében. Következő hétfőn ismétlés következik, erről is kérdeztük Bodnárné Zsókát, a szervező Ezerarcú Bónusz Szeniorklub vezetőjét.

A szenior örömtáncot közel ötven éve ismerik Nyugat-Európában, hazánkba viszont csak az utóbbi években lett népszerű. Pedig lényege elég egyszerű: nincsen szükség hozzá partnerre, sem előzetes tánctudásra. Egy szakavatott oktató ütemes, néhol lassabb, néhol gyorsabb zenére bemutat pár egyszerű koreográfiát, amit az idősekből álló tánccsoport együtt leutánoz, így pedig kialakul egy közös, nagy tánckavalkád. Persze ez is tudatosan fel van építve, az örömtánc oktatókat folyamatosan képzik arra, hogyan kell először úgynevezett ritmikus beszéddel segíteni a tanulást, majd rövid gyakorlás után már közösen kezdődnek a tánclépések.

Amellett, hogy az ilyen alkalmak, amikor egy városban, vagy térségben összejönnek a szeniorkorú emberek és együtt táncolnak hatékony közösségépítő erővel is bír, ugyanakkor egészségügyi szempontból sem elhanyagolhatóak az ilyen alkalmak. Azt már orvosi kutatások is igazolták, hogy az effajta mozgásforma a test karbantartása mellett az agyra is jó hatással van, késlelteti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását is.

Nem véletlen kapta a hétfő veszprémi esemény is az „öröm, mozgás, agytorna” hívószavakat, amikor az Agóra termébe az Ezerarcú Bónusz Szeniorklub meghirdette a saját örömtánc-foglalkozását.

Az ingyenes eseményre összesen hatvanhét veszprémi nyugdíjas regisztrált függetlenül attól, hogy tagjai-e valamelyik nyugdíjas klubnak. A szervező egyesület elnökétől, Bodnárné Zsókától megtudtuk, hogy klubjuk jó kapcsolatot ápol Helmeczi Zsuzsanna örömtáncoktatóval, aki sikeresen pályázott a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetségénél két örömtáncalkalom megtartására, ennek volt első alkalma a hétfői esemény.

Érdekesség az örömtánccal, mint önálló műfajjal kapcsolatban az, hogy várostól és országtól függetlenül mindenhol ugyanazokat a koreográfiákat tanítják meg az oktatók, így a veszprémi nyugdíjasok is úgy mozogtak és táncoltak, ahogyan a hasonló korban lévő társaik Berlinben, Párizsban, vagy éppen Madridban.

Ahhoz, hogy valaki részt vegyen ilyen örömtáncokon nem szükséges előzetes tánctudás, de ami talán még fontosabb, nem úgy kell elképzelni, mint egy szalontáncot, ahol párba állnak a táncosok és meghatározott lépéseket követnek. Az örömtánc inkább a körtáncokra hajaz, ahol mindenki ugyanúgy, ugyanazokkal a lépésekkel kapcsolódik be a mozgásba és reagál a zenei ütemekre, ezzel is erősítve a közösségi élményt.

A veszprémi esemény a maga több mint félszáz résztvevőjével nagy sikert aratott első alkalommal, január 22-én, hétfőn délután egy órától pedig újabb alkalmon várják a szervezők a helyi nyugdíjasokat. Részvételi díj ezúttal sincs, regisztrálni pedig a helyszínen kell majd.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Közel tizenötezer nyugdíjast keresnek Veszprémben nyugdíjas Közel tizenötezer nyugdíjast keresnek Veszprémben Veszprém népességének 27%-a nyugdíjas, ez körülbelül 16 ezer idős embert jelent, akik közül 1400-an tagjai valamelyik nyugdíjas klubnak. De mi a helyzet a többiekkel? Az ő megszólításuk és felkarolásuk is szerepel a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének céljai közt a következő időszakban, akiket most már egy frissen megalapított tanácsadó testület is segít ebben a munkában. 2023. november 27. 15:11 Nyughatatlan nyugdíjasok a Cholnoky-n Cholnoky Nyugdíjas Klub Nyughatatlan nyugdíjasok a Cholnoky-n Akár egyszerű összejövetel is lehetett volna a Cholnoky Nyugdíjas Klub életében a péntek esti esemény, de a városrész nyugdíjasai ennyivel nem elégedtek meg és inkább megszervezték első alkalommal a Cholnoky-napot a klubjuk életében, ahol minden tag bemutatott valamilyen kulturális előadást, amiben szívesen és otthonosan mozog. A siker nem maradt el. 2023. november 18. 20:56 Életet az éveknek: művészeti gálán mutatták meg tehetségüket a nyugdíjasok Életet az éveknek: művészeti gálán mutatták meg tehetségüket a nyugdíjasok Péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központ adott otthont a nyugdíjas művészeti gálának.  2023. október 28. 12:00 Felcsavarták a szőnyeget a veszprémi nyugdíjasok nyugdíjas Felcsavarták a szőnyeget a veszprémi nyugdíjasok Megtartották hagyományos őszi báljukat a veszprémi nyugdíjasok szombaton este az Agórában. Ez már a huszonhetedik ilyen alkalom volt a közösség életében a huszonnyolcadik időzítéséről pedig sajátos módon döntöttek. 2023. október 21. 23:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.