Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Evidencia, amiért mégis minden nap tenni kell

2023. november 26. 9:58
Magától értetődő, hogy megünnepeljük a születésnapokat, az évfordulókat, a nagy életeseményeket – ünnepelni azonban mást is lehet. Például a barátságot. Így tett az Országos Lengyel Önkormányzat is szombaton, amikor a magyar–lengyel barátság és a lengyel függetlenség napja alkalmából szerveztek koncertet a Hangvillában.

Az esemény egyben az önkormányzat a VEB2023 EKF támogatásában részesült Az ezeréves barátság jegyében programsorozat utolsó rendezvénye, melynek fő célja a 17 éves múltra visszatekintő magyar–lengyel barátság tovább mélyítése és szorosabbá tétele.

A koncert apropóját a lengyel függetlenség napjának megünneplése is adta, mely a legfontosabb lengyel ünnepnek számít: 1918. november 11-én a poroszok, az oroszok és az osztrákok által három részre osztott állam 123 év után visszanyerte szuverenitását. Több nemzedék megfeszített küzdelme, áldozatvállalása, egy felkészült, hazaszerető politikai vezetés, valamint egy szerencsés történelmi pillanat – a fegyverszünet aláírása a franciaországi Compiegne-ben és a lengyel hadsereg átvétele – eredményezte, hogy 105 évvel ezelőtt ezen a napon megszülethetett a II. Lengyel Köztársaság – idézte fel a részleteket Sebastian Kęciek lengyel nagykövet. Leírhatatlan szabadságmámor söpört akkor végig a nemzeten, ez a dicsőséges nap pedig egy évszázad elmúltával is arra emlékeztet, hogy a szabadság megtartásáért mindent meg kell tenni.

A nemzeti függetlenség napján 1937 óta a kommunista diktatúra évtizedeit leszámítva országszerte tisztelegnek az elődök előtt nemcsak az anyaországban, de szerte a világban, lengyelek és lengyelbarátok egyaránt.

Ez a barátság a magyarok esetében már evidenciának számít, noha pontosan talán meg se tudnánk mondani, mikor kezdődött. A két ország élete azonban kétségtelenül számos ponton összefonódott, gondoljunk csak arra, hogy a tridenti zsinatra egyedül a magyarok és a lengyelek nem küldtek követeket, vagy éppen a szabadságért vívott küzdelmekre, amikor generációk hoztak áldozatot azért, hogy a következő már ne tudja, milyen elnyomásban élni.

Hiába azonban az evidencia, nem szabad csupán erre támaszkodni, hiszen ez a barátság azért mégsem lehet magától értetődő – ahogy azt Porga Gyula polgármester is hangsúlyozta. Ahogy minden egyéb emberek közötti kapcsolatért, ezért is tenni kell, minden nap ápolni szükséges. Szerencsére Veszprémben a lengyel önkormányzat folyamatosan gyarapítja ezt a kapcsolatot, de sok „civil” városlakónak is fontos, hogy a barátság szoros maradjon.

Ezt bizonyítja a komolyzenei koncertre ellátogatók szép száma is, akik között magyar és egyéb nemzetiségű is akadt. Az eseményen a Mendelssohn Kamarazenekar muzsikált, emellett fellépett Patrycy Hauke, Marcin Ksiazczyk és Piotr Pastuszka, a három lengyel tenor is saját zenekarával.

Fotók: Pesthy Márton

Bertalan Melinda
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.