Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Elegáns sasszézás a varázslatba

2023. november 20. 0:07
Elegancia, finomság, bámulatos sporttechnikai bravúrok és egy cseppnyi a klasszikus karácsonyok hangulatából: az év vége mesés atmoszférájába még egy kis plusz varázslatot visz a Victoria Art & Sport Egyesület, december 14-én 17 órakor ugyanis egy különleges ritmikus gimnasztika és balett gálát rendeznek a Hangvillában.

Nem tudom, ki hogyan van vele, de a karácsony kapcsán nekem automatikusan eszembe jut a balett. Nem csupán azért, mert az utóbbi években az ünnepi dekorációkban rendre felbukkannak a Diótörő figurák, hanem azért is, mert a táncművészetnek ebben az ágában eleve ott rejlik a csillogás, a varázslat. Egy tripla piruette, egy grand battement vagy egy grand jete láttán legalábbis nehéz nem arra gondolni, hogy előttünk nem épp olyan csoda történik, mint a betlehemi Kisjézus születésekor.

Szerencsére ebből a csodából egyre többször jut nekünk veszprémieknek is anélkül, hogy messzire kellene utaznunk: nyár elején a Hungarian Ballet Grand Prix nyújtott páratlan alkalmat elmerülni a tánc világában, december 14-én pedig a Victoria Art & Sport Egyesület által szervezett gála ad erre lehetőséget. Ráadásul utóbbin már nem csak a balettel találkozhatunk, de a ritmikus gimnasztikával is.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az egyesületnél idén nyáron indult egy komolyabb sportfejlesztés Podolskaya Viktória művészeti vezető koordinálásával és Tóth Gabriella edző segítségével annak érdekében, hogy a balett növendékek még átfogóbb szakmai oktatásban részesüljenek, illetve hogy az olyan igazán nőies sportoknak is helye legyen Veszprémben, mint a ritmikus gimnasztika. A közelgő gála ugyancsak ezt szolgálja.

„Szeretnénk olyan eseményeket és rendezvényeket megvalósítani, ahol a növendékek találkozhatnak olyan fiatalokkal, akik akár profi szinten tanulják a ritmikus gimnasztikát, már értek el komolyabb versenyeredményeket. Ettől egy kicsit kinyílik számukra a világ, hiszen az edzéseken csak egymást látják. Más versenyzőkkel találkozva viszont nagyobb rálátást kaphatnak erre a különleges sportágra, példaképekre találhatnak, perspektívát kapnak – mondja Viki. – Másrészt egy versenynek mindig egészen más hangulata van, mint egy edzésnek. A balett és a ritmikus gimnasztika is kitartásra nevel: ha hibázol is egy versenyszám közben, nem stresszelhetsz, nem kezdhetsz el azon aggódni, mi lesz most. Nem számít, hogy fáj, hogy félsz, egy pillanat alatt kell döntést hoznod és folytatnod a koreográfiát, anélkül hogy bárkinek feltűnne a hiba.”

A sportban szerzett tapasztalatok fontosságát hangsúlyozza Gabriella is: sokkal könnyebben boldogul az életben az, aki gyerekkorától kezdve sportolt. Magabiztosabb lesz, nem fél megszólalni,  kiállni közönség elé, megtanul küzdeni, az élet egyéb területein is jobb eredményeket ér el. „Én mindent a versenysportnak köszönhetek: az iskolában, a munkámban és a hétköznapokban is előnyt jelentett, hogy évekig ritmikus gimnasztikáztam majd szinkronúsztam. Soha semmit nem adtam fel, mert megtanultam, hogy ki kell tartani” – mondja.

Persze, kétségtelenül sok fáradtsággal is jár a sport, de ez a fáradtság megéri: a gyerekek önbecsülése is nő, ha érzik, komolyan megdolgoztak valamiért – ezt Viki tanítványai is tanúsíthatják. Emellett mind a balett, mind a ritmikus gimnasztika tartást ad – nemcsak átvitt, de szó szerinti értelemben is (aminek egyébként az esztétikai élményen túl pszichológiai haszna is van, hiszen jobb közérzetet teremt), nem mellesleg a lányok sokkal könnyebben kapcsolódnak majd saját nőiességükhöz, nő a testtudatosságuk.

December 14-én mindezt szeretné megmutatni az egyesület a Hangvillában: a 17 órakor kezdődő ingyenes gálán először a veszprémi növendékek mutatnak be ritmikus gimnasztika gyakorlatokat. Noha korábban már részt vettek egy RG versenyen Budapesten korábbi oktatójuk, Berek Irina vezetésével, ez nagyrészt a lányoknak is új terep lesz, ám izgatottan várják, hogy megmutathassák, mennyit fejlődtek az elmúlt időszakban. Emellett a budapesti Gracia Fair Sport Egyesület és az Óbuda-Kalász RG-TC versenyzői is fellépnek, valamint díszvendégként itt lesz Vass Dóra, a 38-szoros magyar bajnok, európai 13., világbajnoki 20. helyezett tornász. Az este második felében pedig a balett kap nagyobb hangsúlyt. S közben a szülők akár utolsó pillanatos ajándékként azt is kitalálhatják, mit adjanak karácsonyra a kislányuknak: például esélyt arra, hogy az újévben csatlakozzanak az egyesület által kínált klasszikus balett és ritmikus gimnasztika kurzusokhoz.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   tegnap 16:28 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. tegnap 11:57 Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen advent Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen Pénteken kinyílik az adventi naptár első ablaka. Ma már szinte nincs olyan ember, aki gyermekként ne élte volna át a sorra nyíló ablakok izgalmát, de azt kevesen tudják, hogy az első ilyen naptár még a XIX. század közepén készült. Azóta számos formája lett, ezek közül pedig az a verzió, amit a Jeruzsálemhegyen kitaláltak valóban formabontó. tegnap 10:01 Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Művészetek Háza Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Izgalmasnak ígérkező programmal várja szerda este az érdeklődőket a Művészetek Háza és a FOTON, ahol egészen a „felkelő Nap országáig” utazhat el a közönség, legalábbis két veszprémi fotós objektívén keresztül ismerhetik meg a távol-keleti ország kultúráját. 2023. november 28. 12:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.