Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett

2023. október 16. 13:11 // Forrás: Life&Style magazin
Eddig leginkább csak a hollywoodi filmekből ismertük azt a történetet, amikor a főhős egy elhibázott döntése miatt indulnak el a bonyodalmak, aztán kellő merészséggel ezekkel szembenéz, majd a végén bölcsebben, tapasztaltabban learatja a babérokat. Pedig a Balaton-felvidéki valóság is szül ilyen helyzeteket, de itt még mozgó vonatokról sem kell leugrálni hozzá, mint a filmekben, elég csak a gyümölcsösbe kisétálni.

Ne legyünk álszentek! Ha egy magyar férfi meglát egy nagy kosár gyümölcsöt és elindul a fantáziája, nagyon hamar eljut oda, hogy milyen kiváló pálinkát lehetne főzni belőle. Persze ott vannak még a lekvárok, szörpök is, de mégis ez a hungarikum büszkélkedhet a legnagyobb megbecsültséggel. Talán, mert a legnagyobb odafigyelést ez igényli a készítés során és könnyű hibázni, ha valaki tapasztalatlan. A balatonszőlősi Szabó Gergely is ebbe a hibába esett bele a kezdetekkor. Még a 2007-ben vásárolta meg gyümölcsösét és a hozzá tartozó pincét a Balaton-felvidéken, ahol aztán neki is látott a gyümölcstermesztésnek és a termény feldolgozásának. Ez volt a Gella Kincse nevű vállalkozásának a születése. Készültek a lekvárok, szörpök és persze a kisüsti is előkerült, hogy az első párlatok is lefőjenek, utóbbi saját fogyasztásra. Egy ilyen alkalommal történt meg, hogy almacefre került az üstbe, de valahogy nem az a végeredmény született, amire számítottak. Zavaros, élesztős, savanykás nedűt kaptak. Az almacefréből ecet lett. Hogy hogyan, arra még visszatérünk, de folytassuk Gergellyel, aki nem csüggedt a végeredmény miatt, hiszen nagyon hamar eszébe jutott az, hogy a konyhában hasonló ízvilágú fűszerekkel ízesítik az ételeket, így pedig körvonalazódott előtte a piaci rés.

Az ecetes cefrét eltette a polcra és elkezdte beleásni magát a gyümölcsecetek készítésébe. Mert nem áll meg a fantázia az almánál, amit a legtöbben ismernek gyümölcsecetként. Gyakorlatilag, ami alkalmas lekvárnak és pálinkának, azok közül szinte mindenből lehet gyümölcsecetet is készíteni. Viszont a szakirodalma ennek a tudománynak igencsak gyér itthon, ahogy azok száma is, akik komolyan űzik ezt a tevékenységet. Gergelynek végül a Bor- és Gyümölcsgyártók Egyesülete segített, vagyis tőlük kapta meg azokat az alapvető információkat, amelyekkel a gyümölcscefréhez ezúttal már úgy nyúlt, hogy abból ecetet fog készíteni.

Itt el is érkeztünk ahhoz a sarkalatos ponthoz, ahol az ecetkészítés technikájába avat be Gergely. De, mielőtt bármit is kezdenénk a gyümölccsel, kétszer is aláhúzza, hogy csak olyan gyümölcsöt szabad használni, ami kifogástalan minőségű, megmosták előtte, tehát, amit önmagában is nyugodt szívvel elfogyasztanánk. Ennek egyébként a pálinkakészítéskor is fontos szempontnak kellene lennie, de a gyümölcsecetekre hatványozottan igaz.

Az eljárás során a gyümölcsben lévő cukor kettős fermentáción megy keresztül. Ez persze egy hosszú és lassú folyamat, de ecet mégsem emiatt lesz belőle, hanem a hozzáadott baktériumkultúrától. Tehát a gyümölcscukorból alkohol lesz és mivel a folyamat elején be van oltva baktériumtörzzsel, így párhuzamosan indul meg a fermentáció második lépése, mikor az alkoholból ecet lesz. Egyébként a levegőben is megtalálhatóak az ecetsav baktériumok, vad törzsek, de nem lehet őket sem irányítottan kezelni, sem kiszámítani a viselkedésüket, így a minimálisan elvárható minőséget sem lehet velük biztosítani. Gergely esetében is ezek a baktériumok kezdtek dolgozni azon a pálinkán, amin akkor még nem kellett volna és ezek bontották le, hétköznapi megfogalmazásban felfalták az alkoholt. Most viszont már tudatosan oltja be a cefrét, figyel a hőmérsékletre és arra, hogy más dolog még a levegőből se kerüljön a gyümölcsök közé, hogy aztán a legkülönfélébb gyümölcseceteket kapja.

