Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól!

2023. október 16. 13:07 // Forrás: Life&Style magazin
Legyen színpompás ősszel is a tányérod!

„Itt van az ősz, itt van újra, S szép, mint mindig énnekem.” – mondja a költő, és milyen igaza van, hiszen ilyenkor a téli álomra készülő természet búcsúként még egy utolsó előtti átváltozással kiszínezi a környezetet. Aztán a levelek lehullanak, mi pedig az első rügyfakadásig kénytelenek vagyunk együtt élni a kopársággal. Ha csak az esztétikáról szólna a minket körülvevő világ, valószínűleg tényleg unalmas lenne az előttünk álló időszak, de szerencsére nem így van! Több zöldségnek és gyümölcsnek éppen ősszel van a szezonalitása, ráadásul pont olyanoknak, amelyek segítenek felkészíteni a szervezetet a meghűléssel fenyegető hidegebb hónapokra.

Ahhoz, hogy eligazodjunk ezek között, hogy melyik termés milyen vitaminforrással kecsegtet, komolyabb dietetikai tudás sem szükséges. Elég, ha a zöldségek és gyümölcsök színeit megnézzük. Azok közül is érdemes a sárgát keresni, ugyanis ezek rendkívül sok béta-karotint tartalmaznak. Ezt az élőanyagot elfogyasztva aztán az emberi szervezet A-vitamint állít elő, ami egyébként csak állati eredetű ételekben található meg önmagában – például zsírosabb sajtokban, tojássárgájában – de a kajszibarackot, szilvát, sütőtököt, vagy sárgarépát elfogyasztva a szervezet az ezekben található béta-karotinból képes önmaga is vitaminforráshoz jutni. Ez egyébként azoknak is kiváló módszer a vitaminpótlásra, akik érzékenyek valamelyik állati eredetű termékre, vagy egyszerűen nem akarják megszegni a diétájukat egy zsírosabb sajttal sem.

Arról nem is beszélve, ha szerencsénk van, akkor ezeket kellemes őszi napsütésben is le tudjuk szüretelni, ezzel is hozzájutunk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen D-vitaminhoz égi kísérőnk sugarainak jóvoltából.

Haladva a ködösebb november és december felé, óhatatlanul is megélénkül a kereslet a nagy kiszerelésű C-vitaminokra. Pedig ennek az immunerősítő vitaminnak is több alternatívája van a természetben, mint a kapszulás megoldás. A csipkebogyó például egy igazi C-vitamin bomba, habár nyersen fogyasztva sokat rontanak az élvezeti faktorból a szőrös magjai. Ilyenkor fordulunk a csipkebogyóból készült házi szörpök és lekvárok felé. Csakhogy ezek esetében a gyümölcs már átesik egy hőkezelésen, ami pedig a C-vitamin legnagyobb ellensége. Sok C-vitamin van még például a paprikában, citromban, narancsban, kiviben, bogyós gyümölcsökben, ezeket frissen, nyersen vagy gyorsfagyasztva is beépíthetjük az étrendünkbe, így nem veszítenek a vitamin tartalmukból. Érdemes megfogadni a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által kiadott táplálkozási ajánlást, mely szerint a napi ételeink felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitennie, amelyekből naponta 4 adagot, összesen legalább 40 dekagrammot kéne enni, ebből legalább egy adagot nyersen. Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Egy példa: a reggeli mellé 2 db nagyobb paprika, tízóraira/uzsonnára egy-egy ökölnyi méretű vagy bögrényi gyümölcs, ebédre a köret fele főtt-párolt zöldség, vacsora mellé egy adag savanyított káposzta. Ha minden nap ehhez hasonlóan táplálkozunk egész télen keresztül, akkor nyugodtan megspórolhatjuk az 1000 milligrammos C-vitaminokra kiadott pénzt. Persze ebben is fontos a rendszeresség, mert a C-vitamint a szervezet csak rövid ideig képes tárolni, így amit hétfőn megettünk, azt szerdára már rég elfelejtette a szervezetünk.

