Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Áder János a Pannon Egyetemen tart előadást október végén

2023. október 18. 21:41 // Forrás: Nyitókép: MTI
Október 31-én startol a Green UP című fenntarthatósági programsorozat a Pannon Egyetemen, amelynek egyből a nyitónapján a volt köztársasági elnök, Áder János érkezik Veszprémbe.

Alig pár év alatt a Pannon Egyetem az országos figyelem középpontjába került kiváltképp a fenntarthatósággal kapcsolatos programjain keresztül. Ebben viszont nem csak annak van szerepe, hogy az egyetem oktatási és tudományos portfóliójában is megjelenik a XXI. század egyik legégetőbb kérdésköre, hanem egyfajta harmadik misszióként Veszprémben az egyetemen ez az irányvonal beépült a napi működésbe is, a beruházásaikba, a megoldásaikba, függetlenül attól, hogy mindez műszaki, vagy humán területen történt.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora szerint ennek a törekvésüknek pozitív hozadékaként a beiskolázásban is sikeresebbek voltak, tehát a fiatal generáció körében elképzelhető, hogy az is szempont volt, amikor Veszprémet és a Pannon Egyetemet választották, hogy ebben az intézményben a szavakon túl valós cselekedetek is történnek a fenntarthatóság erősítése érdekében.

Erről a rektor szerdán délelőtt beszélt a Pannon köztérben, ahol bejelentették, hogy novemberben, amit egyébként a tudomány hónapjaként tartanak számon egy nagyszabású rendezvénysorozattal készülnek Green UP néven.

Az esemény, mint sok másik ilyen az egyetem által pár éve életre hívott Fenntarthatósági Kompetencia Központ szervezésében valósulhat meg. Ez az intézmény az intézményen belül azt a célt hivatott erősíteni, hogy különböző projekteken keresztül bemutassa a Pannon Egyetem tudományos eredményeit, amelyek a fenntartható életmóddal kapcsolatban születtek, másfelől pedig interaktív jelleggel bevonjon minél több civil szereplőt is ezekbe.

Dr. Gelencsér András elmondta, az elmúlt években több tízezer embert tudtak személyesen megszólítani a programjaikon keresztül, de, ha belevesszük ebbe a körbe azt az elérést, ami az online térben történt, akkor már hétszámjegyű tömegről beszélhetünk.

A Green UP ebbe a sorba kapcsolódik be, szimbolikusan a tudomány hónapjában, viszont azt megelőzően még október 31-én egy nagyszabású fenntarthatósági napot szerveznek az egyetemen.

Erről Takácsné Ferenczik Brigitta, a Fenntarthatósági Kompetencia Központ igazgatója beszélt részletesen a sajtótájékoztatón.

Október utolsó napján az egyetem aulájában felsorakoztatják az összes olyan interaktív játékukat, amelyek mindegyike a fenntarthatósággal kapcsolatos gyakorlati megoldások köré szerveződik, ráadásul generációkat átívelően, az egészen kicsi gyermekektől az idősebb korosztályig. Szerveznek például fenntarthatósági kalandtúrát, ahol a hétköznapi életből vett tíz példán keresztül mutatnak be különböző megoldásokat és tudnivalókat, de például a korábbi események egyik legnépszerűbb játéka is itt lesz, amikor egy evezőpadon kell energiát termelni, szemléltetve, hogy mennyi erő kell ahhoz, hogy például egy egyszerű WC-papír gurigát előállítsanak egy üzemben.

A nyitórendezvény egyik kiemelt programja lesz, amikor Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke tart majd előadást a konferenciateremben. A volt államfő már hivatali idejében is kiemelt prioritásként kezelte a fenntarthatósággal és környezetvédelemmel kapcsolatos témákat, ráadásul sokszor tabudöntögető módon tette ezt, mint amikor a klímacsúcson nekiszegezte a világ vezetőinek a valóságot, miszerint 26 éve mondják, hogy a24. órában vagyunk, ideje lenni a tettek mezejére lépni. Most Veszprémben is ez a téma lesz előadásának középpontjában.

A Green UP programjai ezután egész novemberben folytatódnak az egyetemen, a szervezők célja pedig az, hogy a civil szférát, a gazdasági szereplőket és a szakpolitikát is megszólítsák.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. 2024. április 19. 11:49 Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprémbe érkezett a Zöld Életre Valók névre keresztelt komplex e-mobilitási roadshow, aminek korosztályokat átívelő programjaival a hétvégén a Rally Hungary ideje alatt számos ponton lehet majd találkozni. Csütörtökön viszont először egy szakmai workshopon járták körbe, hogy milyen lehetőségek vannak az e-mobilitásban és hol tart Veszprém országos szinten ezen törekvéseiben. 2024. április 12. 14:46 Mégis marad a városban cserebere pont VKSZ Zrt Mégis marad a városban cserebere pont Az utóbbi napokban nagy visszhangott váltott ki Veszprém felelős gondolkodású lakosai körében az, hogy a VKSZ Zrt. bejelentette: felszámolja a Cholnoky úton lévő cserebere pontot, mivel az elmúlt időszakban már kezelhetetlenné vált a helyzet azzal, hogy páran hulladéklerakónak kezdték használni az amúgy a körforgásos gazdaságot erősíteni hivatott pontot. A VKSZ Zrt. az emberek igényére reagálva most bejelentette, hogy nem kell elbúcsúzni a kezdeményezéstől, az új helyszínen folytathatja a működését hamarosan. 2024. március 14. 11:30 Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz A VKSZ Zrt. jelenlegi helyén felszámolja és átgonolja jövőbeni működését az alig fél éve működő swop-boxnak, azaz cserebere pontnak, ami a körforgásos gazdaságot hivatott volna erősíteni Veszprémben. 2024. március 12. 10:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.