Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Ilyen volt belülről a miniszterelnök hétfői látogatása

2023. október 25. 15:40 // Forrás: nyitókép: Miniszterelnöki sajtóiroda
Portálunk hozzájutott néhány kulisszatitokhoz Orbán Viktor hétfői veszprémi látogatásával kapcsolatban. Mikor érkezett pontosan a miniszterelnök, miért kellett kordonnal lezárni a Várat, mit ivott és mit evett az ünnepség előtt?

Egy éve kezdődött Orbán Viktornak az a szokása, hogy a nagy állami ünnepségeken nem a fővárosban, hanem valamelyik vidéki helyszínen mond beszédet. Így volt ez tavaly október 23-án, amikor Zalaegerszegre ment, idén március 15-én pedig Kiskőrösön, Petőfi szülőházánál mondta el ünnepi beszédét. A sort folytatva 2023-ban az 1956-os forradalom évfordulóján pedig Veszprémre esett a választás.

Egy ilyen látogatás minden esetben felkavarja a települések már-már rutinszerű protokollját, amit a nemzeti ünnepek szervezésekor megszokhattak. Ezeknek viszont csak egy része, hogy az ünnepség napján a rendőrség az átlagosnál is nagyobb létszámban van jelen a helyszínen, hogy gondoskodjanak a biztonságról, számos olyan munka is folyik a háttérben, ami az átlagemberek számára rejtve marad mindvégig.

De maradva a biztonság kérdésénél, a veszprémi Várat már jóval az ünnepség előtt átvizsgálták a nemzetbiztonság szakemberei. Ez azonban nem Orbán Viktor privilégiuma, gyakorlatilag a mindenkori magyar miniszterelnök és köztársasági elnök látogatása előtt elvégzik ezt a munkát, teljesen mindegy, hogy hogyan hívják az állami vezetőket.

MTIMTI

Ehhez pedig még lezárni sem kellett a környéket. Egyébként is sok fake news jelent meg a közösségi médiában arról, hogy a hosszú hétvége ellenére miért kellett már napokkal korábban megtiltani a Vár látogatását a turisták előtt. Ez azonban a valóságban nem így volt.

A Várat igaz, hogy az autósok elől már pénteken lezárták, de gyalogosan fel lehetett menni, a turistáskodást pedig maximum a színpad építése zavarhatta meg némileg. A gyalogosok elől aztán vasárnap este zárták le, de amint hétfő délután befejeződött az ünnepség ismét ki és be lehetett járni a történelmi városrészben.

Ugyanígy a kordonok építése is több kérdést vetett fel, hogy miért volt rá szükség, de, ha valaki jobban belegondol, hogy például egy több ezres koncertre milyen környezetben jut be, nem sok különbséget talál a veszprémi nemzeti ünnephez képest. Egyébként ez a megoldás, hogy külön sávokban irányították az embereket azt is segítette, hogy a mentők szabadon tudjanak közlekedni, amire szükség is volt, hiszen többen – főleg idősebb emberek - rosszul lettek az ünnepség alatt, ők pedig így azonnal megkaphatták az orvosi segítséget.

Visszatérő slágertéma volt az ünnepségre való belépés is, amit csak a regisztráltak tehettek meg. Pontosan úgy, ahogy nyáron a gyárkertes koncerteknél is a hely befogadóképessége miatt. Persze volt már olyan a rendezvény a Várban, ahol nem írtak elő ilyen előzetes regisztrációt. Gondoljunk csak az idén nyári Csík zenekar koncertre, vagy pár éve a Gizella napokon Majka fellépésére. Ezeknél sokan hiába indultak el otthonról, már nem tudtak belépni, mert a hely telítettsége miatt akkor is lezárták a Várat. Ebben az esetben az előzetes regisztráció ezt a célt szolgálta, hogy aki előzetesen tájékozódott a részvételi lehetőségekről az részt tudjon venni az ünnepségen.

MTIMTI

Hétfő délután több busz is megérkezett Veszprém belvárosába, ezek kisebb fennakadást is okoztak a közlekedésben, amíg a Színház buszmegállójában leparkoltak. A rosszmájú kommentek szerint fizetett bértapsolók érkeztek az ünnepségre, bár, ha azt a tényt vesszük, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-KDNP koalíció negyedjére szerzett kétharmados többséget az országban, hiba lenne fizetett aktivistának hinni a buszos tömeget, sokkal inkább az ország több pontjáról érkező szimpatizánsok voltak ők.

A miniszterelnök délután három órakor lépett a színpadra, viszont információink szerint már délben megérkezett Veszprémbe. Erről egyébként a saját Facebook-oldalán közzétett posztok is árulkodtak. Az egyik képen együtt kávézik Ovádi Péter országgyűlési képviselővel, de jelen van Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter, Porga Gyula, polgármester és dr. Udvardy György, veszprémi érsek is.

Úgy tudjuk, ez volt az egyetlen hivatalos része a kormányfő ittlétének – persze az ünnepi beszédet leszámítva – a színpadi események előtt pedig még megtekintete a Vár aktuális fejlesztéseit is.

Szintén belsős infókból tudjuk, hogy speciális igény sem merült fel az étellel és itallal kapcsolatban, amit Veszprémben fogyasztott. Az ebédről a Gizella étterem gondoskodott, a kávézás pedig a Körmendy-ház kávézójában volt.

A közel 3000 ember zavartalan beléptetésében és a belváros biztonságának megőrzésében a helyi rendőrök, valamint közterületfelügyelők segítettek.

A miniszterelnöki látogatás során komolyabb rendbontás nem történt. Habár néhány Facebook-kommentben a véresebb szájú ellenzéki érzelmű emberek többször vizionáltak egy ellentüntetést a magyar miniszterelnökkel szemben, valójában ők megmaradtak fotelforradalmárnak. Az Óváros téren egy szem tüntetőnek is alig nevezhető személy volt jelen egy „ruszkik haza” táblával. Kis utánajárás után azhonban kiderült, hogy ő Lőcsei Lajos volt, a Momentum országgyűlési képviselője, aki egymaga jött le Budapestről Veszprémbe azért, hogy feltartsa ezt a táblát a tömegek érdektelensége mellett.

Orbán Viktor az Óváros tér felé távozott a miniszterelnöki kisbusszal sziréna nélkül. A forgalmat pár másodpercig a közterületfelügyelők állították meg.

Hajas Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.