Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
20°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
20°C

Az álmok röpke tánca

2023. december 19. 21:05
Az életben akad néhány pillanat, amikor szinte tapintani lehet a varázslatot. Amikor egy régóta dédelgetett álom beteljesül, amikor a szenvedély és a kitartás legyőzi a realitás korlátait. Ilyen varázslatban volt részünk december 14-én is a Hangvillában a Victoria Art & Sport Egyesület szervezésében létrejött Ritmikus gimnasztika és balett gálán is.

Többször írtam ezen a felületen már arról, miért fontos, hogy vidéken, a kisebb városokban, így Veszprémben is legyen lehetősége a kislányoknak olyan elegáns, művészi sportokat kipróbálni és űzni, mint a ritmikus gimnasztika, amelyek az állóképességük, testtudatuk fejlesztése mellett a saját nőiességük megélésében is segít. Lehetne még erről hosszasan írni, de mindennél beszédesebb volt az, amit a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásával létrejött ritmikus gimnasztika és balett gála 28 produkciója során láthattunk.

Csillogó tekinteteket, tartást, kecsességet, bájt, büszkeséget, önazonosságot, a szenvedély megtestesülését, csapatszellemet, összetartást, hálát és igazi boldogságot.

Mert a világ talán változik, dolgok tűnnek el, mások felbukkannak, de a lányok többsége azért még mindig szereti, ha szép ruhába bújhat, ha smink kerül az arcára, ha ragyoghat, ha igazán nőies lehet, függetlenül attól, hogy éppen 5, 15, 27, 42 vagy éppen 71 éves. És a ritmikus gimnasztika, illetve a balett ezt adja meg. Ezt is.

Mert természetesen ne feledjük, mindkettő egy nagyon komoly és technikás sport a maga nemében, ahol a rendkívül légiesnek tűnő mozdulatok mögött akár több száz órányi gyakorlás, hihetetlen izommunka, fegyelem és koncentráció, és olykor fájdalom is van, ami valahogy, a csoda létrehozása közben eltörpül. Mert valahol csoda és varázslat az, ahogy ezek a gyerekek egyszerre spárgáznak, spiccelnek, forognak és közben még egy karikával vagy éppen labdával is zsonglőrködnek.

Ezen az estén pedig tulajdonképpen a csoda megszületésének különböző fázisait láthattuk. A gálaműsort a Victoria Art & Sport Egyesület növendékei nyitották meg, akik évekkel ezelőtt Berek Irina edzővel kezdték el a ritmikus gimnasztika edzéseket a klasszikus balett mellett, majd az idei tanévtől Tóth Gabriella vette át a stafétabotot. A sportág profi szintű elsajátításához képest csak alacsony óraszámban van lehetőség edzeni, ám a lelkesedés, a befektetett energia már így is látszik, igazán élvezetes és szép koreográfiákat mutattak be a gyerekek.

A gála két vendégegyüttese, a Gracia Fair Sport Egyesület AGG és az Óbuda-Kalász RG TC aztán perspektívát adott arról is, hova lehet eljutni profi szinten. Előbbi edzője Berek Irina, ahol a csapatok a ritmikus gimnasztika mellett esztétikus csapatgimnasztika szakágban is többszörös országos bajnokok, magyar kupa győztesek, versenyzőik az ország élvonalába tartoznak, valamint nemzetközi versenyeken is kiválóan teljesítenek. Utóbbi, az Óbuda-Kalász RG TC az ország egyik legsikeresebb klubja: vezető edzője Érfalvy Nóra, az 1988-as szöuli olimpikon tornász, a klubban pedig a tanfolyami oktatás mellett versenyzőkkel, illetve válogatott tornászokkal is foglalkoznak – eddigi legsikeresebb tornászuk Vass Dóra, 38-szoros magyar bajnok volt. Mindkét csapat fellépői már igazán bravúros produkciókkal készültek, ahol az egyes kéziszerek is nagy szerepet kaptak.

