Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 12. Izabella
Veszprém
28°C
2024. július 12. Izabella
Veszprém
28°C

Isten jelen van a képzőművészetben is!

2023. december 8. 10:18
A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is.

A tárlatot kedden nyitották meg a tihanyi apátság tőszomszédságában lévő Rege cukrászdában, ahol már nem ez volt az első alkalom, hogy a falakra kihelyezett LED-képernyőkön valamilyen kulturális értékkel bíró kiállítás volt látható.

Ezúttal viszont a tematikát nem egy tájegység adta, hanem a spiritualitás, azon belül is a keresztény szellemiség. A két szervező egyesület, a Veszprém-Balaton Keresztény Kultúrájáért Alapítvány, valamint a 72 Tanítvány Mozgalom olyan alkotásokat gyűjtött össze, amelyek a különböző művészek szemüvegén keresztül mutatják be a keresztény értékeket.

A keddi kiállításmegnyitón Dabóczi Kálmántól elhangzott, a helyszín tökéletes egy rövid, alig egyórás elcsendesüléshez, amire a mostani zajos világban minden emberi léleknek nagy szüksége lenne. Ilyenkor jó néha csak szemlélődni, befogadni a képek üzenetét a monitorokon keresztül.

Azokét a képekét, amelyek egyrészről Ádám Gyulától, a Magyar Művészeti Akadémia fotóművészétől származnak, ő Erdélyben készített fotósorozatot, amelyeken megjelenik több keresztény néphagyomány is a maga ősi formájában még. Rajta kívül a Társkeresztény Képzőművészeti Műhely (t’ARS) művészeinek alkotásairól készült képek is megjelennek is kiállításon. Név szerint hat alkotótól: Greguskáné Pál Patrícia, Kabai Tilda, Magyar Krisztina, Mecséri Ildikó, Sütő György, Tremmer Hudik Katalin.

Bittsánszky Lotti, a t’ARS vezetője elmondta, a kiállítással az a céljuk, hogy láttassanak, elsősorban azt, hogy Isten számos módon megjelenhet a mindennapi életben és ez alól a képzőművészet sem kivétel. Másfelől pedig szeretnének közösséget építeni a keresztény értékrenddel bíró művészeknek.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető az adventi időszakban Tihanyban a Rege Cukrászdában.

vehir.hu
további cikkek
Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. 2024. június 18. 15:21 Udvardy György veszprémi érsek az egyház és a politika kapcsolatáról Udvardy György veszprémi érsek az egyház és a politika kapcsolatáról A politika és az egyház kapcsolata az évszázadok során folyamatosan változott, hol szorosan összefonódtak, hol pedig a legélesebb ellentétek alakultak ki a törésvonalaik mentén. Hogy van-e joga egyházi vezetőknek felszólalni politikai kérdésekben az még ma is komoly viták tárgyát képezi, arra pedig sokan nem is gondolnak, hogy lehet úgy is beszélni a politikáról egyházi szemüvegen keresztül, hogy egyébként ne essen az ember pártpolitikai állásfoglalás hibájába. Márpedig Udvardy György, veszprémi érseknek sikerült ez, aki a Youtube-on közzétett videójában nyílegyenesen jelölte ki, hogy keresztény felfogással miként kell a politikára és a politikai vezetőkre gondolni és hozzájuk viszonyulni. 2024. június 7. 12:15 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33 Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Jelenleg a vatikáni Szentek Ügyeinek Dikasztériuma hivatala vizsgál egy veszprémi ügyet,  (Processus Vesprimiensis), amiben hamarosan döntés várható. Amennyiben a püspökök és bíborosok rendes ülése, valamint a Szentatya is, elfogadja azt a szakértői anyagot, amely összeállítása közel nyolcvan éve indult Magyarországon, akkor a helyi boldogok sora újabb taggal bővülhet Bódi Mária Magdolna személyében. 2024. április 27. 19:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.