Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C

Mérföldkőnek számító fejlesztések kórházakban

2023. november 10. 8:41 // Forrás: Országos Kórházi Főigazgatóság
Az egynapos sebészetben és a pszichiátriai kezelésekben is jelentős fejlesztések történtek a magyar kórházakban.

Több mint 15,5 milliárd forintos fejlesztés az egynapos sebészeti részlegek hálózatában

A minimál invazív eljárások, a modern műtéti eszközök és az új aneszteziológiai technológiák eredményeként az egynapos beavatkozások száma világszerte növekszik. Ezzel egyidőben a korszerű, hatékony és betegközpontú ellátás érdekében Magyarországon több mint 15,565 milliárd forintos fejlesztés történt az egynapos sebészeti részlegek országos hálózatában. 

17 fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínén önálló, multidiszciplináris, legalább négy szakmát érintő egynapos sebészeti részleget alakítottak ki, illetve ezzel együtt orvosi eszközöket is vásároltak.

A projektben kidolgozták az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelveit. A szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeképpen lerövidül a kórházban eltöltött idő, és jelentősen csökken a kórházi fertőzések száma.

Az egynapos sebészet olyan speciális, többnapos kórházi kezelést megkövetelő eljárás, amely – a kórházi ellátáshoz hasonló körülményeknek megfelelő, a beavatkozást végző egészségügyi intézményben – 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel. A fejlesztések eredményeként a magas képzettségű egészségügyi szakembereknek  a modern kor technikai szintjének megfelelő gép-műszer park áll rendelkezésére.

Egynapos sebészeti ellátás keretében többek között sérv-, visszér-, szemészeti (pl. szürkehályog), kézsebészeti, nőgyógyászati, vesekő-eltávolító, fül-orr-gégészeti műtétek végezhetők el. Nincsenek hosszú várakozási idők, kórházi várólisták, és a beavatkozások jól tervezhetőek. Az ellátást végző személyzet számára előny, hogy az egynapos sebészeti ellátásban csökken az ügyeleti idő és a hétvégi munkavégzés. Ezzel egyidőben a fekvő-beteg ellátás a felszabaduló kapacitások miatt szintén javul.

Mérföldkő a pszichiátriai és addiktológiai gondozóhálózatok fejlesztésében

Az Országos Kórházi Főigazgatóság fejlesztéseinek kiemelt területe a hazai pszichiátriai ellátórendszer megújítása. A 4,724 milliárd forint költségvetésű projekt az OKFŐ konzorciumvezetésével és az egyetemi konzorciumi partnerek (Szeged, Pécs, Debrecen) részvételével a lakosság közeli pszichiátriai gondozás feltételeinek javítását tűzte ki célul.

Országosan 34 pszichiátriai gondozó felújítása, 3 új gondozó és 4 új, a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolt nappali terápiás részleg (NTR) kialakítása valósult meg. Ezen felül a projekt keretében többek között orvostechnikai, informatikai eszközök, bútorok, pszichodiagnosztikai eszközök beszerzése történt 61 intézmény 72 megvalósítási helyszínére. A fejlesztés eredményeképpen a pszichiátriai vagy addiktológiai gondozást igénylő betegek hatékony segítséget kaphatnak. A pszichiátriai gondozókban dolgozó szakemberek számára az infrastrukturális fejlesztések kényelmesebbé teszik a munkavégzést, a projekt megvalósítása során biztosított térítésmentes képzések pedig növelték a szakmai kompetencia színvonalát.

Hazánkban a mentális betegségek előfordulása jelentős mértékű. A súlyos és/vagy krónikus pszichiátriai megbetegedések (például szkizofrénia, depresszió, demencia) az emberek százezreit érintik. Az alkoholizmust magyar népbetegségnek tekinthetjük. Hazai statisztikák szerint a lakosság kb. egynegyede (2,5 millió ember) szenved valamilyen enyhe, középsúlyos vagy súlyos pszichiátriai betegségben. Ezekből az adatokból is láthatjuk milyen fontos hazánkban a gondozói hálózat egyenlőtlenségeinek javítása, melyben ez a projekt egy mérfőldkőnek tekinthető.

A projektek a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

vehir.hu
további cikkek
Ismét adománnyal segítette a veszprémi kórházat a Lions Club Csolnoky Ferenc Kórház Ismét adománnyal segítette a veszprémi kórházat a Lions Club A Veszprém Lions Club három, együttesen közel 3 millió forint értékű modern műtőlámpát adományozott a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályának. 2024. március 7. 13:39 Tárt karokkal várják a fiatalokat az egészségügyi szakterületekre Tárt karokkal várják a fiatalokat az egészségügyi szakterületekre Pályaorientációs napot szervezett kedden a Csolnoky Ferenc kórház. 2024. február 7. 15:34 A covidos időket idéző intézkedéseket vezettek be a sertéstelepeken A covidos időket idéző intézkedéseket vezettek be a sertéstelepeken Járványvédelmi intézkedések, higiénia, távolságtartás – a Covid-19 világjárvány alatt mindenki megtanulta ezeket a fogalmakat és azt is, hogy mit takarnak a gyakorlatban. Bár a koronavírus a sokadik hulláma után mára megszűnt világjárványnak lenni, most egy másik területen, a sertésállomány között kell hasonló óvintézkedéseket betartani. Veszprém vármegye egyelőre nem érintett, de a kockázat itt is közepes mértékű. 2024. január 27. 16:55 A veszprémi kórházigazgatót is felmentették A veszprémi kórházigazgatót is felmentették Pintér Sándor belügyminiszter két országos, öt vármegyei és tíz városi kórház főigazgatóját mentette fel, derül ki a Belügyminiszteérium közleményéből. Azóta kiderült, hogy köztük van dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója is. 2023. december 14. 16:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.