De lenyűgöző és szívmelengető volt látni a veszprémi növendékek modern és klasszikus balett, valamint hip-hop tánc koreográfiáit is, mely utóbbi műfaj elsajátítására az idei tanévtől van lehetőség az iskola keretein belül Hevesi Gréta táncoktatótól (akárcsak a sztepp táncra, melyet Bokor Attila és Zsár Melinda oktat, míg a modern tánc kurzust Varga Kristóf vezeti). Lenyűgöző, mert nagyszerű tudással rendelkeznek a gyerekek – már egyszerűen ennyi koreográfiát fejben tartani és letáncolni nem kis teljesítmény –, és szívmelengető, mert egyszerűen jó volt látni, mennyire élvezik, hogy táncolhatnak, hogy színpadon lehetnek, hogy mekkora boldogság volt számukra egy kicsit fürdőzni a reflektorfényben, hogy szinte szétfeszíti a büszkeség a mellkasukat, amiért megmutathatják, mit tudnak és nem mellesleg, hogy mennyire egy csapatot alkotnak és figyelnek egymásra.

És talán ez a legfontosabb, amit hazavihettünk erről az estéről: a gyerekek örömét. Szóval én a magam részéről nagyon remélem, hogy a jövőben még több boldog kis (és nagy) ritmikus gimnasztima tornászt vagy éppen balett-táncost láthatunk Veszprémben.

Magyar bajnok a közönség soraiban

A gálán díszvendégként részt vett Vass Dóra 38-szoros magyar ritmikus gimnasztika bajnok, aki korábban szintén Érfalvy Nóra és Tóth Gabriella mellett edzett az Óbuda-Kalász RG TC-ben, majd a budapesti Grácia Fair Egyesület kereteiben folytatta a versenyzést. 25 éves korában vonult vissza, azóta a Fülöp-szigeteki ritmikus gimnasztika finális helyezéseket elért válogatott edzőjeként dolgozik.

Portálunk kérdésére elárulta, nagy örömmel vett részt a gálán, amely olyan volt számára, mint egy időutazás: „A kicsik produkciói felidézték bennem az időszakot, amikor még én is csak a szárnyaimat bontogattam. Ezek a kislányok még elsősorban a mozgás szeretete és a közösen eltöltött idő miatt járnak el az edzésekre, a táncórákra, és talán nem is tudják, hogy ezáltal egy olyan fejlett mozgáskultúrát kapnak, amit azok, akik csak az iskolába járnak, nem kapnak meg. Ezért a későbbiekben nagyon hálásak lesznek a szüleiknek és az edzőiknek. A nagyok már érzik ennek és a versenyzésnek a súlyát, az ő bemutatóik alatt számomra is a saját versenyzői időszakom elevenedett meg, kiváltképp, hogy a buzogányos koreográfiát ugyanarra a zenére adta elő az egyik lány, mint amire én is versenyeztem még épp Gabriella felkészítése mellett. 

Dóra azt is elárulta nekünk, örömtelinek tartja, hogy Podolskaya Viktória, a Victoria Art & Sport Egyesület vezetője megteremtette a lehetőséget, hogy a lányok Veszprémben is foglalkozhassanak ritmikus gimnasztikával a balett és a modern tánc mellett, hiszen egyébként egy nagyon Budapest-centrikus sportágról van szó. Pedig tehetségek itt is akadnak, ő is felfigyelt néhány kislányra, akik kifejezetten hajlékonyak voltak és jó ritmusérzékkel megáldottak. De szintén nagy örömére szolgált látni a balettos kisfiúkat, akik iránt már külföldi akadémiák is érdeklődnek: sajnos a férfi balett méltatlanul alulértékelt, holott igazán bámulatos és rendkívül sok munka van mögötte. Ami pedig a ritmikus gimnasztika veszprémi jövőjét illeti, amennyiben úgy adódna, Dóra nagyon szívesen visszatérne akár egy nyári kurzus oktatójaként, mert egy nagyon szimpatikus, összetartó közösséggel találkozott itt. 

Galéria
Ritmikus gimnasztika és balett gála
Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   ma 17:13 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. 2024. április 26. 18:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.