Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
15°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
15°C

"Az operett műfaját ellenünk fordították, ideje látni, milyen jó is az!"

2023. december 7. 22:20
A Veszprémi Petőfi Színház december nyolcadikán mutatja be Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét. A rendező Mészáros Árpád Zsolt színművész, akinek ez élete első rendezése. Részletesen beszámolt arról, hogyan látta megvalósíthatónak a színpadra állítást, és kiemelte a Veszprémi Petőfi Színház egész társulatát a műszakkal együtt, véleménye szerint az ország teátrumai példát vehetnének a csapatról...

Talán minden színházkedvelő emlékei közt akad egy Csárdáskirálynő előadás, de Mészáros Árpád Zsolt úgy fogalmazott, az ő rendezése valamelyest egy újragondolása a műnek. Elsőként arról kérdeztük, miért gondolta úgy, hogy a színpad túloldalán is feladata van: „Harmincöt éve vagyok a pályán, és ha az ember színházban nő fel, akkor egyszerre hangosító, kellékes, színész, táncos, rendező. A rendező egy rendkívül speciális szakma, amit nem tanultam, de a sok-sok év alatt autodidakta módon rám akadt. Nagyon boldog voltam ettől a felkéréstől, és a legnagyobb kihívást nem feltétlenül magában a rendezésben láttam, hanem abban, hogy összetartsak egy nagy csapatot, és mint egy jó anya, vigyázzak rájuk.”

A rendező felhívta a figyelmet arra, hogy az előadás a szerelem, az intrika, a hovatartozás kérdésének, valamint a társadalmi szintek elkülönülésének vegyülése: „Nem volt egyszerű megtalálni az egyensúlyt a hangulatváltások között, hiszen itt előfordul, hogy a primadonna az egyik pillanatban zokog, a másik pillanatban pedig már nagyon szerelmes. A mű klasszikusságát és az operett formalitását megtartva egy olyan előadást próbáltam létrehozni, amit nem csak a felnőttek, de a gyerekek is megszerethetnek.".

Mászáros kifejtette, az elmúlt egy-két évtizedben az emberek ellen fordították az operettet, így sok emberben negatív érzés van a műfaj kapcsán:

„Nem biztos, hogy mindig jól nyúltak hozzá ezekhez a művekhez, ezért lett olykor sokkal inkább tolakodóbb a műfaj, mintsem élvezetes. Szerintem a kulcs, hogy minél egyszerűbben kell megfogni, mert úgy hamarabb célt érhetünk a nézőknél.

Ezt az előadást már egy nyári fesztiválon bemutattuk, akkor hatalmas sikere volt, hiszen a színész és a közönség együtt tudtak lélegezni. Az egyik cél, hogy görbetükröt mutassunk a XXI. század emberének, méghozzá szórakoztató módon.".

Mészáros Árpád Zsolt elmesélte, már számos módon foglalkozott a Csárdáskirálynővel, de most értette meg igazán, hogy miről is szól: „Nagyon fontos szempont volt, hogy a történet maga világos legyen. Nem szeretnék egyesével mindenkit felsorolni a társulatból, de ebben a házban olyan emberek dolgoznak, hogy csak példaként lehet őket emlegetni. Épp emiatt hatalmas segítségemre voltak, olyan, mintha nem is kellett volna rendeznem, hiszen hamar megértették a koncepciót, amit elképzeltem.".

A rendező mindenkinek ajánlja az előadást, aki szeretne három órát felhőtlenül szórakozni, és közösen énekelni.

Az előadásról bővebben itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   ma 17:13 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. tegnap 8:38 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.