Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
25°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
25°C

Képtárként született újjá Várpalota egykori zsinagógája

2023. december 19. 13:14 // Forrás: VEB2023 / Várpalotai Hírcentrum
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program 600 millió forintos támogatásának köszönhetően megújult Várpalotán az egykori zsinagóga épülete, ami Várpalotai Képtár néven színvonalas kiállításoknak, irodalmi esteknek, koncerteknek ad majd otthont a jövőben.

Várpalota Város Önkormányzata 2021 májusában nyújtott be pályázatot a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-nek, hogy a városközpont ikonikus épületét, a műemlékvédelem alatt álló egykori zsinagógát multifunkcionális kulturális közösségi térré alakíthassák.  Egy olyan kulturális közösségi tér létrehozása volt a cél, amely egyrészt megfelel a modern kor követelményének, másrészt erőteljesen épít a meglévő hagyományokra.

A támogatás segítségével az egykori zsinagóga megújult, és izgalmas kulturális funkciót kapott. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásának köszönhetően így újabb igényes helyszínnel bővült Várpalota és a térség. Az épület emeletén, a karzaton kisebb, olvasásra alkalmas, bensőséges tereket alakítottak ki, emellett szintén az emeleten található nyitott tér alkalmas lesz időszaki kiállítások megrendezésére, irodalmi estek megtartására is. 

 (Fotó: Vámosi Patrik / VEB2023) (Fotó: Vámosi Patrik / VEB2023)

– Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy 2023 karácsonyára elkészült Várpalota egyik szimbolikus, a történelmi városközpont szempontjából fontos és meghatározó klasszicista épületének felújítása. Az egykori zsinagóga megújulása része annak a történelmi városrehabilitációnak, ami a Thury-várral, majd a környékének rekonstrukciójával kezdődött, folytatódott a Trianon Múzeumnak helyet adó Zichy-kastély állami felújításával. Ragaszkodunk a gazdag történelmi múltunkhoz, az azt megtestesítő épített örökségünkhöz! – mondta el Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere, aki kiemelte: az egykori zsinagóga hangsúlyos eleme a városképnek, s ebből az erejéből nem veszített az épület szempontjából hányattatott évtizedekben sem. 

A nyitástól 2024 márciusáig Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásai láthatóak az épületben, de a jövő évben a város képzőművészeti gyűjteményének legértékesebb darabjaiból, többek között Matzon Frigyes szobraiból és Bíró Antal festményeiből is tartanak majd kiállítást.

Navracsics Tibor (Fotó: Vámosi Patrik / VEB2023)Navracsics Tibor (Fotó: Vámosi Patrik / VEB2023)

Az épület a jövőben Várpalota kulturális életének fontos helyszíne lesz, hasonlóan a VEB2023 EKF más kulturális fejlesztéseihez. Az EKF-program határozott célja volt, hogy a Veszprém és a térség korábban fontos, de mára eredeti funkciójukat elvesztett épületeit új, elsősorban kulturális funkciókkal újítsák meg. E koncepció mentén különösen fontos volt, hogy épített örökségeink születhessenek újjá olyan módon, hogy közösségerősítő és élénkítő szerepet tölthessenek be. Az egykori zsinagóga felújítása a 2023-as EKF programévet követően is hozzájárul a várpalotai kulturális igények kielégítéséhez és kínálatának növeléséhez.

– A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak köszönhetően olyan épületek újulhattak meg és térhetnek vissza a közösség szolgálatába, amelyek nem csak a kultúra felé, hanem a múlt megismerésének irányába is megnyitják kapuikat. Azt kívánom, hogy minél többen látogassák meg ezt a csodásan újjászületett zsinagógát és engedjék, hogy megérintse Önöket a falakba zárt történelem és gazdag kultúra! – emelte ki köszöntőjében Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

(Fotó: Vámosi Patrik / VEB2023)(Fotó: Vámosi Patrik / VEB2023)

A várpalotai épület megújulása szimbolikus is: a 2023-as év végéhez közeledve a Bakony-Balaton régió 19 infrastrukturális fejlesztésének sorát zárja az épület átadása. A régióban korábban elkészült felújítások sikeresen illeszkedtek a települések életébe és – funkciójuktól függően – élénkítik a kulturális életet. Mint például a balatonfüredi Modern Műtár, amely a beruházásnak köszönhetően európai színvonalú kiállító- és közösségi térként működhet, a felújított ajkai Kriptongyár, amely többfunkciós élményközpontként kapott új funkciót vagy a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház Salföldön, amely új kulturális központként gazdagítja a Balaton-felvidéket. 

– Mindig öröm, amikor kultúraterjesztési céllal új helyszínek létesülnek, de talán még annál is nagyobb, amikor kultikus épületek éledhetnek újjá. Olyan épületek, mint Várpalota egykori zsinagógája, amely a múlt meghatározó történeteit hordozza magában, ám egy nagyon fontos feladatot is ellát a jelen és jövő generációi számára, mint a város kulturális központja. Bízom benne, hogy ezek a falak hétről hétre olyan kikapcsolódási lehetőségeknek adnak majd otthont, ahova örömmel járnak a város lakói és egy olyan közösségi-kulturális bázis jöhet itt létre, amely még nagyon hosszú ideig áll majd a kultúra és az itt élők szolgálatában – mondta el Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

Markovits Aliz  (Fotó: Vámosi Patrik / VEB2023)Markovits Aliz (Fotó: Vámosi Patrik / VEB2023)

A beruházás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális infrastruktúra programjának része, annak 600 millió forintos támogatásával jött létre, amelyet - saját forrásból - közel 100 millió forinttal egészített ki Várpalota Város Önkormányzata 

vehir.hu
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. 2024. március 19. 9:34 Üzemen kívüli hőerőműben indul Magyarország új audiovizuális fesztiválja, az INOTA Üzemen kívüli hőerőműben indul Magyarország új audiovizuális fesztiválja, az INOTA Az INOTA Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az idén 18 éves NVC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production közös kezdeményezése. A hazai underground zenei és vizuális szcéna összefogásával létrejött esemény során az a cél, hogy megvalósuljon Magyarország legnagyobb olyan rendezvénye, amin nem csak előremutató zenei actek, de fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális alkotások is felsorakoznak. 2023. február 27. 23:03 30 éve nyitotta meg a magyar X-aktát egy Várpalota melletti furcsa esemény történelem 30 éve nyitotta meg a magyar X-aktát egy Várpalota melletti furcsa esemény Magyar X-aktaként is szokták emlegetni azt az eseményt, ami pontosan 30 éve történt a Várpalota melletti Fajdas-hegyen. 1992. január 3-án több hektáron megperzselődött a növényzet, viszont korán sem megszokott avartűzről volt szó, a rejtélyt pedig tovább fokozta egy állítólagos ismeretlen repülő objektum is. 2022. január 2. 20:03 Nem csak Veszprém épül-szépül 2023-ra Európa Kulturális Fővárosa Nem csak Veszprém épül-szépül 2023-ra Összesen közel kétmilliárd forint értékben nyertek el infrastrukturális beruházásokra támogatást az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programban Veszprém megyei városok. 2021. november 11. 14:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.