Az őszi vitaminforrásainkra érdemes már nyáron gondolni. Például akkor, amikor megérik a friss káposzta, cékla. Ezeket savanyúságként elrakva a kamra mélyére ősszel kiválóan lehet használni természetes C- és K-vitamin forrásként. De az sem ördögtől való, ha a fagyasztóban alakítunk ki egy polcot a nyersen lefagyasztott zöldségeknek. Ezek még ősszel kiolvasztva is megtartják a vitaminjaik egy részét, ami szintén segít a szervezet immunrendszerének támogatásában.

Na, de az ősz slágere mégsem a lecsó, habár az előbb leírt módokon ilyenkor is bármikor elkészíthető egészségesen, sokkal inkább a sütőtök és a gesztenye. A sütőtök kiváló béta-karotin és kálium forrás, a gesztenye B vitaminokat, E vitamint és C vitamint is tartalmaz.  A sütőtök csodás színét a béta-karotin adja, amiből A-vitamint állít elő a szervezet. 

A sütőtök a magasabb keményítőtartalma miatt kiváló köretnek is például halak mellé – arról nem is beszélve, hogy a hal önmagában is jó A-vitaminforrás – de megtöltve, vagy fasírtnak elkészítve is izgalmas szezonális étel készíthető belőle.

Legalább ennyi kreativitás rejlik a gesztenyében is, ha a konyhában elővesszük. Itt viszont érdemes a püré helyett a natúr, egész gesztenyét választani, ugyanis előbbit a gyártók előszeretettel dúsítják szójával, vagy hasonló adalékokkal. Az igazi gesztenye viszont kiváló vitaminforrás, szénhidráttartalma miatt energiával is feltölti a szervezetünket. A nagyobb áruházak polcain már meg is jelent a friss, sütésre, főzésre váró gesztenye, de vákuumcsomagolt formában is vásárolhatunk egész gesztenyét.

Szerző: Nyikos Ráhel, dietetikus a tudatosdieta.hu tulajdonosa

vehir.hu
további cikkek
Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19 A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Life&Style A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Eddig leginkább csak a hollywoodi filmekből ismertük azt a történetet, amikor a főhős egy elhibázott döntése miatt indulnak el a bonyodalmak, aztán kellő merészséggel ezekkel szembenéz, majd a végén bölcsebben, tapasztaltabban learatja a babérokat. Pedig a Balaton-felvidéki valóság is szül ilyen helyzeteket, de itt még mozgó vonatokról sem kell leugrálni hozzá, mint a filmekben, elég csak a gyümölcsösbe kisétálni. 2023. október 16. 13:11 Fenntartható luxus a mindennapokban Life&Style Fenntartható luxus a mindennapokban Rybicska Nóra ékszerkészítő vállalkozása nem gyermekkori vágyálomból indult ki, és soha nem is volt az a nő, aki sportot űzött volna a szebbnél szebb ékszerek felhalmozásából. Az egyszerű, letisztult elegancia illik hozzá, az ékszerekben pedig az alkotó folyamat, az apró mechanikai részletek fogták meg. Az úton a férje segítségével indult el, aki tizenkilencre húzott lapot, és parfüm helyett fűrésszel és reszelővel lepte meg a feleségét a különböző ünnepeken. Nórával a drágakövek és egyéb anyagok eredetétől kezdve a karátszámon át igyekeztünk a legapróbb részletekig megbeszélni, hogy mitől válhat egyedivé egy olyan luxusékszer, ami fenntartható és még a mindennapokban is a megfizethető kategóriába esik. 2023. október 16. 13:21 ,,Hátrányból előnyt” Life&Style ,,Hátrányból előnyt” Veleszületett májbetegsége miatt kilenc hónapos korában transzplantációs műtéten kellett átesnie, 1997 májusában édesanyja májlebenye adott neki új esélyt az élethez.  Azóta azonban sikert sikerre halmoz: Herendről indulva kétszer is elnyerte hazánkban az év női parasportolója címet, bejárta a világot, a szervátültetettek világ- és Európa-bajnokságairól sorra hozza haza az érmeket, folyton képzi magát és emellett főállásban tanít is. Gyurkó Alexandra paraúszóval beszélgettünk a nehézségekről, és a győztes mentalitásról, ami átlendíti mindenen. 2023. október 16. 13:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.