Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
17°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
17°C

Húsz éve menetel előre a Pannon Egyetem informatikai kara

2023. november 7. 23:58
A magyar felsőoktatásban sok minden változott húsz év alatt, de a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának fejlődése változatlan – ez volt a fő üzenete a kar húszéves jubileumi ünnepségének, amit kedden tartottak az egyetemen.

Az önálló informatikai egyetemi képzés gondolata már jóval korábban felmerült a veszprémi felsőoktatási intézményben. A nyolcvanas évek végén még a Mérnöki Karon belül már volt az automatizálásra épülő szak, ez fejlődött addig, hogy 2003-ban önálló egyetemi karként létrejött a Műszaki Informatikai Kar, röviden csak MIK.

A Pannon Egyetemen az idevezető utat elevenítették fel kedden egykori hallgatók és oktatók részvételével.

Az ünnepség elején dr. Gelencsér András, jelenlegi rektor köszöntötte az egybegyűlteket. Ő felhívta a figyelmet arra, hogy húsz év éppen egy generációnyi idő, ami már elegendő ahhoz, hogy az ember visszatekintsen és számot vessen eredményeiről. Erre egyébként a Pannon Egyetem informatikai kara méltán lehet büszke, emelte ki a rekor, hiszen abban, hogy az egyetemnek szinte bérelt helye van oktatósági kiválóságban az országos statisztikákban a MIK-nek is hatalmas szerepe van. Dr. Gelencsér András megköszönte azoknak az elődöknek a munkáját, akik azért fáradoztak, hogy létrejöhessen az informatikai képzés, valamint a jelenlegi kollégáinak is, hogy tovább öregbítik az intézmény hírnevét.

A rektor után Csillag Zsolt a Pannon Egyetem kancellárja mondott köszöntőt. Ő azzal kezdte gondolatait, hogy egykor ő maga is a kar hallgatója volt, valamint akkori HÖK-elnökként ott volt, amikor megalapították a MIK-et. Felidézte, hogy a kétezres évek elején még jóval nehezebb és összetettebb kihívás volt egy önálló kart alapítani, ahhoz nem volt elég az elhatározás, számos tényezőnek kellett megfelelni, többek közt miniszteri jóváhagyás és a kormány támogatása is kellett hozzá.

A kancellár kitért személyesen is azokra az egykori egyetemi vezetőkre, akik a legtöbbet tettek a MIK létrehozásáért és sikereiért. dr. Friedler Ferenc, a kar első dékánja, későbbi rektor, aki a minőségi és gyakorlati képzésre helyezte a hangsúlyt már a kezdetekben is, valamint dr. Gaál Zoltán, az egyetem akkori rektora, aki felismerte, hogy cak úgy lehet jövője az intézménynek, ha követi a kor trendjeit és megfelelő választ ad rá egy ilyen képzési rendszer elindításával.

Az ünnepség kulturális részében a fellépett Hatás Andrea, Vincze Eszter, Pölczmann Szofi, Takáts Bogi énekkel, valamint Hartmann Domonkos, csellóművész.

Folytatva az egyetemi elöljárók sorát, a megjelenteket dr. Süle Zoltán, a MIK jelenlegi rektora is köszöntötte. Ő kiemelte azt a hármas egységet, amiben szervezik a kar munkáját. Ezek alapján az oktatás, a kutatás és a fejlesztés területére egyaránt kiemelt figyelmet fordítanak, ebben pedig szoros az együttműködés a piaci partnereikkel is. Olyan gazdasági társaságokkal, akik a MIK-kel való közös munkában látják a saját sikerüket is.

Ez, mármint az egyetem és a piaci szereplők közti együttműködés erősítése egybevág azokkal a gazdasági irányvonalakkal, amelyeket már többször hangsúlyozott a dékán mellett Csillag Zsolt, kancellár is, de elhangzott Porga Gyula polgármestertől és Navracsics Tibor, területfejlesztési minisztertől is, mint a régió egyik kitörési pontja.

Az ünnepségen a MIK történetén kronológiailag dr. Gerzson Miklós, a kar docense ment végig előadásában. Tőle tudhatta meg a közönség, hogy a legelső számítógép a hatvanas években került az egyetemre, ugyanakkor az informatika nem egyenlő a számítógépekkel, annál sokkal többet jelent.

Ő is felidézte azt, amikor a 80-as években elindult az első szak, ami ezzel a területtel foglalkozott, akkor még főleg a vegyiparhoz kapcsolódóan, majd intézetté, 2003-ban pedig karrá fejlődött. Dr. Gerzson Miklós előadásában megemlékezett azokról a kollégáiról is, akik már nincsenek az élők sorában, de a MIK-ért végzett munkájuk még ma is meghatározó.

Végezetül Dr. Hangos Katalin, a kar professzora tartott tudományos előadást az informatika és az informatikai képzés múltjáról és jelenéről.

 

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. ma 21:09 A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. ma 7:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. tegnap 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. tegnap 15:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.