Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
9°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
9°C

Kórusénektől hangos a napokban Veszprém

2023. október 14. 12:45
Tizenkettedik alkalommal rendezték meg városunkban a Nemzetközi Romantikus Kórusfesztivált, amely a VEB2023 EKF támogatásának köszönhetően idén kibővült repertoárral várta a zeneszeretőket.

Az elsőt még 1988-ban tartották: a Liszt Ferenc Kórustársaság nagynevű karnagya, Kollár Kálmán arról álmodozott, hogy a kórusok repertoárjában addig kisebb hangsúllyal megjelenő 19. századi kórusszene bemutatásának és népszerűsítésének platformot teremtenek. Így született meg a nyolcvanas évek végén az akkor még Romantikus Kóruszenei Találkozó néven futó esemény, amely aztán egy biennálé-triennálé jelleggel működő nemzetközi romantikus kóruszenei találkozóvá nőtte ki magát a későbbiekben.

A tagok az együttest 49 évig vezető karnagy-óriás 2012-ben bekövetkezett halálát követően is fontosnak tartották a rendezvény továbbvitelét. 2016-ban Kővári Péter égisze alatt valósult meg a találkozó, 2023-ban pedig az addigra az együttest közel két esztendeje vezető Lukács Elek és Varga Áron társkarnagyok valósítják meg az eseménysorozatot.

Az idei évben pedig igencsak kibővült a program. Ennek két apropója is akad: egyrészt az Európa Kulturális Fővárosa cím, másrészt 65 éves fennállását ünnepli a Liszt Ferenc Kórustársaság. A szervezők így idén a VEB2023 EKF támogatásával számos újdonsággal készültek.

Ezek egyike, hogy az eredetileg három napos eseménysorozat további három „hangulat-előkészítő nappal” bővült. A „mínusz második”, „mínusz első”, valamint „nulladik” napokként emlegetett október 10-én, 11-én és 12-én flashmobokkal hangolták rá a helyi kórusok a veszprémi közönséget a 13-án elinduló koncertsorozatra. A minikoncertek sorozatát a VLFK indította, majd vendégei, a várpalotai Pueri Castelli Gyerekkórus és a veszprémi Gizella Nőikar folytatták a meglepetésszerű hangulatteremtést a város különböző pontjain.

Október 13-ával aztán megkezdődött a fesztivál nemzetközi része: pénteken Veszprém mutatkozott be a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol a szervező kórus mellett a Várpalotai Bányász Kórus, a Gizella Nőikar, valamint a VLFK Búzavirág Gyermekkar adott koncertet.

Az eseményen Porga Gyula polgármester is részt vett, aki arról beszélt, Veszprém esetében sem a Királynék városa, sem az Európa kulturális fővárosa, sem az UNESCO által 2019-ben odaítélt „A zene városa” cím nem csupán marketingfogás. „Mindegyikért keményen megdolgoztunk, utóbbi esetében pedig a pályázáskor nem elsősorban a nagy nevű fesztiváljaink számítottak, hanem a kórusaink által is ápolt évtizedes hagyományok, amelynek eredményeként a zene valóban a mindennapok része Veszprémben. Büszkék lehetünk a zeneiskolánkra, a kórusainkra, énekkarainkra, melyek országos szinten is elismertek, és arra, hogy a nagynevű előd, Kollár Kálmán örökösei is fontosnak tartják megőrizni a pezsgést és vendégül fogadni a nemzetközi kórusokat is” – fogalmazott.

A nemzetköziség pedig azért is izgalmas, mert a kórusfesztiválok jellemzője, hogy a résztvevő hazai és nemzetközi kórusok a saját repertoárjuk mellett megtanulnak egy vagy több közös művet, amely a fesztivál ideje alatt válik egy nagy, közös egésszé, az addigi munka ekkor teljesedik ki. A kórusfesztiválok nem titkolt célja ezt a közösségépítő élményt érzékletesen bemutatni az embereknek, hiszen a zene, a közös éneklés boldogító, feltöltő tevékenység. Ezt szolgálják a szombaton is folytatódó szabadtéri koncertek, immár a Coro Genzianella di Roncogno, a Visszhang Kórus és KVV Kamarakórus részvételével, illetve a vasárnapi templomi szolgálatok, valamint a gálahangverseny a Pannon Egyetemen.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. tegnap 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. tegnap 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. tegnap 15:11 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.