Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C

A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza

2023. december 8. 14:12
Hivatalosan decemberben véget ér az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartogat még a jövő rengeteg érdekes eseményt számunkra. A Művészetek Háza csütörtökön tartotta meg évértékelőjét, ahol elmondták 2024-ben is ugyanekkora lelkesedéssel várják a látogatókat.
 

A sajtóesemény résztvevőivel elsőként Porga Gyula polgármester osztotta meg gondolatait. Amikor városi szinten tervezni kezdték az EKF évét, a városi intézményektől is ugyanazt várták, mint a csatlakozó településektől: mindenki tegye hozzá a programhoz saját érdemeit és tehetségét, és arra használja fel ezt a lehetőséget, hogy még erősebb legyen saját céljai elérésében. Veszprémi szinten a Művészetek Háza volt a legaktívabb szereplője az EKF-nek, magas minőségű és sokszínű programokkal várták az érdeklődőket, minden korosztályban. A polgármester pedig úgy véli, hogy a Művészetek Háza képes lesz élni a jövőben is a most megalapozott figyelemmel.

Porga Gyula polgármesterPorga Gyula polgármester

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt. vezérigazgatója is ezeket a gondolatokat osztja. Szerinte az idén kialakított nemzetközi kapcsolatrendszerből a Művészetek Háza a következő években is profitálni fog. Az EKF lényege ugyanis nem csupán az, hogy a magyar kultúrát megismertessük Európával, hanem, hogy az európai kultúrát is elhozzuk Magyarországra, a Művészetek Háza pedig huszonhét nemzetközi partnerrel tudott sikeresen együtt működni az idei év során.

Markovits AlízMarkovits Alíz

Grászli Bernadettől, a Művészetek Háza igazgatójától megtudtuk, hogy 2023-ban hatvanezer érdeklődőt láttak vendégül a különböző kiállításokon és eseményeken, mindezt ráadásul a hétvégéken, a rövidített nyitvatartás ellenére.

Grászli két éve került az intézmény élére, és egy nagyszerű csapatot alakított ki, nyitottságuk és elhivatottságuknak köszönhetően komoly szakmai teljesítményt tudtak nyújtani. A kiállítóterek kialakítása során törekedtek rá, hogy ne egysíkú kiállításokat mutassanak be, a veszprémi értékekből kiindulva újragondolták a lehetőségeiket, felosztották egymás között a feladatokat és egy sokszínű programkínálattal álltak az érdeklődők elé.

Idén elnyerték a Családbarát Múzeum megtisztelő címét is, művészetoktató tevékenységüket újratervezve óvodás csoportokat is fogadtak az év során. Szeretnék a jövőben is fenntartani azt a színvonalat, amit az EKF évében megszokhattunk tőlük, ráadásul január első hetében ingyenes gyermektábort is szerveznek foglalkoztató tereikben, ahova szeretettel várják a legkisebb gyermekeket is.

Balogh Dóra
Domján Attila
további cikkek
A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. ma 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. ma 13:33 X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. tegnap 14:33 Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. tegnap 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.