Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C

Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen

2023. november 29. 10:01 // Forrás: Nyitókép: life.hu
Pénteken kinyílik az adventi naptár első ablaka. Ma már szinte nincs olyan ember, aki gyermekként ne élte volna át a sorra nyíló ablakok izgalmát, de azt kevesen tudják, hogy az első ilyen naptár még a XIX. század közepén készült. Azóta számos formája lett, ezek közül pedig az a verzió, amit a Jeruzsálemhegyen kitaláltak valóban formabontó.

Egy naptári évben két nagy visszaszámlálás van: az egyik december 31. éjfél előtt az utolsó tíz másodperc. A másik egy hosszabb időszakot ölel fel, egészen pontosan huszonnégy napot, ami december 1-jén indul és szenteste ér véget.

A keresztény kultúrkörben – kezdetben a protestánsoknál – már egészen régóta jelen volt ez a szokás, amikor adventben napról napra számon tartották, hogy mennyi idő van még szentestéig. A XIX. században ez még abban merült ki, hogy kisebb szentképeket akasztottak a falra egymás után, vagy gyertyákat gyújtottak, esetleg krétával strigulázták az eltelt napokat a padlón.

A legelső adventi naptárt, ami lényegében már az elődje volt a ma ismert formának, az 1908-as évre datálják. Gerhard Lang ekkor készítette el a prototípust, ami akkor még egészen másképp nézett ki, mint a ma ismert ablaknyitogatós verzió. Egy kartonlapra kis képeket kellett feltűzni egészen december 24-ig. Állítólag a feltalálót egy gyermekkori élménye ihlette, amikor ő maga is türelmetlenül várta a szentestét, édesanyja pedig úgy próbált enyhíteni ezen, hogy papírból kis gyertyákat készített neki, amit fel kellett tűznie egy lapra, így pedig már jobban nyomon tudta követni a kisgyerek az idő múlását karácsonyig.

Lang az elképzelését aztán továbbfejlesztette és megjelentek az első olyan adventi naptárak, ahol már kis ablakok voltak, mindegyik mögött egy bibliai idézettel. Ebből harminc különböző dizájn is készült az évek során, az emberek körében pedig nagy népszerűségre tett szert.

Lang egyik korai kalendáriumaLang egyik korai kalendáriuma

A II. világháborúban megtorpant a kalendáriumok terjedése, mivel a kartonpapír hiánycikk lett, csak 1946-tól kezdték újra gyártani. Ezekben az években jelent meg az első olyan verzió is, ahol az ablakok mögött már édességek, csokoládészeletek voltak, ahogy azt ma is ismeri mindenki.

Veszprémben a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör viszont egy ettől teljesen eltérő megoldást választott adventi visszaszámláláshoz, bár az ablakok itt is kulcsszerepet játszanak.

A civil szervezet egy olyan felhívást tett közzé, amihez bárki csatlakozhat és igazi közösségépítő erővel bír. E hét péntektől egészen szentestéig minden nap a városrész egyik házának ablakát feldíszítik az ott lakók, a játékban résztvevőknek pedig nincs más dolga, mint megkeresni ezeket és a házigazdák által igazoltatni, hogy ott jártak. Az ehhez szükséges naptárt a Kiskőrösi úti ABC-ben lehet beszerezni, ugyanitt a hirdetőtáblán lehet arról is tájékozódni, hogy az adott napon melyik házat kell felkeresni.

A szervezők a játék végén egy közös városrészi karácsonyi ünnepség keretében pedig díjazzák azokat, akik december elejétől az összes feldíszített ablakot megkeresték és boldog ünnepeket kívántak az ott lakó jeruzsálemhegyieknek.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.