Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
31°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
31°C

Jövő nyáron megnyitják a látogatók előtt a megújuló veszprémi várnegyed több épületét

2024. július 6. 12:26 // Forrás: Salt Communications
2025 nyarán megnyitják a megújuló veszprémi várnegyed több épületét. A Veszprémbe látogatók jövőre olyan helyszíneket is bejárhatnak majd, amelyek korábban, a beruházás kezdete előtt nem voltak látogathatók, így a Körmendy-házat, ahol kiállítás várja majd az érdeklődőket, illetve több kert is nyitva áll majd a várnegyedbe érkezők előtt. A korábban ismert épületek pedig megújulva várják a látogatókat. Az érdeklődők megcsodálhatják majd a Szent Mihály-főszékesegyház altemplomát, valamint a város ékkövének számító Gizella-kápolnát, de látogatható lesz a Szent Imre- (piarista) templom is.

A veszprémi várnegyed megújításának kivitelezési munkái – a több szakmai területet érintő feltárást, kutatást követően – 2022 tavaszán kezdődtek. A Veszprémi Főegyházmegye 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter zöldterületet érintő beruházásának első üteme 2023-ban befejeződött: 18 épület homlokzati, tetőszerkezeti munkái készültek el. A projektvezetés most a kivitelezés egyes elemeinek átütemezéséről döntött: a várnegyed egyházi és turisztikai szempontból legfontosabb épületeit a tervek szerint már 2025 nyarán megnyitják a hívek és a nagyközönség előtt, más épületek kivitelezési munkáira pedig új határidőt szabnak.

2025 nyarától befejeződik a különleges középkori emeletes palotakápolna, a Veszprém ékkövének számító Gizella-kápolna restaurálása. Megújul és rendszeresen látogatható lesz a kápolna alsó szintje, ahol különleges óvintézkedésekkel – állandó páratartalommal és állandó hőmérséklettel – védik majd az épület 13. századi freskóit. A kápolna felső szintje, amely eddig rejtőzködött az ismeretlenségben egy padlástérben, ünnepélyes szép teret nyer. Befejeződik az itt megmaradt középkori töredékek restaurálása, és az újjászületett kápolnaszint is látogatható lesz ünnepélyes alkalmakkor a veszprémiek és a városba érkezők számára.

Fotó: Domján Attila / vehir archívFotó: Domján Attila / vehir archív

Jövőre a hívek újra birtokba vehetik a Szent Imre- (piarista) templomot is, ahol a szentmisék mellett különböző programokat, koncerteket is tartanak majd. A tervek szerint itt kap helyet a boldoggá avatást követően Bódi Mária Magdolna vértanú sírja is. A középkori oklevelekben többször említett, Veszprém legrégebbi épületének számító Szent György-kápolna több évszázad után keresztelőkápolnaként visszakapja liturgikus funkcióját, és újra egybekapcsolódik a főszékesegyházzal, liturgikus térré válik, ahogy ez az építésének idejében is volt.

A Szent Mihály-főszékesegyház tavaly április óta újra látogatható. A liturgikus események mellett tovább folytatódnak a koncertek is, az érdeklődők jövőre pedig már az altemplomot, többek között Padányi Biró Márton egykori veszprémi püspök monumentális síremlékét is megtekinthetik. 2025-ben elkészül a magyar barokk egyik remekműve, a közel 250 éves érseki palota, amely elsősorban egyházkormányzati funkciókat lát majd el, de egyes tereit és kertjét vezetett sétákon a turisták előtt is megnyitják. A Veszprémi Főegyházmegye különböző egységei, irodái a megújuló nagypréposti házba és a Szent József-házba költöznek vissza.  

A Veszprémbe érkezők az Érseki Turisztikai Központ épületében, a 18. századi freskókkal díszített Biró-Giczey-házban az érsekség múzeumának két – a várnegyed régészeti kutatásainak munkaközi eredményeit bemutató Work In Progress, valamint a Nem káptalan a fejem! – kiállítását tekinthetik meg. A Körmendy-házban pedig szintén kiállítás várja az érdeklődőket 2025 nyarától.

A beruházó Veszprémi Főegyházmegye arra is hangsúlyt fektet, hogy a várnegyed korábban nem látogatható zöldterületeit is megújítsa. A jelenleg is használható Biró-Giczey-ház kertje mellett 2025-ben a látogatók ismét birtokba vehetik a Körmendy-ház és a Nagyszeminárium zöldterületeit is.

vehir.hu
további cikkek
A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  ma 14:11 Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. tegnap 20:40 Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. 2024. július 20. 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.