Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hipp-hopp, színházba megy Vuk

2023. november 24. 22:57
Fürge róka lábak, surranó kis árnyak tűnnek fel november 26-tól a Veszprémi Petőfi Színházban: Fekete István közkedvelt meséjét viszik színpadra a teátrumban, ami nemcsak a gyerekeknek lehet izgalmas, de a felnőtteknek is tanulságos mondanivalóval bír a felelősségről és a (pót)szülői létről.

Az előadást a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves rendező szakos hallgatója, Varga Tomas állította színpadra, akinek rendezői debütálása is ez a darab, osztályvezető tanára, Sebestyén Aba ajánlotta a feladatra. Kérdésünkre elárulta, nagyon szeret gyerekekkel dolgozni, ugyanakkor nagy kihívást is jelent számára egy gyerekelőadás rendezése: talán még érzékenyebben kell nyúlni az anyaghoz, mint egy felnőtteknek szóló történet esetében, meg kell találni az arany középutat az edukatív és a szórakoztató forma között, ráadásul a mai gyerekek ingerküszöbe már máshol van, haladni kell a korral a színházban is például a vizuális technika területén.

Szerencsére ehhez jó partnereket kapott, így egy nagyon jó hangulatú próbafolyamat áll a stáb mögött: mind a kis Vukot alakító, színházban ugyancsak először debütáló gyerekekkel, Horváth Ábellel és Horváth Mátéval, mind a Karak szerepében látható Máté P. Gáborral hamar egymásra hangolódtak.

Fekete István szívszorító meséje ugyanakkor nem csak a gyerekek számára lehet érdekes. „A mi színpadi változatunk alapját a Dargay Attila rendezte rajzfilm adta, így az utóbbi időben jó néhányszor újranéztem, hogy lássam, miként is lehetne ezt színpadra adaptálni. Gyerekként inkább az Oroszlánkirály kötött le, most azonban nagyon megszerettem ezt a történetet, és nagyon sok olyan részletet is felfedeztem, amit akkoriban nem. Ilyen például Karak szála, aki a kedvenc karakterem lett. Nagyon érdekes az az út, amit ő végigjár: adott egy magányos, már idősebb, a saját útját járó róka, aki rokonai halála után úgy dönt, magához veszi az árván maradt Vukot és felneveli őt, megtanítja vadászni és a rókalét minden csínjára-bínjára. Ezzel lényegében feláldozza önmagát, felelősséget vállal, egyfajta apafigurává válik. Azt gondolom, ez nagyon jó példája a szülői létnek, az áldozatkészségnek, hogy mit jelent a jövő generációt előtérbe helyezni, és emiatt a felnőtteknek is sokat adhat” – mesélte nekünk a fiatalember.

Ezzel Máté P. Gábor, Karak alakítója is így van. „Gábor fantasztikus színész, éppen olyan alázattal közelített a szerephez, mint a karaktere. Határozott elképzelései és nagyon éles meglátásai voltak már az első perctől fogva, amikbe nem is lett volna érdemes beleszólni, emellett a gyereket is folyamatosan segítette, hogy miként lehetne őket még jobb helyzetbe hozni a színpadon” – tette hozzá a rendező.

A színészi alakítások, a mély mondanivaló mellett pedig a zenének is fontos szerep fog jutni az előadásban, már csak az ismert dalok, meg amiatt is, hogy Varga Tomas abban a fajta színházban hisz, ami nemcsak elgondolkodtat, de az érzelmekre is hat, egyenesen a lélekhez, a pszichéhez szól, ehhez pedig a zene nagyon sokat tud adni.

Aki nem szeretne lemaradni az előadásról, érdemes sietnie, hiszen a dupla bemutatóra már minden jegy elkelt. A további előadások dátumai itt láthatók.

Galéria
Vuk a Petőfi Színházban
Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. ma 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. tegnap 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.