Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Törékeny víziók

2023. december 19. 21:16
Ha San José a Szilícium-völgyben fekszik, akkor Veszprém pedig a Szilikát-völgyben. Nem nagyképűség ezt kijelenteni a térség évtizedes üvegipari hagyományait tekintve, amely a remények szerint akár új lendületet kaphat a jövőben. Erről szól a Városházán megnyílt Víziók című kiállítás is.

Beléptünk a fény időszakába, egyre közeledik a karácsony, talán nem véletlenül pedig épp most került be a Városháza aulájába Bohus Zoltán szobrászművész nyolc különleges, belső fénnyel rendelkező fényszobrászati alkotása. Egyszerre ősi és futurisztikus formák ezek üvegből, mintha csak az üvegművészet régi tradícióit és a most épülő jövőt jeleznék. Mindazt, aminek lenyomatait Veszprémben és a térségben is láthatjuk.

Hiszen néhány évtizede még egyenesen a szilikát völgyeként emlegették a környéket, nem véletlenül: a Pannon Egyetem kiváló Szilikát tanszéke, a herendi porcelángyár és a korábban Városlődön működő majolikaüzem, valamint az ajkai üveggyár elég indok volt ehhez. A dicső korszak pedig Brányi Mária alpolgármester szerint újra visszatérhet: az egyetemen továbbra is működik a tanszék, sőt egy új, üveg szakirányú továbbképzés is elindul, a Laczkó Dezső Múzeum nívós üveggyűjteménnyel rendelkezik Bohus Zoltán munkáiból, a városvezetés azon munkálkodik, hogy ne csak az itt élőket szólítsa meg, de azok is csodálják a várost, akik idelátogatnak, mindehhez pedig becsvágyó, ötletekkel teli fiatalok és a Bohus-Lugossy Alapítvány víziói is segítségül szolgálnak.

A kiállítás ugyanis nem csak egy szimpla kiállítás. Egyfajta betekintés is a jövőbe. A 2020-ban létrehozott alapítvány fő célkitűzése ugyanis, hogy Bohus Zoltán és felesége, Lugossy Mária tárgyi, szellemi, oktatási és mentorálási hagyatéka a nemzeti kulturális identitás szerves részévé váljon.

Ahogy arról Bohus Eszter alapító is beszámolt, ezt az örökséget nagy hiba lenne veszni hagyni: Bohus Zoltán 1966-ban indította el az üveg szakot a Magyar Iparművészeti Főiskola (ma MOME) Szilikát Tanszékén, majd kidolgozta a felsőfokú oktatás stratégiáját és felszerelte a szakot minden fontos eszközzel. Ebben nagy segítségére volt a Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Kara, ahonnan sok támogatást kapott művészeti-oktatási tevékenységének anyagismereti moduljaihoz, de szoros kapcsolatot ápolt a hazai üvegvállalatok vezetőivel, ahova szakmai gyakorlatra vitte tanítványait – elsősorban Ajkára és Salgótarjánba. Mintegy 44 évig oktatta és mentorálta diákjait itthon és külföldön egyaránt. Feleségével, Lugossy Máriával – akinek két alkotása is látható Veszprémben, a jelenleg restaurálás alatt álló Milleniumi emlékmű, illetve a sportuszoda előtti alkotás – megteremtették a kortárs magyar üvegművészetet, innovatív technológiával készített formabontó alkotásaikat pedig Amerikától kezdve Japánig a legrangosabb magán- és közgyűjtemények őrzik.

Bohus EszterBohus Eszter

A művészek elhunytával azonban mintha az üvegipar is lejtmenetbe kapcsolt volna, egyre gyengül a vegyipar is, miközben nemzetközi szinten az üveg egyre fontosabbá válik a 21. században az autógyártástól kezdve az építőiparon át az elektronikáig. Így született meg a magyar üvegipar újraindításának és a Térspirál kortárs európai üvegművészeti központ létrejöttének víziója. Utóbbi Bohus Zoltán egy korábbi alkotását veszi alapul formájában, amelynek makettja szintén megtekinthető a Városházán. A múzeum remek lehetőséget kínálna az üvegipar- és gyártás átláthatóságának növelésére, emellett kiállításoknak, workshopoknak is helyet adna, kreatív befogadó térként funkcionálna, ahol Dobos András építész-tervező szerint az üveg mint szervezőelv jelenne meg és az egész épület egy inspiráló, kreatív, közösségteremtő aurával bírna.

A kiállítás 2024. január 5-ig tekinthető meg.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Programajánló - Hanghullám a Balatonon Programajánló - Hanghullám a Balatonon A Veszprémi Főegyházmegye tavaly hagyományteremtő szándékkal szervezett hajózással egybekötött találkozókat a Balatonon. A nagy sikerre való tekintettel az idén is a rendezvénysorozatot idén is folytatnják. A program célja a szakrális művészeti értékek továbbadása, népszerűsítése, s mindezt a különleges élményt egy csodás természeti helyszínen, a Balatonon. ma 9:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.