Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C

Hipp-hopp, színházba megy Vuk

2023. november 24. 22:57
Fürge róka lábak, surranó kis árnyak tűnnek fel november 26-tól a Veszprémi Petőfi Színházban: Fekete István közkedvelt meséjét viszik színpadra a teátrumban, ami nemcsak a gyerekeknek lehet izgalmas, de a felnőtteknek is tanulságos mondanivalóval bír a felelősségről és a (pót)szülői létről.

Az előadást a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves rendező szakos hallgatója, Varga Tomas állította színpadra, akinek rendezői debütálása is ez a darab, osztályvezető tanára, Sebestyén Aba ajánlotta a feladatra. Kérdésünkre elárulta, nagyon szeret gyerekekkel dolgozni, ugyanakkor nagy kihívást is jelent számára egy gyerekelőadás rendezése: talán még érzékenyebben kell nyúlni az anyaghoz, mint egy felnőtteknek szóló történet esetében, meg kell találni az arany középutat az edukatív és a szórakoztató forma között, ráadásul a mai gyerekek ingerküszöbe már máshol van, haladni kell a korral a színházban is például a vizuális technika területén.

Szerencsére ehhez jó partnereket kapott, így egy nagyon jó hangulatú próbafolyamat áll a stáb mögött: mind a kis Vukot alakító, színházban ugyancsak először debütáló gyerekekkel, Horváth Ábellel és Horváth Mátéval, mind a Karak szerepében látható Máté P. Gáborral hamar egymásra hangolódtak.

Fekete István szívszorító meséje ugyanakkor nem csak a gyerekek számára lehet érdekes. „A mi színpadi változatunk alapját a Dargay Attila rendezte rajzfilm adta, így az utóbbi időben jó néhányszor újranéztem, hogy lássam, miként is lehetne ezt színpadra adaptálni. Gyerekként inkább az Oroszlánkirály kötött le, most azonban nagyon megszerettem ezt a történetet, és nagyon sok olyan részletet is felfedeztem, amit akkoriban nem. Ilyen például Karak szála, aki a kedvenc karakterem lett. Nagyon érdekes az az út, amit ő végigjár: adott egy magányos, már idősebb, a saját útját járó róka, aki rokonai halála után úgy dönt, magához veszi az árván maradt Vukot és felneveli őt, megtanítja vadászni és a rókalét minden csínjára-bínjára. Ezzel lényegében feláldozza önmagát, felelősséget vállal, egyfajta apafigurává válik. Azt gondolom, ez nagyon jó példája a szülői létnek, az áldozatkészségnek, hogy mit jelent a jövő generációt előtérbe helyezni, és emiatt a felnőtteknek is sokat adhat” – mesélte nekünk a fiatalember.

Ezzel Máté P. Gábor, Karak alakítója is így van. „Gábor fantasztikus színész, éppen olyan alázattal közelített a szerephez, mint a karaktere. Határozott elképzelései és nagyon éles meglátásai voltak már az első perctől fogva, amikbe nem is lett volna érdemes beleszólni, emellett a gyereket is folyamatosan segítette, hogy miként lehetne őket még jobb helyzetbe hozni a színpadon” – tette hozzá a rendező.

A színészi alakítások, a mély mondanivaló mellett pedig a zenének is fontos szerep fog jutni az előadásban, már csak az ismert dalok, meg amiatt is, hogy Varga Tomas abban a fajta színházban hisz, ami nemcsak elgondolkodtat, de az érzelmekre is hat, egyenesen a lélekhez, a pszichéhez szól, ehhez pedig a zene nagyon sokat tud adni.

Aki nem szeretne lemaradni az előadásról, érdemes sietnie, hiszen a dupla bemutatóra már minden jegy elkelt. A további előadások dátumai itt láthatók.

Galéria
Vuk a Petőfi Színházban
Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. tegnap 14:47 Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Lezárult a közönségszavazás a Pannon Várszínházban: a közönség Kárpáti Barbarát szavazta meg az évad legjobbjának, míg az előadások közül A lepkegyűjtő bizonyult a legjobbnak.   tegnap 11:04 Sárvári Zita: A kortárs képzőművészet nagyon szexi Sárvári Zita: A kortárs képzőművészet nagyon szexi Mindszentkállán, a Jókai 7-ben múlt szombaton nyílt meg a CHERRY-PICKING című kiállítás, melyet Sárvári Zita, a Heart & Cherry Limited Editions projekt vezetője szervezett. A legnépszerűbb kortárs magyar képzőművészek munkáiból álló kiállítás lehetőséget biztosít a műtárgypiacra belépni kívánó új generációs gyűjtők számára is. tegnap 11:04 Szerdán kezdődik a MOZ.GO filmfesztivál Szerdán kezdődik a MOZ.GO filmfesztivál 2024. június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődik és négy napon át tart a hazai filmek legnagyobb ünnepe, új nevén a MOZ.GO, a Magyar Mozgókép Fesztivál. 2024. június 11. 11:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.