Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Törékeny víziók

2023. december 19. 21:16
Ha San José a Szilícium-völgyben fekszik, akkor Veszprém pedig a Szilikát-völgyben. Nem nagyképűség ezt kijelenteni a térség évtizedes üvegipari hagyományait tekintve, amely a remények szerint akár új lendületet kaphat a jövőben. Erről szól a Városházán megnyílt Víziók című kiállítás is.

Beléptünk a fény időszakába, egyre közeledik a karácsony, talán nem véletlenül pedig épp most került be a Városháza aulájába Bohus Zoltán szobrászművész nyolc különleges, belső fénnyel rendelkező fényszobrászati alkotása. Egyszerre ősi és futurisztikus formák ezek üvegből, mintha csak az üvegművészet régi tradícióit és a most épülő jövőt jeleznék. Mindazt, aminek lenyomatait Veszprémben és a térségben is láthatjuk.

Hiszen néhány évtizede még egyenesen a szilikát völgyeként emlegették a környéket, nem véletlenül: a Pannon Egyetem kiváló Szilikát tanszéke, a herendi porcelángyár és a korábban Városlődön működő majolikaüzem, valamint az ajkai üveggyár elég indok volt ehhez. A dicső korszak pedig Brányi Mária alpolgármester szerint újra visszatérhet: az egyetemen továbbra is működik a tanszék, sőt egy új, üveg szakirányú továbbképzés is elindul, a Laczkó Dezső Múzeum nívós üveggyűjteménnyel rendelkezik Bohus Zoltán munkáiból, a városvezetés azon munkálkodik, hogy ne csak az itt élőket szólítsa meg, de azok is csodálják a várost, akik idelátogatnak, mindehhez pedig becsvágyó, ötletekkel teli fiatalok és a Bohus-Lugossy Alapítvány víziói is segítségül szolgálnak.

A kiállítás ugyanis nem csak egy szimpla kiállítás. Egyfajta betekintés is a jövőbe. A 2020-ban létrehozott alapítvány fő célkitűzése ugyanis, hogy Bohus Zoltán és felesége, Lugossy Mária tárgyi, szellemi, oktatási és mentorálási hagyatéka a nemzeti kulturális identitás szerves részévé váljon.

Ahogy arról Bohus Eszter alapító is beszámolt, ezt az örökséget nagy hiba lenne veszni hagyni: Bohus Zoltán 1966-ban indította el az üveg szakot a Magyar Iparművészeti Főiskola (ma MOME) Szilikát Tanszékén, majd kidolgozta a felsőfokú oktatás stratégiáját és felszerelte a szakot minden fontos eszközzel. Ebben nagy segítségére volt a Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Kara, ahonnan sok támogatást kapott művészeti-oktatási tevékenységének anyagismereti moduljaihoz, de szoros kapcsolatot ápolt a hazai üvegvállalatok vezetőivel, ahova szakmai gyakorlatra vitte tanítványait – elsősorban Ajkára és Salgótarjánba. Mintegy 44 évig oktatta és mentorálta diákjait itthon és külföldön egyaránt. Feleségével, Lugossy Máriával – akinek két alkotása is látható Veszprémben, a jelenleg restaurálás alatt álló Milleniumi emlékmű, illetve a sportuszoda előtti alkotás – megteremtették a kortárs magyar üvegművészetet, innovatív technológiával készített formabontó alkotásaikat pedig Amerikától kezdve Japánig a legrangosabb magán- és közgyűjtemények őrzik.

Bohus EszterBohus Eszter

A művészek elhunytával azonban mintha az üvegipar is lejtmenetbe kapcsolt volna, egyre gyengül a vegyipar is, miközben nemzetközi szinten az üveg egyre fontosabbá válik a 21. században az autógyártástól kezdve az építőiparon át az elektronikáig. Így született meg a magyar üvegipar újraindításának és a Térspirál kortárs európai üvegművészeti központ létrejöttének víziója. Utóbbi Bohus Zoltán egy korábbi alkotását veszi alapul formájában, amelynek makettja szintén megtekinthető a Városházán. A múzeum remek lehetőséget kínálna az üvegipar- és gyártás átláthatóságának növelésére, emellett kiállításoknak, workshopoknak is helyet adna, kreatív befogadó térként funkcionálna, ahol Dobos András építész-tervező szerint az üveg mint szervezőelv jelenne meg és az egész épület egy inspiráló, kreatív, közösségteremtő aurával bírna.

A kiállítás 2024. január 5-ig tekinthető meg.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.