Alma, meggy, cseresznye, kajszi, birs, vagy éppen aszaltszilvával megbolondított szilvaecet azok, amiket Gergely és menyasszonya készít Balatonszőlősön. Az aszaltszilvás verziót egyébként ezüst fokozattal díjazták a Nemzeti Ecetszemlén, mert Magyarországon ilyen verseny is van, holott komolyan alig egytucat termelő foglalkozik ezzel.

A gyümölcsecetek nem csak a gasztronómiai lehetőségeket szélesítik ki, hanem élettani jelentőségük sem elhanyagolható: antibakteriálisak, jó hatással vannak a vércukorszintre, az emésztésre, segítenek a refluxot megszüntetni és még a fogyókúra küzdelmében is hű társa lehet annak, aki fogyasztja. Mivel egy élő anyagról van szó, így a bélflórának is kiváló. Arról nem is beszélve, hogy az olyan házilag készített ecetekben, mint, amit Gergelyék is csinálnak a gyümölcs beltartalmi értékei megmaradnak, ezzel együtt a vitaminok is.

Hogy hogyan érdemes fogyasztani ezeket a készítményeket, Gergelyéknek erre is több, némely esetben meghökkentő javaslata van. A gyümölcsecetek a főzés során lényegében a fűszerek szerepét is betölthetik, így levesekbe, főzelékekbe, salátákba nem rendkívüli, ha ilyen adalék kerül, de például a húsok pácolásánál segíthet még omlósabbá tenni a végeredményt. De Gergelyék nem álltak meg itt. Desszertek esetében sem tartják ördögtől valónak az édesebb gyümölcsecet használatát, de amin talán a legtöbben felkapják a fejüket, az az, amikor gyümölcsecetes koktéllal, vagy ecetfröccscsel kínálják őket. Márpedig utóbbinál egy gyenge, 5%-os hígítással egy igazán üde, finoman savanykás és alkoholmentes frissítő készülhet belőlük.

A Gella Kincsénél Gergelyék nem álltak meg az eddigi sikereik után sem, jelenleg különböző fűszernövényekkel kísérleteznek, együtt keresik azokat a kombinációkat, ahol a gyümölcsecet és őshonos fűszerek jól harmonizálnak. Ezekkel egyébként már a Casa Christa Michelin-csillagos étteremben is lehet majd találkozni, akik örömmel vették, hogy egy helyi termelő, helyi alapanyagiból készíthetik néhány ételüket. Gergelyék ezzel új fejezetet nyitottak a magyar gasztronómia és ecetkultúra történetében.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19 Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Life&Style Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Legyen színpompás ősszel is a tányérod! 2023. október 16. 13:07 Fenntartható luxus a mindennapokban Life&Style Fenntartható luxus a mindennapokban Rybicska Nóra ékszerkészítő vállalkozása nem gyermekkori vágyálomból indult ki, és soha nem is volt az a nő, aki sportot űzött volna a szebbnél szebb ékszerek felhalmozásából. Az egyszerű, letisztult elegancia illik hozzá, az ékszerekben pedig az alkotó folyamat, az apró mechanikai részletek fogták meg. Az úton a férje segítségével indult el, aki tizenkilencre húzott lapot, és parfüm helyett fűrésszel és reszelővel lepte meg a feleségét a különböző ünnepeken. Nórával a drágakövek és egyéb anyagok eredetétől kezdve a karátszámon át igyekeztünk a legapróbb részletekig megbeszélni, hogy mitől válhat egyedivé egy olyan luxusékszer, ami fenntartható és még a mindennapokban is a megfizethető kategóriába esik. 2023. október 16. 13:21 ,,Hátrányból előnyt” Life&Style ,,Hátrányból előnyt” Veleszületett májbetegsége miatt kilenc hónapos korában transzplantációs műtéten kellett átesnie, 1997 májusában édesanyja májlebenye adott neki új esélyt az élethez.  Azóta azonban sikert sikerre halmoz: Herendről indulva kétszer is elnyerte hazánkban az év női parasportolója címet, bejárta a világot, a szervátültetettek világ- és Európa-bajnokságairól sorra hozza haza az érmeket, folyton képzi magát és emellett főállásban tanít is. Gyurkó Alexandra paraúszóval beszélgettünk a nehézségekről, és a győztes mentalitásról, ami átlendíti mindenen. 2023. október 16. 13:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.