Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel

2023. november 28. 12:01
Izgalmasnak ígérkező programmal várja szerda este az érdeklődőket a Művészetek Háza és a FOTON, ahol egészen a „felkelő Nap országáig” utazhat el a közönség, legalábbis két veszprémi fotós objektívén keresztül ismerhetik meg a távol-keleti ország kultúráját.

Új sorozatot indított idén a Művészetek Háza és a FOTON „Képzőművészeti filmklub” címmel, ahol időről időre olyan dokumentumfilmeket vetítenek le, amelyek a képzőművészetet más-más formájában és kulturális közegében mutatják be.

November 29-én, szerdán Tokió művészete kerül a fókuszba, ám a program nem merül ki csupán a filmvetítésben, azt követően egy izgalmas beszélgetésre is várják az érdeklődőket.

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója portálunknak elmondta, az idei évben tíz napot töltöttek a japán fővárosban és annak környékén, mint egy kulturális delegáció Veszprémből, az itt szerzett tapasztalatokat most elmesélik a veszprémieknek is.

Az utazásra az EU-Japan Fest program keretében nyílt lehetőségük, ez egy olyan kulturális kezdeményezése a japánoknak, amelyben minden évben Európa kulturális fővárosaival keresik a kapcsolódási pontokat, ráadásul két irányból, tehát Japánból is érkeznek Európába kulturális termékek és viszont.

A mostani FOTON-ba szervezett eseményen ennek a tíznapos útnak az izgalmait mesélik el megspékelve egy digitális fotóalbum bemutatásával. Az igazgató mellett ugyanis két veszprémi fotós, Kovács Bálint és Toroczkai Csaba fog a közönség elé ülni, ők szintén részt vettek ezen a japán utazáson, most pedig elmesélik élményeiket, közben pedig a fotóikon elevenednek meg Tokió és Kiotó mindennapjai Veszprémben.

Japán fővárosa, a császár székhelye és 14 millió ember otthona. Tokió látványosságaiban testet ölt a vallás és a modern kultúra is. Tökéletesen megfér benne a tradíció és a modernitás, a normalitás és az extremitás, pont úgy ahogy a trash és a magaskultúra is. Az oxfordi Ashmolean múzeum jelentékeny időszaki tárlata adta az ötletet, hogy a Tokió művészete című Exhibition on Screen epizódban bemutassuk a 400 éves Tokió hihetetlenül gazdag kultúráját: Hokuszai és Hiroshige finom fametszeteitől kezdve a pop art stílusú plakátokon, a kortárs fotóművészeten, a mangán, a filmművészeten át egészen a napjainkban, az utcán készülő műalkotásokig. A dokumentumfilm dobbantóként használta a kiállítást Tokióba repítésünkhöz, ahol felfedezhetjük magunknak a város pezsgő művészeti életét. A megkapóan illusztrált, gazdagon adatolt mozgókép egy olyan metropoliszról készült, mely 400 éves történelme során folyamatosan pusztult-újjáépült, ezáltal a Föld egyik legélettelibb, legizgalmasabb városává vált.

Színes feliratos angol film
Rendezte: David Bickerstaff
91 perc , korhatár 12

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.