Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
19°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
19°C

Nemcsak az egészségünknek, a gazdaságnak is jót tesz a túrázás

2023. december 28. 18:39 // Forrás: Borítókép: Carlos on Unsplash
Most, hogy véget ért a karácsony, de még sokak számára maradtak szabad napok a munkakezdésig, jó kikapcsolódás lehet az erdő felé venni az irányt és túrázni egyet.  A természetben teljesített kilométerek ráadásul nemcsak a fizikai és mentális egészségünkre, hanem a gazdaságra is jó hatással vannak.

A túrázás kiváló időtöltés, és egyben könnyen űzhető sport, ami úgy mozgatja át az egész testünket, hogy közben nem jár sérülést okozó terheléssel. Amellett azonban, hogy testi és lelki egészségünk számára is előnyös, komoly gazdasági haszna is van. 

Fotó: Jorge Flores on UnsplashFotó: Jorge Flores on Unsplash

Ebbe nem gondolunk bele, pedig érdemes: a Corvinus Egyetem kutatása szerint csak a Pilisben évente négymilliárd forintot “túráznak el” a magyarok. Ráadásul ez a szám csak töredéke annak a pénznek, amivel a kirándulásaink a gazdaságot pörgetik. A kutatók az erdőlátogatások értékét az odautazás költsége valamint az ott töltött idő alapján számolták ki: az idő pénz, az átlagos nettó órabér alapján kalkulálható az értéke. 

A Corvinus kutatói szerint országosan mintegy 39 milliárd forintot költünk az erdőjárásra, ez az évente kitermelt fák piaci értékének ötöde.

És itt még csak az erdőben töltött idő pénzbeli kifejezéséről beszéltünk, holott ennek sokszorosa az a gazdasági haszon, amit túrázással teremtünk. A túrára készülve élelmet vásárolunk, a rendszeres túrázók a felszerelésükre is költenek, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a falusi szálláshelyek és vendéglők nagy hányadát is az erdőjárók tartják életben.

Fotó:  MICHAEL CHIARA on UnsplashFotó: MICHAEL CHIARA on Unsplash

A túráinkkal munkahelyeket tartunk meg, és olyan helyre visszük a pénzünket, ahova egyébként kevesebb jutna – és arról az áttételes haszonról még nem is beszéltünk, hogy a települések a turizmus révén újabb pályázati forrásokhoz jutnak hozzá. (Ezen a ponton azt se hallgassuk el, hogy sok helyütt a hátuk közepére se kívánják a túrázókat, mert azok csak szemetet hagynak maguk után és a kijelölt útvonalakról letérve védett növényeket taposnak el vagy megzavarják a vadakat. Kérek mindenkit, vigyázzunk a természetre, épp elég nagy bajban van enélkül is!)

A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint Magyarország aktív korú lakosságának 48,7 százaléka túrázik legalább alkalmanként, Lengyel- és Németországban ez a szám 85%, illetve 76,4%. Van még hova fejlődni, lehet még tudatosabbá válni. Aki újévi fogadalomként elköteleződne egy új hobbi mellett, annak kedvcsinálóként ajánljuk egy korábbi cikkünket:

Kapcsolódó cikk
A Bakonyt is keresztülszeli az ország legfontosabb túraútvonala
Az elmúlt tíz évben exponenciálisan nőtt az Országos Kékkör népszerűsége, a covid miatti lezárások pedig minden korábbinál több embert csábítottak a szabadba – sokan közülük a szigorú korlátozások után is megtartották új hobbijukat. Nem meglepő: a kéktúra mozgalomban minden megvan, ami a 21. században népszerűvé teheti a természetjárást.
Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Kinek szurkolunk, amikor a magyaroknak szurkolunk? Kinek szurkolunk, amikor a magyaroknak szurkolunk? Közeleg az olimpia, már csupán néhány nap maradt vissza a megnyitóig, és a vigyázó szemét mindenki Párizsra veti. Az itthonról történő izgalmas várakozás a sportszámok előtt, a bekészülés, a takaró és a nasi kettőse sokaknál a mai napig kiveri a biztosítékot. 2024. július 22. 21:42 Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30 Nem mindennek tesz jót, ha hűtőben tároljuk Nem mindennek tesz jót, ha hűtőben tároljuk A nagy hőségben mintha ösztönösen próbálnánk minden élelmiszert begyömöszölni a hűtőbe, pedig vannak alapanyagok, amiknek ez egyáltalán nem tesz jót. 2024. július 9. 11:40 Nem kell a bájcsevej csak azért, mert véletlen összefutottunk Nem kell a bájcsevej csak azért, mert véletlen összefutottunk Kicsi város, sok ismerős. Önök is folytattak már szívélyes beszélgetést csupán azért, mert összefutottak valakivel, akivel évek óta nem? Valakivel, akivel egykor napi szinten együtt dolgoztak, vagy tanultak? Akkor íme egy gondolatsor arról, miért nem kell tettetni az érdeklődést… 2024. július 8. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.