Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fenntartható luxus a mindennapokban

2023. október 16. 13:21
Rybicska Nóra ékszerkészítő vállalkozása nem gyermekkori vágyálomból indult ki, és soha nem is volt az a nő, aki sportot űzött volna a szebbnél szebb ékszerek felhalmozásából. Az egyszerű, letisztult elegancia illik hozzá, az ékszerekben pedig az alkotó folyamat, az apró mechanikai részletek fogták meg. Az úton a férje segítségével indult el, aki tizenkilencre húzott lapot, és parfüm helyett fűrésszel és reszelővel lepte meg a feleségét a különböző ünnepeken. Nórával a drágakövek és egyéb anyagok eredetétől kezdve a karátszámon át igyekeztünk a legapróbb részletekig megbeszélni, hogy mitől válhat egyedivé egy olyan luxusékszer, ami fenntartható és még a mindennapokban is a megfizethető kategóriába esik.

Honnan indult az ötlet, hogy saját márkát szeretnél?

Egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy pontosan hogyan készül egy nyaklánc vagy egy karikagyűrű. Mondhatni megszállottan foglalkoztatott ez a kérdés, a férjem pedig igyekezett segíteni abban, hogy ezt az érdeklődést kézzel fogható dolgokra váltsam. Miatta iratkoztam be ötvösképzésre, ez megadta az alapot, a technikai felkészülést, és a tőle kapott eszközökkel kezdtem el a saját ékszereimet megalkotni, amik elsőként a baráti körömben arattak sikert.

Volt elképzelésed arról, milyen irányban készül majd a profilod?

Először sorozatgyártásban gondolkodtam, kész kollekciókban, amik könnyen megtalálják a vevőkört. Végül rájöttem, hogy engem az alkotói folyamatok egyedisége az, ami igazán vonz, az olyan darabok készítése, amelyek minden esetben a viselőjét tükrözik vissza. 

Végül így is lett egy termékvonal, ami egy gondolat mentén fogalmazódott meg.

Igen, talán a kedvenc termékem, amikor szabad foglalatban vannak a drágakövek, de ezek a kockák sem egyformák. Vannak tökéletes geometriai formák, vannak olyanok, melyeknek minden oldala más, ezekben szabadon mozognak a hozzájuk választható teljesen csiszolt vagy akár nyers drágakövek, amik együtt alkotják ezt a kollekciót, aminek mégis minden darabja különböző. Lehet arany, ezüst, polírozott és matt, és akár charm jelleggel is hordhatóak. 

Van olyan ékszertípus, ami igazán közel áll hozzád?

A karikagyűrűk. Tetszik, hogy itt is végtelen a lehetőség, leülünk a megrendelővel és a nulláról kezdve építjük fel, az én tanácsaim és az ő elképzelésük alapján, hogy végül egy olyan ékszert kapjanak, amit életük végéig örömmel viselhetnek. Van olyan, aki sziklamintát akar megformálni, van olyan, aki egybefonódó ágakat, nincs elképzelhetetlen. 

Mitől lesznek a te ékszereid fenntarthatóak?

Nálam ez azt jelenti, hogy mindent csak újra felhasznált aranyból és ezüstből készítek, vagy van olyan eljegyzési gyűrű, ahol a megrendelő anyukájának a nyakláncában található gyémántokat használtuk fel. Különböző tárgyak beolvasztásából kapom meg a gyűrűk anyagát, az ezüstnél például ez étkészlet is lehet, de az is fontos szempont, hogy ezeknek más az ezüst tartalma, mert egyéb ötvöző fémeket is tartalmaznak, így egy étkészletből nem is biztos, hogy kijön egy teljes gyűrű. 

Mi a helyzet az arannyal?

A 14 karátos arany a legalkalmasabb az ékszerkészítéshez. A 24 karát, amit tiszta aranynak nevezünk, nagyon puha és nagyon sérülékeny, könnyen karcolódik például. Az alacsonyabb karátszámú arany mellé kell egy másik ötvözőfém, ez lehet ezüst, cink, palládium, rengeteg egyéb anyag. A fehérarany palládiummal van ötvözve, a rozéarany vörösrézzel, és így tovább. Maga az arany bányászata egyébként egy nagyon környezetszennyező történet, mert a kövekről és a homokról higannyal választják le az aranyat. A higany és az arany együtt amalgámot képeznek, és ha azt elkezdik hevíteni, akkor a higany elpárolog, és marad az arany. Nagyjából a természetben megtalálható higany 38%-a az aranybányászatból származik. Ezért kell újra felhasználni, mert bőven van annyi arany már a világban, hogy abból el lehessen „vegetálni”. Ráadásul bármennyiszer újra felhasználható az arany, nincsen minőségbeli különbség.

Szakmai bakancslistád van?

Egyelőre a logisztikával foglalkozom főleg, a kisfiam most kezdi a bölcsődét, így most kaphat igazán teret a munka. Sokkal több idő mindig csak egyedi darabokat gyártani, mindenből újat, különleges formákat, mint sorozatosan kollekciókat, de én ezt élvezem. A férjemmel a jövőben ráadásul közös vállalkozásban gondolkodunk. A szakmai elismerés pedig számomra az, amikor a vevőimmel közösen olyan ékszert alkotunk, ami látom, hogy valóban boldoggá teszi őket és egy életen át, mindennap viselni tudják.
 

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19 A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Life&Style A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Eddig leginkább csak a hollywoodi filmekből ismertük azt a történetet, amikor a főhős egy elhibázott döntése miatt indulnak el a bonyodalmak, aztán kellő merészséggel ezekkel szembenéz, majd a végén bölcsebben, tapasztaltabban learatja a babérokat. Pedig a Balaton-felvidéki valóság is szül ilyen helyzeteket, de itt még mozgó vonatokról sem kell leugrálni hozzá, mint a filmekben, elég csak a gyümölcsösbe kisétálni. 2023. október 16. 13:11 Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Life&Style Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Legyen színpompás ősszel is a tányérod! 2023. október 16. 13:07 ,,Hátrányból előnyt” Life&Style ,,Hátrányból előnyt” Veleszületett májbetegsége miatt kilenc hónapos korában transzplantációs műtéten kellett átesnie, 1997 májusában édesanyja májlebenye adott neki új esélyt az élethez.  Azóta azonban sikert sikerre halmoz: Herendről indulva kétszer is elnyerte hazánkban az év női parasportolója címet, bejárta a világot, a szervátültetettek világ- és Európa-bajnokságairól sorra hozza haza az érmeket, folyton képzi magát és emellett főállásban tanít is. Gyurkó Alexandra paraúszóval beszélgettünk a nehézségekről, és a győztes mentalitásról, ami átlendíti mindenen. 2023. október 16. 13:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.