Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Törékeny víziók

2023. december 19. 21:16
Ha San José a Szilícium-völgyben fekszik, akkor Veszprém pedig a Szilikát-völgyben. Nem nagyképűség ezt kijelenteni a térség évtizedes üvegipari hagyományait tekintve, amely a remények szerint akár új lendületet kaphat a jövőben. Erről szól a Városházán megnyílt Víziók című kiállítás is.

Beléptünk a fény időszakába, egyre közeledik a karácsony, talán nem véletlenül pedig épp most került be a Városháza aulájába Bohus Zoltán szobrászművész nyolc különleges, belső fénnyel rendelkező fényszobrászati alkotása. Egyszerre ősi és futurisztikus formák ezek üvegből, mintha csak az üvegművészet régi tradícióit és a most épülő jövőt jeleznék. Mindazt, aminek lenyomatait Veszprémben és a térségben is láthatjuk.

Hiszen néhány évtizede még egyenesen a szilikát völgyeként emlegették a környéket, nem véletlenül: a Pannon Egyetem kiváló Szilikát tanszéke, a herendi porcelángyár és a korábban Városlődön működő majolikaüzem, valamint az ajkai üveggyár elég indok volt ehhez. A dicső korszak pedig Brányi Mária alpolgármester szerint újra visszatérhet: az egyetemen továbbra is működik a tanszék, sőt egy új, üveg szakirányú továbbképzés is elindul, a Laczkó Dezső Múzeum nívós üveggyűjteménnyel rendelkezik Bohus Zoltán munkáiból, a városvezetés azon munkálkodik, hogy ne csak az itt élőket szólítsa meg, de azok is csodálják a várost, akik idelátogatnak, mindehhez pedig becsvágyó, ötletekkel teli fiatalok és a Bohus-Lugossy Alapítvány víziói is segítségül szolgálnak.

A kiállítás ugyanis nem csak egy szimpla kiállítás. Egyfajta betekintés is a jövőbe. A 2020-ban létrehozott alapítvány fő célkitűzése ugyanis, hogy Bohus Zoltán és felesége, Lugossy Mária tárgyi, szellemi, oktatási és mentorálási hagyatéka a nemzeti kulturális identitás szerves részévé váljon.

Ahogy arról Bohus Eszter alapító is beszámolt, ezt az örökséget nagy hiba lenne veszni hagyni: Bohus Zoltán 1966-ban indította el az üveg szakot a Magyar Iparművészeti Főiskola (ma MOME) Szilikát Tanszékén, majd kidolgozta a felsőfokú oktatás stratégiáját és felszerelte a szakot minden fontos eszközzel. Ebben nagy segítségére volt a Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Kara, ahonnan sok támogatást kapott művészeti-oktatási tevékenységének anyagismereti moduljaihoz, de szoros kapcsolatot ápolt a hazai üvegvállalatok vezetőivel, ahova szakmai gyakorlatra vitte tanítványait – elsősorban Ajkára és Salgótarjánba. Mintegy 44 évig oktatta és mentorálta diákjait itthon és külföldön egyaránt. Feleségével, Lugossy Máriával – akinek két alkotása is látható Veszprémben, a jelenleg restaurálás alatt álló Milleniumi emlékmű, illetve a sportuszoda előtti alkotás – megteremtették a kortárs magyar üvegművészetet, innovatív technológiával készített formabontó alkotásaikat pedig Amerikától kezdve Japánig a legrangosabb magán- és közgyűjtemények őrzik.

Bohus EszterBohus Eszter

A művészek elhunytával azonban mintha az üvegipar is lejtmenetbe kapcsolt volna, egyre gyengül a vegyipar is, miközben nemzetközi szinten az üveg egyre fontosabbá válik a 21. században az autógyártástól kezdve az építőiparon át az elektronikáig. Így született meg a magyar üvegipar újraindításának és a Térspirál kortárs európai üvegművészeti központ létrejöttének víziója. Utóbbi Bohus Zoltán egy korábbi alkotását veszi alapul formájában, amelynek makettja szintén megtekinthető a Városházán. A múzeum remek lehetőséget kínálna az üvegipar- és gyártás átláthatóságának növelésére, emellett kiállításoknak, workshopoknak is helyet adna, kreatív befogadó térként funkcionálna, ahol Dobos András építész-tervező szerint az üveg mint szervezőelv jelenne meg és az egész épület egy inspiráló, kreatív, közösségteremtő aurával bírna.

A kiállítás 2024. január 5-ig tekinthető meg.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. ma 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. tegnap 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.