Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felgyúlt az első adventi gyertya

2023. december 2. 22:48
Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés.

Elsőként Brányi Mária alpolgármester szólt az ünneplő közönséghez. Egy személyes történettel indított: a Mindszenty emléktemplomban ma szintén gyertyagyújtás volt, ahol óvodások adtak műsort. Verset mondtak, énekeltek, és olyan ünnepet varázsoltak, hogy szem nem maradt szárazon. Az alpolgármester folytatta, az ilyen pillanatok tudják igazán elmélyíteni a hitet, s minden erőt megmozgatnak, továbbadnak.

Brányi felhívta a figyelmet, az adventi időszak a várakozással teli befele figyelés, az elmélyülés időszaka. A komolyzenébe burkolózva nincs is ideálisabb állapot az elcsendesedésre. Ha ezekben a várakozással teli időszakban igazán magunkra találunk, több szeretetet leszünk képesek adni, mint valaha. Legyünk bátrak szeretni – zárta a sorait Brányi Mária.

A gyertyagyújtást követően megkezdődött a komolyzenei koncert, melyre hatalmas volt az érdeklődés. A dallamokért a Budapest Bach Consort felelt: egy kiváló fiatal muzsikusokból álló, korabeli és korhű hangszereken játszó zenekar, melyet Szokos Augustin 2009-ben, akkoriban a magyar zenei élet legfiatalabb, régizenére specializálódott karmestereként alapított.

Az együttes repertoárjának alapját a 17–18. századi európai zene adja, melynek középpontjában névadójuk, Johann Sebastian Bach, valamint George Frederic Handel és a 18. századi London zenéje áll. Tevékenységükben a zenekari munka mellett fontos szerepet tölt be a kamarazene művelése, illetve mesterkurzusok és előadások szervezése.

Veszprém térségében (Gyulafirátót) is lángra gyúltak a koszorú első gyertyái. / Fotó: Kovács BálintVeszprém térségében (Gyulafirátót) is lángra gyúltak a koszorú első gyertyái. / Fotó: Kovács Bálint

Az ünnepélyes gyertyagyújtás megadta a hangulatot a várakozás, a befelefigyelés elmélyítéséhez.

Fotó: Kovács BálintFotó: Kovács Bálint

Fotók: Pesthy Márton

Szabó Eszter
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. ma 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. tegnap 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.