Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
20°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
20°C

Felgyúlt az első adventi gyertya

2023. december 2. 22:48
Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés.

Elsőként Brányi Mária alpolgármester szólt az ünneplő közönséghez. Egy személyes történettel indított: a Mindszenty emléktemplomban ma szintén gyertyagyújtás volt, ahol óvodások adtak műsort. Verset mondtak, énekeltek, és olyan ünnepet varázsoltak, hogy szem nem maradt szárazon. Az alpolgármester folytatta, az ilyen pillanatok tudják igazán elmélyíteni a hitet, s minden erőt megmozgatnak, továbbadnak.

Brányi felhívta a figyelmet, az adventi időszak a várakozással teli befele figyelés, az elmélyülés időszaka. A komolyzenébe burkolózva nincs is ideálisabb állapot az elcsendesedésre. Ha ezekben a várakozással teli időszakban igazán magunkra találunk, több szeretetet leszünk képesek adni, mint valaha. Legyünk bátrak szeretni – zárta a sorait Brányi Mária.

A gyertyagyújtást követően megkezdődött a komolyzenei koncert, melyre hatalmas volt az érdeklődés. A dallamokért a Budapest Bach Consort felelt: egy kiváló fiatal muzsikusokból álló, korabeli és korhű hangszereken játszó zenekar, melyet Szokos Augustin 2009-ben, akkoriban a magyar zenei élet legfiatalabb, régizenére specializálódott karmestereként alapított.

Az együttes repertoárjának alapját a 17–18. századi európai zene adja, melynek középpontjában névadójuk, Johann Sebastian Bach, valamint George Frederic Handel és a 18. századi London zenéje áll. Tevékenységükben a zenekari munka mellett fontos szerepet tölt be a kamarazene művelése, illetve mesterkurzusok és előadások szervezése.

Veszprém térségében (Gyulafirátót) is lángra gyúltak a koszorú első gyertyái. / Fotó: Kovács BálintVeszprém térségében (Gyulafirátót) is lángra gyúltak a koszorú első gyertyái. / Fotó: Kovács Bálint

Az ünnepélyes gyertyagyújtás megadta a hangulatot a várakozás, a befelefigyelés elmélyítéséhez.

Fotó: Kovács BálintFotó: Kovács Bálint

Fotók: Pesthy Márton

Szabó Eszter
további cikkek
X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. tegnap 14:33 Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. tegnap 13:01 A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák Fennállásának százhetvenötödik évét ünnepli idén a Magyar Honvédség, a kerek jubileum pedig egy újabb lehetőséget ad annak a fegyveres erő azon törekvésének, hogy minél közelebb kerüljenek a civil társadalomhoz. Ennek egyik eleme volt az a fotó- és videópályázat, amelyen magyar katonák, illetve a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó személyek indulhattak, a pályaművekből pedig Veszprémben az Agóra Kulturális Központban is megnyílt egy tárlat. Kiderült, hogy nem csak a fegyvert, hanem a kamerát is jól forgatják a kezükben ezek a katonák. tegnap 16:02 José Cura és a tanításai VeszprémFest José Cura és a tanításai A VeszprémFest szerdai napján José Cura argentin operaénekes lépett a História Kert színpadjára. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb művésze, akinek jelenléte némiképp nosztalgiával is szolgálhatott, hiszen 2004-ben az ő fellépésével indult útjának a VeszprémFest, azt követően pedig 2010-ben és 2018-ban is színpadra állt. A szerdai operaest nem csupán egy fellépés volt, amely zenei elemekből tevődött össze, hanem akaratlanul is valódi tanítást prezentált az argentin operacsillag. 2024. július 18. 13:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.