Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Denevérek, elhangolódott harangok és Szent István érméje a veszprémi Várban

2023. október 26. 22:52
Denevérek, akik leállították az építkezést, harangok, amik hangolásra szorulnak és egy Árpád-kori lelet, aminek megtalálását még a régész is alig hitte el. A veszprémi várnegyed megújítása számos izgalmat hozott az elmúlt időben, most ezeknek a kulisszatitkait olvasóinknak is eláruljuk.

Az elején van egy ötlet, aminek a végén ott lesz a megvalósulás. A kettő közötti részt pedig projektmenedzsmentnek hívják. Ilyen egyszerűen leírható egy olyan nagyszabású beruházás is, mint a teljes veszprémi várnegyed megújítása. Persze, ha szétszálazzuk a középső részt, akkor egyből elkezd bonyolódni a dolog. Ilyenkor van szükség egy profi projektmenedzserre, aki képes átlátni, de ami még fontosabb, összehangolni az egyes munkafolyamatokat és kezelni a váratlan helyezeteket.

A várnegyed felújításánál ez a személy Pém Attila, a Castellum vagyonkezelő igazgatóhelyettese. Ő egyébként nem is olyan régen elnyerte a "világ legjobb projektmenedzsere" díjat. Az IPMA (International Project Manager Association) által 2023 szeptemberében Sevilla-ban átadott rangos elismerést a jelenleg Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság igazgató-helyettese egy korábbi, a Magyar Zene Háza teljeskörű koordinációjának – tervezőasztaltól az átadásig tartó – világszínvonalú munkájáért nyerte el.

A Castellumot két éve hozta létre d. Udvardy György, veszprémi érsek, hogy legyen egy olyan szervezet, ami összefogja azokat a szakembereket, akiknek a tudása nélkülözhetetlen egy ekkora beruházásnál. Maga a szervezet egyébként nem nőtt nagyra, összesen 17-en dolgoznak benne, közülük pedig az igazgatóhelyettes, a már említett Pém Attila tartott a helyi sajtónak exkluzív bejárást a készülő épületekben szerda délután.

Az esemény azért is volt különleges, mert ugyan építészeti és régészeti szempontból már volt hasonló bejárás és a Work In Progress vezetett túrák is erről szólnak, de menedzsmenti szempontból keveset lehetett tudni a kulisszák mögötti részről.

Ahogy Pém Attila mesélte, egy ilyen beruházásnak az elején az összes szakember megfogalmazza, hogy szerinte mitől lesz olyan a végeredmény, ami sokak igényeinek megfelel. Ez a valóságban több tucat véleményt és álláspontot jelent, a projektmenedzser feladata pedig megtalálni a szűk mezsgyét ezek között, ezután pedig megszervezni a munkafolyamatokat.

És itt el is érkezünk a másik sarkalatos ponthoz, az időzítéshez. Nincs olyan építési beruházás, ahol a kivitelező tapsolna, amikor közlik vele, hogy egy évre le kell állítani a munkákat, vagy legalábbis átszervezni azokat. Márpedig Veszprémben ez történt, az Európa Kulturális Főváros programsorozat miatt 2023-ra befejeződött a legtöbb olyan munka a Várban, ami az épületek külső részeit érintette azért, hogy a látogatók már egy impozáns épületegyüttessel találkozzanak. Közben persze folytatódtak belül a munkák, amiből szintén sokat megmutattak az érdeklődőknek, ez egy újabb olyan kihívás volt, amit projektmenedzseri szempontból kellett megoldani.

A hatalmas állványszerkezet is itt marad addig a Vár keleti oldalán. Erre azért volt szükség, hogy csökkentsék a teherautók forgalmát, ami egyedül az óváros téren át lehetséges. Megvizsgálták a keleti, nyugati, de még az északi, Benedek-hegy felöli oldalt is és végül úgy döntöttek, hogy a legalkalmasabb a Deák utca felől megépíteni a 40 méter magas szerkezetet, amelyen keresztül lifttel szállítják fel a nagyobb építési alapanyagokat.

Jövőre, az EKF-év után ismét nagyobb fokozatba kapcsolnak majd a munkákkal. Habár a Vár nem lesz teljesen lezárva, sok helyen visszatérnek a homlokzatra a munkások, miközben a belső régészeti feltárások – ezekre később még visszatérünk – és renoválási munkák is folytatódnak, hogy 2025-re elkészüljön a projekt.

A túrán készült képek az alábbi galériában tekinthetők meg.

Galéria
A várfelújítás újabb kulisszatitkai

Nem lehetett kilakoltatni az érseki palota néhány lakóját

Az érseki palota padlástere nem tartozik a turisztikai látványosságok közé és a későbbiekben sem fog. Ennek ellenére az újságírói csapatnak megmutatták a barokk épület ezen részét is. Ez azért is volt fontos, mert itt lehet választ kapni arra, hogy sokáig miért állt a tetőcsere munkája, holott a többi épületen javában zajlott a munka. Ennek az oka körülbelül 200 denevér volt, akik márciustól szeptemberig itt élnek, utána télre költöznek be barlangokba a környéken. És mivel fokozottan védett állatról van szó, se fénnyel, se hangzavarral nem lehet őket zavarni. Ottjártunkkor már nem volt ott egy példány sem, de nyomokat azért hagytak a földön. Egyébként itt, a padlástéren fognak kialakítani informatikai szervereket, valamint itt lesz az akadálymentesítés céljából épített liftnek is a gépháza.

Hamarosan szebben szólnak a harangok is

Szintén nem sokan jutnak fel a székesegyház tornyába sem, ahol a harangok laknak. Pém Attilától itt megtudtuk, hogy nemsokára elkezdik az óraszerkezet és a harangok felújítását is. Előbbiek jelenleg nem a pontos időt mutatják, utóbbiak pedig hamisan szólnak. Ugyanis a harangok is el tudnak hangolódni, ezen most szakemberek segítenek majd.

Lehet, hogy maga Szent István hagyta el azt az érmét, amit megtaláltak

Az elmúlt napok egyik legnagyobb szenzációja az volt, amikor a Nagyszeminárium régészeti feltárása során megtaláltak egy olyan érmét, amit még Szent István korában vertek. Ez a legrégebbi ilyen lelet, amiről ebben a cikkünkben mi is részletesen írtunk. Egy Castellumban dolgozó kollégától tudjuk, hogy amikor a régész az ásatás során rátalált, többször felkiáltott, hogy „ezt nem hiszem el, ezt nem hiszem el!”

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Különleges falképekre bukkantak a veszprémi várnegyed épületeinek megújításakor Különleges falképekre bukkantak a veszprémi várnegyed épületeinek megújításakor A Szent Imre Templomban Lukács evangélista, a korábban kanonokházként működő Tejfalusy Házban egy marcona osztrák katona alakja bukkant elő a veszprémi várnegyedben zajló műemléki feltárás során.  2024. február 5. 13:32 Egyszerre egyházi és világi - félidőben kinyitott a felújítás alatt álló várnegyed Work in progress Egyszerre egyházi és világi - félidőben kinyitott a felújítás alatt álló várnegyed Normál esetben, Veszprémben 2-3 hónap alatt történik annyi átadó- és megnyitóünnepség, mint május 12-én, pénteken, egy napon. Miután délelőtt megnyílt az Acticity mozgásművészeti központ, kora este már a várban gyülekezett a tömeg, ahol a történelmi városrész felújításának félidejében, épp az EKF évében ünnepélyesen meghívták a veszprémieket az eddigi eredmények bemutatására. 2023. május 12. 21:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.