Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői

2023. október 17. 14:10 // Forrás: VEB 2023
Európa országaiból sereglenek a hegedűkészítő mesterek október 17-19. között Veszprémbe, hogy megmérettessék legszebben szóló hangszereiket. A rendezvény programjában nemzetközi szaktekintélyek előadásai, koncertek, hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is szerepel.

Veszprém nem csak Európa Kulturális Fővárosa, hanem az UNESCO Zene Városa is, hiszen 2019-ben – Magyarországon egyedül - elnyerte e rangos címet. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program zenei koncepciója számos programmal, kezdeményezéssel erősíti a cím jogosságát, mint komoly- és könnyűzenei fesztiváljaival, vagy a legkisebbeket megszólító zenei élményekkel, a szakemberek képzésével, az amatőr zenekarokat inspiráló helyszínekkel, oktatási és közösségi lehetőségekkel, és most, a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozójával, ahol a hangszerek megszületését ismerhetik meg az érdeklődők.

A találkozó programjában szakmai előadások, koncertek, hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is helyet kapott. A szakmai programban szerepel a találkozó díszvendége, Simeone Morassi is, aki abból az olasz városból, Cremonából érkezett, amelyben a világ talán legismertebb, szakmájában a mai napig a legjobbnak tartott Antonio Stradivari hegedűkészítő született. Simeone Morassi a hangszerkészítő mesterség történetéről, és a világhírű cremonai vonóshangszer-művesség újjászületéséről tart izgalmas előadást, Florian Leonhard a hegedűk hitelesítésének folyamatát mutatja be, de hallhatjuk Szemmelveisz Tibor és Benedek Péter hangszerkészítő mesterek előadását is.

A Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója nem csak a szakemberek fóruma, hanem a zenét szeretők rendezvénye is. A mesterek szakmai kérdésekből cserélnek eszmét, a közönség pedig megcsodálhatja a jelenlevők által készített hangszereket. De nem csak a látványé lesz a főszerep, hiszen a hegedűk meg is szólalnak – ráadásul nem mindennapi módon.

"Hegedűhangzási versenyt is rendezünk: egy paraván mögött szólaltatja meg egy művész a hangszereket, s a látogatók is szavazhatnak, melyik szól a legszebben. A győztes hegedűn játszik az esti Bach-koncerten Philip Zuckerman svéd hegedűművész" - árulta el Sümegi Elemér veszprémi hegedűkészítő mester, a rendezvény ötlet- és szakmai házigazdája.

A hegedűhangzási versenyen Aino Szalai, Helsinkiben élő finn-magyar hegedűművész játszik a hangszereken, a verseny moderátora ifj. Kónya István, aki a hegedűkészítők nemzetközi világában, mint Stefano Conia ismert, a verseny védnöke Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. 
A Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozójának a 2020 és 2025 között szinte teljesen megújuló veszprémi vár impozáns épülete, az Érseki Palota ad otthont, ahol a Veszprémi Főegyházmegye jóvoltából igazán különleges, karakteres barokk kori bútorokon állítják ki a világ minden tájáról idesereglett hegedűkészítők hangszereit.

Az eseményen a házigazda Veszprémi Főegyházmegye is kiállít egy kivételes darabot, egy olyan hegedűt, amelyet egy régiségkereskedő véletlenül fedezett fel egy komód fiókjában elrejtve. A hangszer belsejében egy levél lapult, amely a készítésének tragikusan érdekes körülményeit tárja fel: a hegedű ugyanis a dachaui haláltáborban egy katonai fenyőládából és funérlemezből készült.
Miután jellegzetesen a barokk kor nagy divatja volt a chaconne, és a vonós hangszerek is éppen ekkor nyerték el mai formájukat, nem meglepő, hogy a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója az október 18-22. között, szintén Veszprémben zajló Chaconne Fesztivál-hoz szorosan kapcsolódik.

 

Részletes program: 
https://veszprembalaton2023.hu/oldal/hegedukeszitok-nemzetkozi-talalkozoja-programok 

vehir.hu
további cikkek
Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül. 2024. június 4. 0:36 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.