Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A bántalmazásról szól az évad első játékszíni előadása

2023. október 13. 22:29
A Veszprémi Petőfi Színház 2023/2024-es évadjának első játékszíni előadása a Topolcsányi Laura által írt A hatodik szék. A teátrum az iskolai bántalmazásról szóló történettel szeretne szót emelni a bántalmazás minden formája ellen. A premier: október tizennégy.

Az előadást Tasnádi Csaba rendezte, a történetet pedig Topolcsányi Laura kifejezetten a társulatnak írta. Egy bántalmazás természetrajza segíthet a közönség sorai közt ülőknek is feldolgozni hasonló eseteket, hiszen a téma sajnos mindenkit érint. A darab megjeleníti a bántalmazás elindítóját (Palásthy Bea), a tettestársat (Keller János), az áldozatot (Keresztes Gábor) és a szemlélőket (Módri Györgyi, Máté P. Gábor, Csernevák Vilmos).

Kellerné Egresi Zsuzsanna kreatív menedzser-igazgatóhelyettes, mentálhigiénés szakember kérdésünkre elmondta: „A színdarab olyan súlyos témát boncolgat, hogy előadások után még beszélgetésekkel is készülünk a közönségnek, bízva abban, hogy elindulhat egyfajta párbeszéd a bántalmazás témája kapcsán.

A Topolcsányi Laura által írt darabban – ahogy az életben is – többféle szerepkör megjelenik, így a bántalmazó és a bántalmazott is. Az előadással feltárjuk a problémát, utána pedig közösen kibeszéljük. A párbeszéd mellett az is célunk, hogy irányt mutassunk. Nem csupán a diákok jelenlétére számítunk, de a pedagógusokéra is. A legtöbb közösségben aktuális a téma, az előadás bemutatja a teljes, faltól-falig tartó történetet, ami ebbe a témába csak belefér.”

Kellerné Egresi Zsuzsanna kifejtette: „A minden évben megrendezésre kerülő Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának is az a célja, hogy olyan dolgokra világítson rá, ami mindannyiunk életében megtörténhet. Egyébként is szívügyünk a fiatalság, nézzük csak a Carpe diam! ifjúsági tábort, vagy az ifjúságnevelési programunkat, a PetőfIFI Akadémiát.

Szerencsés dolog a mentálhigiénés vonalat összekapcsolni a kultúrával, így erősebben látótérbe kerülhetnek olyan fontos dolgok, amelyek az emberek segítségére lehetnek.

De nem csak az általános iskolás éveinek végén járó, valamint a gimnazista rétegnek ajánljuk, hanem a felnőtteknek is, hiszen ez a téma mindenkit érint. A darab egyébként is egy visszatekintés a múltba, kiderül tehát, ki milyen terhet cipel gyerekkora óta a téma kapcsán.

 Módri Györgyi Andrea, a szemlélő szerepében áll a színpadra. Erről a következőképpen fogalmazott: „Egy viszonylag egyszerű hölgyet alakítok, aki foglalkozását tekintve fodrász. Ő az egyik személy, aki kicsit jobban kötődött Tamáshoz, aki miatt évente sor kerül az összejövetelre. Mélyen érintik a dolgok, viszont szemlélő: nem tesz semmit azért, hogy a dolgok megváltozzanak. Valamennyire Andrea bűne is, ami történt. Az előadással tükröt szeretnénk tartani, és szót emelni a bántalmazás ellen.”

Máté P. Gábor szintén egy szemlélő karaktert alakít, melyről a színész így nyilatkozott: „A darab egy régmúlt történés tanulságainak a kérdését járja körbe, természetesen a felelősség dilemmáját érintve. Az én karakterem ebben a helyzetben a félrenézős típus.

Bántalmazás mindig volt, és sajnos lesz is, sokszor észre sem vesszük, milyen mély nyomot, begyógyíthatatlan sebet ejtünk a másikon.

Szeretek olyan darabokkal foglalkozni, amelyek elgondolkodtatnak, ez kimondottan ilyen. Fontos és fajsúlyos téma, de ha törődünk vele, előrébb juthatunk.”

Györgyi és Gábor rávilágított, a nehéz téma ellenére rendkívül jó hangulatban teltek a próbák, sikerült a lehető legjobban egymásra hangolódni.

Az előadásról bővebben itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.