Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
23°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
23°C

A valóság nem ellenség, nézzünk szembe vele!

2023. november 23. 12:07
Csütörtök délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia – Veszprémi Akadémiai Bizottsága adott otthont a Pannon Egyetem Humántudományi Kar, azon belül is a Társadalomtudományi Intézet szervezésében megvalósuló, A valóság nem ellenség konferencia megnyitójának, s magának a rendezvénynek, mely központi témája az éghajlatváltozás, s annak társadalmi aspektusai.

A kétnapos rendezvény az „Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labóratórium” elnevezésű projekt keretein belül valósul meg, immáron a harmadik alkalommal. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora köszöntő beszédében felhívta a figyelmet: a két évvel ezelőtti konferencia olyan meghatározó volt, hogy ahhoz köti a nagy médiafigyelmet és lavinát, ami végül széles nyilvánosság számára is világossá tette, hogy igenis nagy a baj!

Gelencsér folytatta: ritka, hogy a különböző tudományterületek összedolgoznak, a klímaválság témája viszont követelte az együttműködést. Kiemelte, elsődleges cél volt, hogy a tudományok között párbeszéd alakuljon ki, hiszen sokkal világosabban kirajzolódik a valóság. A konferencia további célja, hogy őszintén kommunikáljunk a klímahelyzetről, és ne fessük rózsaszínre az eget. Fel kell ismerni, nem lehet hibázni, az utolsó utáni órákban vagyunk, nincs lehetőség ismétlésre.

Navracsics Judit, a Humántudományi Kar dékánja felhívta a figyelmet, életszerű és sürgető kérdésekre keressük a választ, e nélkül pedig nem építhető a jövő. A konferencia is jó lehetőség, hogy párbeszéd alakuljon ki a témáról, hogy változást lehessen elérni. Szerinte a valóság nem ellenség, hanem egy társ, akivel együtt kell élni, de ez nagyfokú alkalmazkodást, és felelős gondolkodást is igényel, többek között azért, mert a következő generációk életminősége a tét.

András Ferenc, filozófus, az ÉMNL alprojektvezetője, s egyben a konferencia főszervezője is köszöntötte az érdeklődő közönséget. Elmondta, ötvenhét előadás lesz két nap alatt, így a klímaváltozás témáját, és annak társadalmi aspektusait elég tágan kimerítik a rendezvényen. A délelőtti program a plenáris előadásoknak, míg a délutáni program a szekció előadásoknak ad helyet. A nyitónap első előadója Gelencsér András volt, őt András Ferenc követte. Végül Szécsi Gábor filozófus, és Pogátsa Zoltán közgazdász adtak elő.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. ma 15:28 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. ma 9:21 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. ma 10:59 Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.